Jump to content

Policija mi oduzela auto


saradora

Preporučene objave

Vlasnica sam vozila Fiat punto od 2006 godine. Vozilo sam kupila od vlasnika koji je u posjedu auta od 2003. godine,a on kupio od Autosalona.

 

Policija mi je zapljenila ovaj tjedan auto uz obrazloženje da je uvezen iz Italije 2003 godine uz krivotovren račun.

 

Sama sam pokušala dobiti odgovore u policiji ali dok traje obrada ne mogu saznati ništa. Zvala sam carinu i pitala kako je to moguće, nemaju odgovora. Jedino su mi na policiji rekli da mogu tužiti vlasnika od kojeg sam kupila auto.

 

Molila bi pomoć sada oko pravne procedure, jer na temelju čega da ja tužim vlasnika kada od policije imam samo papir o zapljeni vozila ali na njemu ne piše nikakav razlog zapljene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Auto očito ima tzv. pravne nedostatke.

 

Za te nedostatke možete tužiti bivšeg vlasnika i to morate ga odmah obavijestiti o tome što prije (da ne izgubite pravo na naknadu).

 

Za sve ovo savjetujem posjet odvjetniku jer drugačije teško da ćete ishoditi svoje pravo.

 

Također možete ići u državno odvjetništvo provjeriti da li su zaprimili predmet.

 

Ako se radi samo o krivotvorenom računu možda i budete mogli dobiti svoje vozilo, ali ako je i druga dokumentacija krivotvorena, auto ćete vjerojatno trajno izgubiti.

 

Dakle informirajte se gdje je sada predmet (u državno odvjetništvu ili policiji i da li je samo račun krivotvoren ili jioš štogod od dokumentacije), a onda daljnji koraci (obavijest, pa ako odbije isplatu tužba)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Evo ja još uvijek ne odustajem, iako sam svjesna da ću ostati bez vozila ali bez odgovora od odgovornih sigurno neću.

 

Naime pisala sam Odjelu opećeg kriminaliteta i dobila odgovor (neću komentirrati) ali mi jedan dio nije jasan.

 

Oni pišu:

"Naime, službenici upravnih poslova prilikom registracije vozila ne vrše provjere u Interpolovoj bazi podataka za svako registrirano vozilo, već policijski službenici kada postoje osnove sumnje u počinjenje kaznenog djela temeljem članka 177. Zakona o kaznenom postupku vrše provjere u Interpolovoj bazi podataka"

 

jel to znači da je po njima najnormalnije ukrasti auto pa se voziti dokle ide može se u međuvremenu auto i raspasti i nikome ništa.

 

Sad još čekam odogovor s Carine e taj će biti još biserniji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Dakle informirajte se gdje je sada predmet (u državno odvjetništvu ili policiji "

 

 

ovo sam probala no nitko mi ništa ne želi reći. U policiji sam tražila da mi napišu da mi vozilo više neće vratiti, rekli da to neće, pitala sam u kojoj je fazi taj predmet ne žele reći, u odvjetništvu me šalju na policiju jer predmet nije kod njih i tako do nedogleda. U policiji sam tražila napismeno razlog oduzimanja vozila no ni to ne žele

 

Ovo da nije istina bilo bi smješno.

 

Zar je stvarno moguće nekome uzeti imovinu i nikome ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morali ste dobiti potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta.

 

Dok je stva ru fazi policijske istrage službeno Vamneće davati informacije, ali možete zatražiti da Vam se kaže tko radi na slučaju pa se informirati kdo njega kakva je procedura.

 

Inače ako imalo posumnjaju da ste vi umješani u te stvari sigurno Vam neće davati nikave podatke (niti su to dužni).

 

Vi st eveć temeljem te potvrde stekli preduvjete za podnošenje tužbe protiv bivšeg vlasnika

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Eto prošlo je više od 2 mjeseca i stvar se nije pomakla s mjesta.

 

Skupila podeblji dosije od raznih nam naših institucija od policije koja kaže da radi po nalogu carine, od carine koja kaže da radi po nalogu policije???. Od sabora, vlade, državnog odvjetništva brojnih nam vladinih i nevladinih udruga..... i opet na početku.

 

Prvo niti jedan odvjetnik se ne želi s tim baviti (naslušala se svašta), u državnom odvjetništvu glavna zamjenica državnog odvjetnika me traži papir koji mi policija neda, u policiji čekaju nešto što nitko nezna. U međuvremenu su me zvali prvo da natočim antifriz u vozilo, da ga dođem upaliti, da donesem nešto za prekriti pa što je slijedeće?????.

 

A ja i dalje kupac u dobroj namjeri....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nevjerojatno mi je:

1)da se ni jedan odvjetnik ne želi s time baviti pa to je upravo njihova funkcija,

2)da vam državna odvjetnica traži papir koji bi vam kako bi se moglo zaključiti trebala dati policija. Upravo državno odvjetništvo treba tražiti od policije gotovo sve.

 

Prema onome što iznosite vi ste kupac u dobroj vjeri, odnosno pojima niste imali da s vozilom nešto nije u redu.

 

Zato je upravo na vama da svojom aktivnošću ubrzate postupak. Pitam se zašto ne tražite od Državnog odvjetništva da ubrza postupak i da vam ono ili policija vrati vozilo s vašom obvezom da ga na poziv suda odmah dostavite.

U svezi s time 90-tih je kod nas bila bogata sudska praksa pa bi bilo dobro da se jave oni koji su sudjelovali u tome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možete ništa napraviti, kad policija dobije Interpolovu provjeru da vozilo nije vani otuđeno, prebaciti će vozilo na HAK u Radničkoj, tamo je carinsko odlagalište. Nakon toga carina će protiv onoga tko je uvezao vozilo pokrenuti carinski postupak, odrediti će kaznu za njega i štetu koju je država pretrpjela zbog makinacija sa dokumentima, od računa pa na dalje.

 

Policija je mogla sama inicirati postupak uvidom u dosje vozila zbog osnovane sumnje da nešto nije u redu, ali moga je i carina sa svoje strane. To sada ionako nema veze tko je pokrenuo postupak.

 

U ovoj fazi postupka ne možete napraviti ništa, dok ne dođe Interpolova provjera možete samo čekati, ili pak naći nekoga u policiji da vam pomogne tako da je ubrza.

 

Utjerivačzakona Vam je dobro savjetovao da angažirate odvjetnika, mada je moje mišljenje da dok policija čeka provjeru ni odvjetnik neće moći puno napraviti, osim možda ubrzati istu.

 

Vi jeste kupac u dobroj vjeri, ali država ima prioritet i ako vozilo nije otuđeno, država je pretrpjela gubitak i želi se namiriti i kazniti onoga tko ju je prevario ili doveo u zabludu krivotvorenom dokumentacijom.

 

Odvjetnika bi bilo dobro imati, ali policija i carina rade po uhodanom postupku i pravnih lijekova za primijeniti baš nema, jer se kod policije sve svodi na čekanje provjere, a kod carine kad pokrenu svoj postupak on također ide po špranci.

 

Ako stigne provjera da je vozilo ukradeno, nikada ga nećete dobiti, biti će vraćeno stvarnom vlasniku, to može biti fizička osoba ili osiguranje koje je isplatilo vlasniku odštetu. U tom slučaju ostaje vam samo tužba prema bivšem vlasniku na nadoknadu štete kao što vam je savjetovao Utjerivač.

 

Ako je osiguranje postalo vlasnik temeljem isplate odštete po kasko osiguranju, sa njima se možete čak i dogovoriti da vam ga prodaju. U tom slučaju vozilo mora izaći van naše zemlje i ponovno se uvesti redovnom procedurom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma koliko vam to bilo čudno ali je istinito, pol odvjetnika to ne radi jer je kazneni zakon dio nema vremena, vjerujte svi bi se odvjetnici bavili razvodima, strahota. U ova dva mjeseca poduzela sam svašta razgovarala s zamjenicom ravnatelja carine, odvjetništva, s saborskim zastupnicima, osiguranjem, pravobraniteljem, min.financija itd. i na kraju shvatila da je to sve jedan te isti krug. svi laprdaju da sam ja u pravu ali, uvijek taj ali.....

 

 

Po nekom "zakonu" policije ja bi trebala čekati do 29.03.2009 godine kada će mi dati papir da su mi vozilo vratili ili oduzeli trajno do tada ču glumiti glupu plavušu i vjerojatno još štošta nositi u MUP. Osim što sam kupac u dobroj vjeri, namjeri ili kako se to već zove još sam i jedina osoba po kojoj svi od državnih institucija jaše. Osoba koja je uvezla vozilo u Hrvatsku mi se smješka.... i zato utjerivaču sve što sam napisala je upravo tako

 

žalosno i istinito

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa jeste li tužili osobu koja je bivši vlasnik.

 

Ne znam što se uopće mučite s policijom. Očito je da Vam je vlasnik prodao vozilo s pravnim nedostacima i on bi se trebao brinuti oko toga, a ne Vi!

 

Nema to veze s kaznenim pravom, već s građansko-pravnim odnosom iz kupoprodajnog ugovora.

 

Već sam Vam bio napomenuo da ne čekate predugo jer će Vam se obiti o glavu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

eto mene opet :-)

 

samo da kažem kako naše odvjetništvo radi...

 

osoba koja je za sve ovo kriva oslobođena je zbog nastupanja relativne zastare....

 

a ja koja sam samo kupac plaćam njegovu kaznu...

 

auto mi policija i dalje neda (za njega ima zastare,a za mene ne) i još moram se suditi da bi dobila bilo kakve novce....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ajme meni,slučajno sam pročitala ovu temu i nemrem vjerovat.Mene uvijek iznova fascinira kak to ide kod nas, ne znamo mi, pitajte njih,i slično.Nitko ništa neće govoriti.To sam već prošla sa ovim svojim i njegovim boravkom u zatvoru,već sam se naslušala toliko poluinformacija i krivih informacija da mi se glava raspada.A kad pitaš one koji bi trebali znati neće reć.I da, za takve kriminalce kao što je tvoj prodavač auta ili ne daj Bože neki sitniji diler postoji zastara a za ove bisere koji sjede u zatvoru zbog gluposti od prije 5 godina koju nikad prije ni poslije nisu ponovili, žive svoj život,imaju posao i obitelj, ne, za njih nema zastare , olakotnih okolnoti-ništa.Sve u svemu mucho zanimljiv pravni sustav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Meni je ista situacija, auto prosvercan iz italije, sa krivotvorenom carinskom deklaracijom. Bio u policiji na vjestacenju auta, sto je dokazalo da nije ukraden, vec samo prosvercan. morao sam predati svu dokumentaciju i registracije od vozila policiji, ali mi je auto ostao, a bez papira mi nista ne koristi jer ga nemogu nit registrirat nit voziti. Preko odvjetnika sam tuzio bivseg vlasnika da mi prizna pravo nad vlasnistvom (sto je totalna glupost) i na taj nacin sam dobio od suda dokument da auto pripada meni. sad se natezem sa murijom da mi vrate papire od auta, ali po njihovom moram jos platiti i carinu, a lik koji je prosvercao sve te aute (mislim da se radi o istom liku), mirno seta gradom. od policije sam saznao da se radi o par stotina auta i da ce najvjerojatnije sudski postupak protiv njega otici u zastaru. policija je tako spora i nesposobna da se ceka po mjesec dana da sloze jedan zapisnik, a ja vec 4 mjeseca cekam da mi vrate papire da mogu opet registrirat auto.

dosta sam pretrazivao internet da vidim dal ima istih slucajeva i ovo je prvi da sam nasao.

 

do kud je stigao tvoj proces??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 14 godina kasnije...

Policija zapljenila susjedov auto , jer decko koji ga je vozio nema vozacku a on to nije znao.. ostao je bez auta, auto je odvezen u dakovo na cuvanje... on je dobio 14 dana zatvora a susjed nemoze dobit auto do kraja 9 mj a ima bolesnu mamu i mora je vozit na kemoterapiju a oni nevracaju auto nikako.... Dali se moze sta poduzet da se auto vrati prije ako ima ko kakav savjet

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na temelju čega mu je oduzet auto i o kakvom postupku se radi (kaznenom ili prekršajnom)?

U najgorem slučaju, auto može biti oduzet do okončanja postupka, što može trajati i godinama...

Ako mu nisu poznate pojedinosti, može kao vlasnik otići u policijsku postaju koja je postupala i provjeriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija