Jump to content

pomoć oko zaštićena najmoprimca


Freaky

Preporučene objave

poštovanje

 

zaštićen najmoprimac bakica od 92 godine, najam cca 55kn.

 

1.Što se dešava s tim pravom zaštićena najmoprimca nakon smrti njegova nositelja???(koliko znam ono nije nasljedno)

 

2.Što savjetujete nakon smrti zaštićena najmoprimca, kako da dođem više do stana u kojega eto ni moja baka ni njena nisu usle nikada, a imaju vlasničko pravo naravno...

 

Hvala Vam na odgovorima i ako može ime kakva dobra pravnika/nice koji ima iskustva s tim odnosima, ili ured odvjetnički...slucaj je u zagrebu.

 

Hvala :-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pojašnjenje:

 

dakle bakica od 92 godine je zaštićena najmoprimka, to nasljedila od svoga muža, u stanu nema nikoga vise, sin joj negdje drugdje zivi, a tu i tamo nesto se mota unuk oko stana.

 

1.dakle mene zanima kada umre što činiti koja će biti pravna procedura dali cu moci konacno u stan nad kojim imam vlasnistvo???

2.sto ako se useli unuk u stan kaj onda??

3.dakle to pravo zasticena najmoprimca--nije u onom famoznom ugovoru nametnutom od suda/drzave navedeno ime nikoga sem bakice, dakle vise niko nema pravo zasitcena najmoprimca sto se tice toga stana jel tako???

 

nadam se da je jasnije...

 

hvala na savjetima, iskustvima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakav otkup stana ako je stan već privatno vlasništvo?? Bitno je da li ima članova obiteljskog domaćinstva ili ne jer ako ih ima i uneseni su u ugovor onda nakon smrti zaštićenog najmoprimca taj status je nasljedan i prelazi na drugog člana obitelj. domaćinstva a ako ih nema onda se vlasnik može nesmetano useliti u stan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

ja imam sličan problem. naime sin od nositelja stanarskog prava nalazi se u tom ugovoru, ali on tu ne stanuje već dugi niz godina. sad dali je taj stan slobodan nakon smrti nositelja prava. ako nije dali se može sudskim putem kako dokazati da on nije tu živio i na taj način da dobijem pravo na stan?

 

hvala unaprijed na pomoći

 

ps: dali bi mozda trebao zatražiti novi ugovor u kojem se taj sin ne navodi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

provjeri u policiji možda je sin nositelj stanarskog prava(koje više ne postoji)odjavio prebivalište na stanu.

po stanarskom pravu ko u stanu ne živi više od 6.mjeseci gubi stanarsko pravo.

 

pošto više nema stanarskog prava trebali ste sklopiti ugovor o najmu stana i to na inicijativu najmoprimca.

ako nemate ugovor o najmu stana vaš stan se koristi bez zakonske osnove.

 

možete od stanara tražiti povrat stečenog bez osnove za zadnjih 5.godina sa zateznim zakonskim kamatama.(slobodno ugovorena najamnina)

 

prouči Zakon o najmu stanova

NN 91/96

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na pomoći

mozda ja nisam dobro objasnio. otac nositelj tog starog stanarskog prava,tj osoba s kojom je sklopljen taj ugovor je živ, i stanuje u tom stranu. taj ugovor je sklopljen ali opet po povlaštenoj najamnini. sin je također prijavljen u tom ugovoru kao uživatelj ili nešto slično. dali onda sad treba novi ugovor u kojem taj sin neće biti naveden?

 

i jeli sin sad već pravno izgubio pravo na taj stan, jer ne živi tu vise od 6 mjeseci?

 

ps.kako mislite da nema vise stanarskog prava, jeli se to sad samo drugačije zove? i sto kazete da imam pravo na slobodno ugovorenu najamninu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je stanar nositelj bivšeg stanarskog prava i zaključili st ugovor o najmu u skladu sa zakonom on je sada zaštićeni najmoprimac.

ako je sin otsutan zbog posla to je opravdano .

ako je kupio ili posjeduje drugdje nekretninu i na istu se prijavio nemaju pravo na zaštićenu najamninu .

istražuj po gruntovnicama i policiji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vidim da ima ovdje dosta vas koji ste samo povrsno upuceni u situaciju...kao prvo pravo na povrat stanarine imate samo u nazad 3 godine (tri godine) a ne 5.to je zalosno ako znamo da sudski procesi oko tih stvari traju i po 13 godina a vracaju vam samo za zadnje 3, ali dobro. druga stvar, podatak o prebivalistu nemozete dobiti na policiji.nemozete doci u stanici i reci e ja mujo ocu znati di haso zivi :namiguje: to vam niti jedan policajac nesmije reci radi zastite ljudskih prava.postoji varijanta da to sud zatrazi ali to je jos jedan od postupaka koji mogu i kostati i trajati.a na kraju svega ta osoba o kojoj se raspitujete moze biti prijavljena bilo gdje jer nitko ne provjerava gdje vi stvarno zivite nego vam u policiji vjeruju na rijec da vi zivite tamo gdje kazete :palacdolje: neka me netko ispravi ako grijesim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mgrbic je napisao:

podatak o prebivalistu nemozete dobiti na policiji.nemozete doci u stanici i reci e ja mujo ocu znati di haso zivi ... to vam niti jedan policajac nesmije reci radi zastite ljudskih prava.postoji varijanta da to sud zatrazi ali to je jos jedan od postupaka koji mogu i kostati i trajati.a na kraju svega ta osoba o kojoj se raspitujete moze biti prijavljena bilo gdje jer nitko ne provjerava gdje vi stvarno zivite nego vam u policiji vjeruju na rijec da vi zivite tamo gdje kazete ... neka me netko ispravi ako grijesim.

 

Pa evo da te malo ispravim.

Kao prvo, vlasnik nekretnine ne traži informaciju gdje je xy prijavljen. Vlasnik, uz dokaz o vlasništvu, traži podatak je li xy, ili tko drugi,ima prijavljenu adresu u njegovoj nekretnini.

Nekoliko puta sam, nakon kupnje nekretnine, takav podatak tražio, i dobio. I zatražio, kao vlasnik,da se osobe koje odavno tu ne žive, odjave.

 

I ne možeš prijaviti adresu bilo gdje, nego u nekretnini koju posjeduješ, ili ti vlasnik nekretnine dozvoljava prijavu.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

I ja imam sličan problem. U od suda nametnutom ugovoru su upisani zaštičena najmoprimka, njena kći i unuk. Kći i unuk ne žive u tom stanu već u drugom kojeg je kći kupila sa svojim suprugom. Pošto vodimo sudski spor za iseljenje, uspjeli smo na sudu prisiliti ovo dvoje mlađih da daju izjavu kako ne žive u našem stanu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija