Jump to content

provedba pravomoćnog sudskog Rješenja


Gringo

Preporučene objave

U prosincu 2007. podnio sam zahtjev Općinskom građanskom sudu za reguliranjem susreta i druženja sa djetetom. Jučer 06.10.2008. dobio sam Rješenje koje je postalo pravomoćno, potvrdio ga je Županijski sud kao drugostupanjski jer je djetetova majka nastojala svim sredstvima našem zajedničkom djetetu uskratiti njegovo legitimno pravo na susrete sa mnom. Sin mi je rođen 23.04.2006. Po ovome Rješenju imam pravo 3 x tjedno (utorak, četvrtak, nedjelja) biti sa djetetom bez nazočnosti njegove majke. Danas sam pokušao prema Rješenju biti sa sinom, ali sina nisam niti vidio. Obavijestio sam policiju, rekli su da će sastaviti zapisnik i obavijestiti Centar.

U četvrtak idem ponovo sa pravomoćnim Rješenjem moliti da vidim sina.

Što učiniti da ostvarim djetetovo legitimno pravo na susrete sa mnom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.Pokrenuti ovršni postupak pred sudom na temelju pravomoćne sudske odluke kojom se reguliraju susreti i druženja.

 

2.Po procjeni podnijeti kaznenu prijavu nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela iz čl.215.st.1.Kaznenog zakona, protiv roditelja koji spriječava susrete i druženje.

 

3.Moguće se obratiti i CZSS zbog kršenja prava djeteta s zahtjevom za intervenciju,te zatražiti da isti poduzme radnje iz okvira svojih ovlasti opisanih u čl.108.,čl.109 i čl.110 Obiteljskog zakona.

 

I dalje redovito odlaziti na susrete s djetetom,bez obzira da li će se susreti i ostvariti,prema terminima i na mjestu kako je navedeno u pravomoćnoj sudskoj odluci i za to obavezno imati dokaze (svjedoke).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Canis hvala za odgovor, vezano za točku 3. CZSS područni ured Novi Zagreb koji vodi predmet, već je uputio pismeno upozorenje djetetovoj majci temeljem čl. 109 ObZ. Na žalost nekog prevelikog odjeka nije bilo, upozorena je da je sljedeći korak uvođenje nadzora. Obavijestio sam sve nadležne institucije CZSS, Pravobraniteljicu za djecu, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Državnu tajnicu za socijalnu skrb o konstantnom uskraćivanju djetetovih legitimnih prava na susrete sa ocem. Djetetova majka i njezini roditelji provode nešto što normalan čovjek ne može niti zamisliti dok se ne nađe u takvoj situaciji.

Želim zaštititi svoje dijete, grozno se osjećam jer mi se čini da ne mogu, a svi oni silni verbalni napadi, uvrede, omalovažavanja, prijetnje iznesene na moj račun, prelazim preko toga jer mi je jedina misao zaštititi dijete.

Djetetova majka me do sada jednom prijavila policiji da je maltretiram 06.01.2008. jer sam došao vidjeti dijete. Policija je izišla na teren i zapisnički konstatirala da razloga za intervenciju nije bilo jer je poziv bio lažan.

Izložen sam psihičkom nasilju, ne mogu se zaštititi.

Ali opet ponavljam kako ću zaštititi dijete?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gringo,

U ovakvoj situaciji je najvažnije sačuvati smirenost i pribranost i ne poduzimati ishitrene poteze,isplanirati svaki svoj postupak,maksimalno zaštititi sebe ,jer s druge strane imate osobe koje su i vama osobno spremene nanijeti štetu uz onu koju nesumnjivo nanose djetetu.

 

Prednnost treba dati ovršnom postupku pred sudom,već nakon sljedećeg uskraćivanja susreta.

Ovršni postupak se provodi temeljem čl. 232.i čl.233.Ovršnog zakona (pogledajte sami, jer se radi o povećim člancima koje nije zgodno prenositi u cijelosti u jednom postu).

 

Svakako, kada već postoji upozorenje CZZZ temeljeno na čl.109,Obiteljskog zakona,obratitte se CZSS s kratkim opisom stanja (daljnje uskraćivanje susreta i druženja i nastavak kršenja prava djeteta ) i s zahtijevom za hitnom intervencijom i uvođenjem nadzora (čl.110.ObZ-a).

 

Preporučio bih vam da imate neku osobu koja će biti u blizini u vrijeme kada trebate preuzeti dijete,jer je očito da je protivna strana spremna na svakojake podvale,a moguće da je i od nekog instruirana za takvo postupanje.

Važno je da imate svjedoka kod eventualnog preuzimanja djeteta,a posebno kod vraćanja djeteta nakon susreta i druženja.

Izmišljene optužbe takvih osoba mogu biti toliko bizarne i nevjerojatne da je bolje da ih ovdje ne navodim,ali oprez s vaše strane mora postojati,kao i ''osiguranje'' u vidu svjedoka...

 

Sve što poduzimate poduzimajte isključivo u okviru zakona.Nikako nemojte nasjedati na moguće prijedloge suprotne strane koji bi doveli do toga da se susreti i druženja ostvaruju drugačije nego je naznačeno u sudskoj odluci.

 

Ponavljam,prednost dajte ovršnom postupku (naka odvjetnik napiše zahtjev za ovrhom na osnovi pravomoćne sudske odluke).

 

Kaznenu prijavu nemojte isključiti,ali treba dobro procjeniti trenutak i imati čvrste dokaze da bi podnošenje iste dalo rezultate.

 

Ustavna pozicija pravobranitelja/ice za djecu je uglavnom savjetodavna.

Mišljenje koje dobijete od te institucije je važno kako bi osobno vama potvrdilo ispravnost vašeg postupanja i dalo smjernice za sljedeće poteze, na isto se uvjek možete pozivati u postupku pred CZSS ili sudom.

Nažalost, pravobraniteljica za djecu nema mogućnost da naredi izvršavanje određenih radnji od strane CZZS.

Obraćanje MZSS-Upravi za socijalnu skrb svakako je dobro, jer isti imaju mogućnost da od CZSS zahtjevaju provođenje određenih radnji,mjera i sl.,a koje su u isključivoj nadležnosti CZSS (prema ObZ-u),koji je''podređen'' tom ministarstvu.

 

Dakle,pravo svog djeteta možete pokušati zaštiti na više ''adresa'', ali za provođenje i ostvarenje pravomoćne sudske odluke ipak je najvažniji ovršni postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram priznati da ti je Canis dao kompletne sve pravne smjernice što uraditi u ovom slučaju. Ipak bih htio da barem pročitaš ili poslušaš fikusa koji je imao velika iskustva i patnje u borbi za pravo djeteta da se druži sa svojim tatom. Najvažnije od svega u ovom času je nametanje svog autoriteta i čvrstine stava u realizaciji prava djeteta na oba roditelja. Moraš znati da po ovom pravomoćnom rješenju Suda koji je tek na snazi, postoji obostran strah i tjeskoba od gubitka djeteta i to je razlog otpora bivše da ti omogući da se družiš sa svojim vlastitim djetetom. Tu će biti još svakojakih smicalica, ali garantiram ti, sve će "sjesti na svoje mjesto"!

 

Nametanje autoriteta i svoga stava treba uobličiti ovako:

 

- Poziv na njen mobitel

- U utorak bih htio vidjeti svoje dijete, pa bih se s tobom htio dogovoriti!

- DOĆI ĆU U UTORAK PO SVOJE DIJETE PREMA PRAVOMOĆNOJ PRESUDI!

- MOGU LI VIDJETI SVOJE DIJETE? DA ILI NE??

 

Nikako se prijetiti ili nagovjestiti svoje namjere, već biti samozatajan i tajanstven i djelovati mirno i bez halabuke, na prepad i svakako je pokušati dezavuirati u svim institucijama, gdje dijete mora pohađati (npr. pedijatar, dječiji psiholog u vrtiću, tete u vrtiću, susjedi...). Zatim pismeni podnesci Centru u kojem će se ona morati s tobom dogovoriti o modalitetima susreta i druženja sa djetetom. Apsolutno sam protiv bilo kakve ovrhe nad djetetom, užasne su traume djeteta i dijete bi se moglo kasnije okrenuti protiv oca.

 

Kada to sve prođe (a proći će-garantiram), i kada se vaši susreti i druženja ustale po pravomoćnoj sudskoj presudi (a hoće-garantiram), tada je potrebno jako olabaviti i to ovako:

 

- znaš, postalo je jako hladno i mislim da bi djete trebalo obući. Što kažeš da odemo zajedno do Šoping Centra Prečko i da mu kupim cipele i jaknu? Dijete bi trebalo otići s nama da mu to probamo!

 

- Bilo bi jako lijepo da se dogovorimo da vrtić plačamo po pola, mislim da je to za tebe preskupo (evo 700 kn koliko košta vrtić, na moj dio bi ispao 350 kn)!

 

- Da li djetetu što god nedostaje? Treba li mu kupiti hrane kozmetičke preparate? Sve je poskupjelo i znam da to ne možeš od alimentacije...

 

- Mogli bi zajedno do psihologa, pa da se posavjetujemo o načinu zajedničkog odgoja našeg zajedničkog djeteta! Ima tih primjera puno!

 

Dobiti svoju bivšu na suradnju u pogledu vašeg zajedničkog djeteta je po mojem mišljenju čak i važnije, nego što su sami susreti i druženja, jer spoznaja tvoja i njena da je vaša komunikacija i suradnja prijeko potrebna u interesu vašeg djeteta je puno značajnija i korisnija. IMAO SAM USPJEHA I VESELIM SE TVOM USPJEHU! Vidjet ćeš da ćeš uspjeti! Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Danas je trebala biti konačna objava presude u mom predmetu vezano za proširenje susreta sa djetetom te određivanje alimentacije povodom tužbe od strane djetetove majke.

no sve se komplicira i nova rasprava se zakazuje za 01.12.2009.

Počelo je ovako. Jučer me zove odvjetnica i kaže da ju je zvala sutkinja jer je odvjetnica djetetove majke krivo postavila tužbu za plaćanje alimentacije (koliko se sjećam stavila je da me tuži djetetova majka, a trebalo je staviti dijete) i da ih mi zbog toga možemo tužiti, ali nema potrebe za time da sve odgađamo nego ćemo to probati iskoristiti za nagodbu.

Ja se slažem jer sam i do sada doprinosio za dijete, a htio bi sa njime provoditi što više vremena.

Prije samog početka rasprave odvjetnice se pokušavaju dogovoriti, ali djetetova majka traži iznos koji ja niti uz najveći napor ne mogu mjesečno uplaćivati.

Rasprava počinje, zbog nemogućnosti bilo kakvog dogovora, moja odvjetnica ne odriče se prava na tužbu. Koliko se sjećam sutkinja je citirala mislim po ZPP-u 190.2. jer nije točno znala o čemu je riječ.

Što se tiče susreta sa djetetom mišljenje nadležnog Centra za mene je izrazito pozitivno u odnosu na djetetovu majku za koju je vidljivo iz mišljenja Centra da se meni osvećuje preko djeteta, te Centar u svom mišljenju predlaže 2 x tjedno po 3 sata, svaki drugi vikend subota od 9 do nedjelje u 18, zimi 7 dana, ljeti 14, svaki drugi blagdan. Djetetova majka i njezina odvjetnica se ni s time ne slažu jer po njima bi ja mogao viđati dijete jednom na tjedan.

Tako da i nadalje ostaje na snazi privremena mjera kojom je određeno da tjedno viđam dijete 3 x, utorak i četvrtak po 3 sata, a nedjelja 6 sati bez nazočnosti djetetove majke.

 

Mene zanima dali bi imala svrhe žalba Ustavnom sudu s obzirom da je nova rasprava zakazana tek za 6 mjeseci?

Dali je bilo proceduralnih pogrešaka s obzirom da je zakazana nova rasprava,a odvjetnica djetetove majke nije podnnijela novu tužbu za alimentaciju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Htio bi sam sebe ispraviti žalba se ne predaje Ustavnom sudu nego Županijskom.

Što više razmišljam o dosadašnjim raspravama i tijeku današnje ne mogu se oteti dojmu da od samog početka sutkinja ima izrazito negativan stav prema meni, a nakon zakazivanja nove rasprave tek za 6 mjeseci smatram da je to kap koja je prelila već prepunu čašu i osveta meni.

Ona silna prekidanja i ušutkivanja mene kad bi želio nešto reći mislim da idu u prilog ovog što sam naveo prije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija