Jump to content

Prezentacija


Ivana975

Preporučene objave

  • 2 tjedna kasnije...

Reprezentacijom se smatraju ugošćenja poslovnih partnera, darivanje prigodnim poklonima, i u slučajevima kada se na tim poklonima nalazi znak tvrtke, kako je to riješeno u čl. 7. st. 1. toč. 3. te st. 6. istoga članka Zakona o porezu na dobit. Prema tim odredbama, porezno se ne priznaje 70% troškova reprezentacije, nastalih iz poslovnog odnosa s poslovnim partnerom. Zakonski okvir za oporezivanje troškova reprezentacije PDV-om dan je u odredbama čl. 2. st. 1. toč. 2. Zakona o porezu na dodanu vrijednost, prema kojima se PDV plaća na vlastitu potrošnju kojom se smatra i stvaranje rashoda po osnovi reprezentacije i korištenje osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz, koji se ne mogu odbiti pri oporezivanju dohotka odnosno dobiti. Prema navedenim odredbama, rashodi reprezentacije svrstavaju se u vlastitu potrošnju, a njihov obuhvat propisan je čl. 26. st. 1. i 2. Pravilnika o PDV-u, gdje se navodi da su rashodi koji se smatraju vlastitom potrošnjom, i oporezuju PDV-om, i 70% izdataka reprezentacije.

 

Po ulaznim računima vezanim uz troškove reprezentacije poduzetnik, koji je u sustavu obveznika PDV-a, odbija 100% iznosa pretporeza (ako ulazni račun ima sve elemente nužne za odbitak pretporeza) i evidentira u Knjizi U-RA za vlastitu potrošnju. Istovremeno na iznos od 70% porezno nepriznatog dijela navedenih troškova zaračunava PDV i evidentira u Knjigu I-RA za vlastitu potrošnju.

 

Propisi o oporezivanju dobiti ne propisuju uvjete koji moraju biti ispunjeni i dokumentirani u svezi troškova reprezentacije, kao što je, kod ugošćenja broj osoba za koji je učinjen trošak ili broj osoba koje su mogu ugostiti, broj zaposlenika koji sudjeluje u nastanku troška i sl. Međutim, po općim odredbama o vjerodostojnosti svake isprave kojom se dokazuje svaka poslovna promjena, proizlazi da i računi za reprezentaciju moraju biti vjerodostojni, što znači da dokazuju da je trošak učinjen u poslovne svrhe. To znači da bi pri likvidaciji računa za reprezentaciju trebalo navesti poslovnog partnera kojemu je reprezentacija učinjena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija