Jump to content

Prodaja nasljeđene zemlje sa više suvlasnika ???


pape

Preporučene objave

Nakon smrti tetke, nas 12-toro bliže rodbine, dobili smo u nasljedstvo (pravomočno rješenje) 17 parcela zemlje na različitim lokacijama.

Sad je problem šta se nezna gdje je (položajno) čiji dio na svakoj parceli a o dogovoru među nama nema šanse.

Kome i gdje se obratiti da se to rješi.

Druga stvar, imamo zainteresiranih kupaca za jednu parcelu te me zanima da li možemo tu parcelu(jedan dio)prodat ako je nas 11-toro suglasno a jedan se ne slaže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Položaje parcela i podatke o stvarnom korištenju trebate tražiti u katastru.

 

Svatko od Vas može samostalno prodavati svoj idealni dio svake pojedine parcele. Dakle, vas 11 može prodati svoj svaki svoj dio.

 

Međutim, kod takvih slučajeva puno suvlasnika koji su česti u nekim krajevima (Hrvatsko Zagorje), podaci u zemljišnim knjigama nerijetko zapravo ne odgovaraju stvarnosti, već su pojedine parcele faktično, dosjelošću, u vlasništvu pojedinih osoba koje i ne moraju biti upisane. Katastarski podaci obično bolje prikazuju stvarno stanje, ali ni oni ne moraju biti pouzdani. Zato provjerite situaciju na terenu, da biste izbjegli kasnije moguće probleme.

 

Ako je situacija takva trebate pokrenuti postupak pojedinačnog ispravka zemljišnih knjiga kako bi se u knjige upisali stvarni vlasnici. Druga je mogućnost da stvarni vlasnici traže tužbom da budu upisani temeljem dosjelosti. Takav postupak može pokrenuti bilo koji suvlasnik samostalno, a može i predmnijevani vlasnik koji nije u knjigama.

 

Ako su podaci u redu, ali Vas muči što Vas je puno, možete ići na razvrgnuće suvlasničkih odnosa sudskim putem, pri čemu se možete fizički podijeliti, ili parcele sud stavlja na prodaju, a novac se dijeli. U zadnjem slučaju cijena obično bude niža nego što bi mogla biti ako sami prodajete.

 

Podijeliti se možete i međusobnim sporazumom (fizički ili isplatama), bez suda. Sporazum može biti i parcijalan, ne moraju u njemu učestvovati svi suvlasnici, ali se u njemu, naravno, može raspolagati samo dijelovima uključenih suvlasnika.

 

Ako su podaci u zemljišnim knjigama u redu, zadnja mogućnost je i najbrža i najisplativija. I ako z.k. podaci nisu u redu, možete to napraviti, pa onda svaki suvlasnik može pokretati postupke za ispravljanje podataka za one parcele koje je tavim sporazumom dobio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno, ali uočite da kupac svakom od vas plaća ugovoreni iznos za njegov dio, a ne da plati svotu koju ćete naknadno dijeliti, budući da svaki suvlasnik raspolaže svojim dijelom samostalno.

 

Svaki od vas će prodati svoj idealni dio konkretne čestice kupcu, a kupac će postati novi suvlasnik te parcele u suvlasništvu s onim jednim koji neće prodati, dakle bit će 2 suvlasnika ako vas 11 proda svoje dijelove.

 

Onda se kupac može dalje natezati s tim preostalim suvlasnikom, ići na razvrgnuće itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Imao bi još jedno pitanje.

Kao šta sam napisao nas 11-toro je voljno prodat svoj dio i imamo kupca ali je problem šta odvjetnik kupca kaže da je zemlja bezvrijedna ako jedan (od nas 12toro suvlasnika)neče da potpiše jer onda ne može dobiti lokacijsku dozvolu za gradnju kuće.

Da li je to točno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je točno, ali ako su samo 2 suvlasnika onda postupak razvrgnuća suvlasništva koji treba pokrenuti ne bi trebao previše dugo trajati. Alternativa Vam je da vas 12 ide u takav postupak što je sigurno teže, a to Vas čeka ovako i onako.

 

Pri tome pretpostavljam da se čestica ne može geometrijski dijeliti ako je u građevinskoj zoni. Ako može, što ne vjerujem, onda bi podjela išla brzo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam ništa više od ovoga što sam Vam napisao.

 

Trebate upozoriti kupca da bi po kupovini zemljišta morao ići na razvrgnuće suvlasništva s preostalim suvlasnikom. To je vanparnični postupak.

 

Ili će odustati, ili tražiti popust zbog te mane, ili - ako je doista zainteresiran za to zemljište - prihvatiti, pa vidite da li se možete naći.

 

Prisiliti nekoga da sa svojim privatnim vlasništvom (u ovom slučaju suvlasničkim dijelom) radi ono što bi vi htjeli nije moguće.

 

U postupku razvrgnuća dioba se provodi fizički, podjelom čestice, ako je moguće.

 

Ako nije, moguće je da jedan vlasnik isplati drugoga ako ovaj to prihvati, ili odlukom suda ako postoje osobito opravdani razlozi za to.

 

Treća mogućnost je da sud proda, pa se novac dijeli. Pri tome se obično postiže niža cijena, ali se kao kupac može pojaviti i neki od postojećih suvlasnika.

 

To je sve što Vam znam reći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija