Jump to content

pravo vlasništva


WILLOWica

Preporučene objave

Lijepi pozdrav!

molim hitan savjet. jedan sam od vlasnika manje nekretnine na atraktivnoj lokaciji na kojoj su zapoceli radovi. Izvodjac radova zeli se nagoditi sa vlasnicima i nudi konkretnu ponudu. Stanovi koji su se prodavali na toj lokaciji prodani su izvodjaci po cijeni koja je i trostruko pa i cetverostuko visa od trzisne. Za dobivanje lokacijske dozvole potrebna mu je i nasa suglasnost. Zanima me, ako ne prihvatim ponudu koja je naravno u nasem slucaju manja od trzisne cijene (jer se radi o malom podrumskom stanu), i ako trazim cijenu koja je znatno visa od ove trzisne, moze li izvodjac nekako zakonski pobiti moju trazenu cijenu i isplatiti mi onoliko koliko je ponudio. Logika mi kaze da nitko nema pravo uzeti mi pravo vlasnistva cak i ako se radi o 2,5 kvadrata, ali odvjetnik kaze da postoji mogucnost da ako se ne nagodimo, oni pokrenu spor...

hvala na odgovoru...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz ovoga što ste napisali nije jasno trebate li dati suglasnost za lokacijsku ili se radi o prodaji Vašeg dijela poduzetniku.

 

Ako je buduća građevina u skladu s urbanističkim uvjetima, lokacijska će biti odobrena i ako uskratite suglasnost, jedino žalbama i tužbama možete odlagati konačnu odluku.

 

Ako se radi o prodaji, Vaš odvjetnik vjerojatno misli na situaciju kad bi drugi suvlasnici prodali svoje dijelove, pa bi novi suvlasnik pokrenuo postupak razvrgnuća vlasništva s Vama. Niste napisali radi li se o etažnom ili idealnom suvlasništvu.

 

Inače možete za svoj dio tražiti koliko god hoćete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. Evo ovako...Izvodjac treba suglasnost sto s moje strane nije sporno...radi se o tome da za tih 2,5 kvadrata trazim iznos koji je poprilicno visok i postoji mogucnost da se izvodjac s tim nece htjeti sloziti (on opet nudi puno manje od trzisne cijene iako je stanove u toj nekretnini placao od 5000 - 8000€ po kvadratu). Znaci, ja zelim njemu prodati svoj dio, a istovremeno ne znam koja je njegova pravna snaga ako on ne prihvati moju ponudu. Da li on moze pravno osporiti cijenu koju trazim ili na neki perfidni pravni nacin postici da ja, kao 'mali igrac' dobijem tek malu zadovoljstinu po kojoj ce on zadovoljiti sustav.

 

Radi se o nekretnini koju smo nasljedili i svih sest vlasnika prodati ce svoj dio izvodjacu. Ideja naseg odvjetnika je da nastupimo svi zajedno i da se nagodimo, no nemamo svi jednake interese...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako dobro shvaćam, radi se o nekretnini za rušenje i izvođač mora srediti imovinskopravne odnose da bi mogao tražiti lokacijsku dozvolu.

 

Za Vas onda zapravo nije bitno što se radi o lokacijskoj dozvoli, nego se radi o kupoprodaji.

 

Spominjete 2,5 m2 pa shvaćam da se radi o jednom stanu sa 6 suvlasnika.

 

Ako preostali suvlasnici prodaju svoj dio, onda Vaš preostali dio postaje tako mali (a posebno mali u odnosu na cijelu zgradu, ako ima još stanova) da bi većinski suvlasnik (izvođač) mogao ishoditi razvrgnuće suvlasništva isplatom (što je iznimni način razvrgnuća), a iznos bi odredio vještak.

 

Za izvođača je nezgodno samo to što bi takav postupak mogao potrajati, inače bi bio u dobroj poziciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija