Jump to content

HITNO!!! 'Otkaz' za vrijeme bolovanja!


SMEAGLE

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Zaposlena sam u jednoj renomiranoj hrvatskoj dobrostojecoj firmi 6 mj. Naravno, ugovor o radu je na određeno i to na 3 mj. U 7 mj. sam ozlijedila koljeno (u biti su mi ligamenti bili popucali od prije ali se ozljeda ponovila prilikom rada ali je nisam manifestirala kao ozljedu na radu (zbog 'postenih ljudskih odnosa') te sam bila 3 dana na bolovanju dok nisam mogla hodati. Na hitnom pregledu mi je dijagnosticirano puknuce ligamenata te zakazana operacija koju sam odgodila do kraja sezone da budem fer prema firmi i da ih usred sezone ne ostavim na cjedilu. Pocetkom 9. mj. mi se ozljeda ponovila i vise zbilja nisam mogla raditi s takvom nogom i otisla sam na bolovanje posto je sezona zavrsila. Nitko mi nije rekao niti rijec, sefica je glumila neku laznu zabrinutost da bi mi 16.09. na kucnu adresu stigla posiljka sa obavijesti o prekidu radnog odnosa! Bez obzira sto smo se 'ljudski' dogovorili da cu sezonu pokusati odraditi sa takvom nogom i da sam operaciju na svoju ruku odgodila za kraj 9. mj. Obavijest o otkazu nisam podigla posto nisam bila u gradu tih dana vec su me bahato nazvali iz firme i rekli da im vratim zdravstvenu iskaznicu (3 dana prije operacije!) te da mi bez toga nece vratiti radnu knjizicu. Uglavnom, ja sam uspjela nekako napraviti prijavu zdravstvenog preko socijala uz moljakanja i bez radne knjizice.

 

Moje je pitanje sad: da li mi firma moze dati 'otkaz' tijekom bolovanja, odnosno napisali su slijedece: dana --- s Vama je sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme do --- u skladu sa čl. 10 st.1. Zakona o radu. Kako je proteklo vrijeme na koje je ugovor o radu sklopljen, duzni smo vas izvijestiti da je PRESTALA POTREBA ZA VASIM RADOM te uz ispunjenje zakonskih uvjeta, navedeni ugovor prestaje sa zakljucno ----.

 

S tim da su raspisali natjecaj za moje radno mjesto jos mjesec dana prije isteka mog ugovora!

 

Imam li kakva prava i osnove za tuzbu, makar za osobnu satisfakciju jer se osjecam izigranom i smatram da se sa radnicima ne moze postupati kao sa starom krpom!

 

Molim vas za brzu pomoc jer u pon. idem u bolnicu. :-/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima, ali za to morate biti vični pravu.

 

Knjižicu vam moraju vratiti, ne mogu vas s time ucjenjivati. Ako ne vrate, prijavite ih inspekciji.

 

Ugovor o radu na određeno vrijeme istječe zadnjim danom njegova važenja, pa to u stvar i nije otkaz. Što se tiče vašeg bolovanja i statusa, to morate provejriti na HZZOu.

 

Nažalost, mada dijelim vaše mišljenje i suosjećam s vama, pravi krivac nije niti ta šefica niti ta firma, već doktor Ivo (odnosno politika) koja nije u stanju osigurati uvijete za razvoj privrede, te tako niti dovoljan broj radnih mjesta. Samo mogućnost odabira radnog mjesta pruža kakvu takvu pravdu za radnika. Ako posla nema dovoljno, poslodavci postaju tražena roba, a radnici mogu samo plesati kako oni sviraju.

 

Jedino čega imamo dovoljno su krediti i minusi, te kreditne kartice.

 

Stvarno smo postali roblje, bezvrijedni bijednici, podstanari u vlastitom domu. Mada mislim da "prije" dosta toga nije valjalo, ali je barem jedno valjajo - kakva takva socijalna sigurnost. A odavno je već poznato da ljudi veiše cijene jednakost od slobode. Što će ti pravo (sloboda) na govor, ako ti u želucu krulji? Ako nisi sit, ne možeš misliti o bitku.

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve to stoji, ali...

 

'Poslodavac može otkazati ugovor o radu uz propisani ili ugovoreni otkazni rok (redoviti otkaz), ako za to ima opravdani razlog, u slučaju:

– ako prestane potreba za obavljanje određenog posla zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga (poslovno uvje¬tovani otkaz)...

 

Poslodavac koji je zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga otkazao radniku, ne smije šest mjeseci na istim poslovima zaposliti drugoga radnika.

(8) Ako u roku iz stavka 7. ovoga članka nastane potreba za¬pošljavanja zbog obavljanja istih poslova, poslodavac je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu radniku kojem je otkazao iz poslovno uvjetovanih razloga.'

 

Stoga, osnove za tuzbu postoje, zar ne???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, ali oni meni nisu produzili ugovor iz razloga sto 'je prestala potreba za mojim radom' kako su naveli a to nije tocno jer su odmah po mom odlasku zaposlili novog covjeka na to mjesto sto se protivi zakonu! Odnosno, natjecaj za popunjavanje mog radnog mjesta dan je vec mjesec dana prije isteka mog ugovora!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Prestala je potreba za Vašim radom, a ne za Vašim radnim mjestom. Mislim da nemate ništa konkretno u ovom slučaju jer ništa nije protivno zakonu." kraj citata/

 

 

Prestala je potreba za vasim radom na tom i tom radnom mjestu, stoga cemo na to radno mjesto sa tim i tim istim opisom radnih zadataka zaposliti nekog drugog.

 

Pardoncek, a da se javi i neki puckoskolac...

 

Buduci da Floki ima pametnija posla nego se boriti s vjetrenjacama, ima sigurno drugih kolega pravnika koji namjeravaju polagati pravosudni, ili su ga vec polozili, pa bi mogli onako samo za vjezbu, nabaciti ovdje par pravno utemeljenih argumenata...

Da se ne bi ovaj legalis koji visoko leti poceo spustati

na rekla-kazala pa i nize...

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Smeagle, Victor Vam je sve izvrsno napisao. Da ste bili u radnom odnosu na neodređeno vrijeme i da ste oboljeli od profesionalne bolesti - tada bi postojala zabrana otkaza. Zabrane otkaza nema za vrijeme "običnog" bolovanja. Dodatno, Vi niste dobili otkaz već naprosto je došao datum kraja Vašeg ugovora na određeno vrijeme. Formulacija koju su napisali je tu za ukras (ili što već). Moglo je i bez te formulacije da je potreba za Vašim radom prestala, jer je ista zapravo bezveze.

Osim toga, poznata je praksa mnogih poslodavaca da zapošljavaju samo na određeno vrijeme. Mnogi krše zakon zapošljavajući istu osobu višekratno stalno na određeno vrijeme. Ako različite osobe zapošljavaju na određeno vrijeme na istom radnom mjestu, tada ne krše zakon.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija