Jump to content

najmodava porez i ugovor o najmu


Calistria

Preporučene objave

Molim za savjet.Ovih dana trebala bih prvi put u životu iznajmiti stan koji sam totalno obnovila.Zanima me da li se isplati raditi ugovor o najmu s obzirom da sam tu citala a i znam iz nekih drugih primjera da je kod nas na sudu jako teško istjerati pravdu pa samim time ne znam kakvu bi taj ugovor na kraju krajeva imao svrhu?Osim toga zanima me koliki porez ja kao najmodavac bi morala plaćati i da li uopće imam pravo na nekakav povrat poreza u vezi sa tim?Kolika je minimalna stanarina koja se u ugovoru mora navesti?Zahvaljujem se na pomoći.Prošli put mi je notarica slala odgovor za neko pitanje pa evo zahvaljujem i za to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ti možeš u ugovor staviti da je najamnina 10kn/mjesec. Porezna to neće "progutati" nego će ti po nekim svojim tablicama izračunati koliki bi okvirno trebao biti najam s obzirom na lokaciju u gradu i shodno tome će ti odrezati porez. Znači ne isplati se stavljati neku ekstremno malu cifru u ugovor.

 

Ugovor se uvijek isplati raditi da se znaju pravila igre, čisto onako ljudski. Ugovor možeš i ovjeriti kod JB-a (tu nisam siguran koja strana ovjerava svoj potpis), ali ga ne moraš prijaviti Poreznoj. Jedina pozitivna stvar, ako imaš prijavljen ugovor Poreznoj, a dođe do neke svinjarije, sudskog spora itd. je što ti povrh svega neće i Porezna sjesti na vrat zbog iznajmljivanja na crno. Znači nema nekih bonusa i pogodnosti, nego nema extra s*anja u slučaju spora. :( Nažalost to je tako jer osobe koje prijave ugovor Poreznoj nemaju neke pogodnosti u smislu bržeg suđenja, specijalnih prava itd.

 

Ugovor o najmu se može i solemnizirati, ali to dosta više košta i ljudi kažu da je u slučaju problema iseljenje podstanara eskpresno. O ovome malo znam pa neka se netko drugi raspiše o tom detalju.:)

 

Ti kao najmodavac nemaš pravo na nikakav povrat nego ga ima onaj koji ti najamninu plaća.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

S obzirom da sam i sam u slicnoj situaciji, ovom skupu vrlo korisnih informacija samo bih dodao jos nesto.

 

Stanodavac ne ostvaruje pravo na poreznu olaksicu (za razliku od podstanara), ali s obzirom da placa porez (15% na 70% najamnine) i prirez (ovisno o mjestu), moze se dogoditi da, ovisno o svojoj poreznoj situaciji, odn. (ne)iskoristenom osobnom odbitku, moze ostvariti odredjeni povrat uplacenog poreza na dohodak od najma. Naravno, u slucaju da stanodavac sa svojim osnovnim dohotkom (placom) prelazi u vise porezne stope (25%, 35% itd.), vjerojatno se ne isplati podnositi poreznu prijavu, jer ce trebati nadoplatiti razliku. Kao gradjanin koji nije obveznik PDV-a, niste duzni podnijeti poreznu prijavu.

 

Prilazem i koristan link na ovu temu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

napravite ugovor o najmu sa svojim najmoprimcem i ovjerite ga kod javnog bilježnika.u ugovoru stavite klauzulu (dogovorite se sa podstanarom)da li porez na najam plaćate vi ili on.svakako morate poreznoj upravi prijaviti najam,ako to ne uradite sami,javni bilježnik po službenoj dužnosti mora jedan primjerak ugovora poslati poreznoj pa ukoliko se sami ne prijavite poreznoj,svakako će vas zvati da dođete.znači porez na najam možete plaćati vi ili podstanar (po dogovoru).

 

druga stavka je dohodak od najma,ukoliko u toku godine niste radili kod dva poslodavca ISTOVREMENO,ili niste obrtnik, ili niste obrtnik i u radnom odnosu istovremeno,

znači:radite kod jednog (ili više poslodavaca)u toku godine i imate prihode od najma-niste obvezni podnositi godišnju poreznu prijavu na dohodak.Naravno,podnosite je ako imate sve elemente za povrat poreza.Nema veze jeste li ili niste obveznik PDV-a za podnošenje godišnje porezne prijave na dohodak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija