Jump to content

Pod kojim člankom zakona kvalificirati krivotvorenje potpisa (311., 312. iili 313.)?


BlueZG

Preporučene objave

Jedna ekipa "investitora" krivotvorila je potpis mog (pokojnog) oca u gradskom Uredu za graditeljstvo na zahtjevima za izdavanje lokacijskih dozvola za gradnju. Potpisi su obične žvrljotine, nemaju veze s originalom, iz aviona se vidi da nije njegovo. Planiram prijavu Državnom odvjetništvu ali ne znam kako da kvalificiram to kazneno djelo - kao krivotvorenje isprave (članak 311.), krivotvorenje službene isprave (članak 312.) ili pak kao Posebni slučaj krivotvorenja isprave (članak 313.)

 

Lijepo molim pomoć, ako netko ima iskustva s tim u praksi ili jako dobro zna teoriju :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije bitno koji članak ćete prijaviti jer je državno odvjetništvo to koje će na kraju kvalificirati o kojem djelu se radi.

Moguće da se ne radi o nekom od kaznenih djela protiv vjerodostojnosti isprava (krivotvorenja), već o zlouporabi položaja i ovlasti iz čl.337 Kaznennog zakona ili nekom drugom kaznenom djelu. To je sve dužno državno odvbjetništvo samo okvalificirati, odnosno provjeriti.

 

Samo da napomenem da je za kaznena djela iz krivotvorenja apsolutna zastara najviše 10 godina (za neke stavke 6 godina). Ne znam kada je navodno djelo počinjeno pa samo da napomenem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega, hvala na odgovoru.

 

Stvar nije u tome da odgovara ženska u Gradskom uredu koja je zaprimila krivotvorene potpise (mislim, može i ona) nego me primarno interesira da odgovaraju oni koji su krivotvorenje izvršili - "investitori". Radi se o tome da je ekipa sustavno išla na imovinu moje familije i preko godinu dana navlačila mog pokojnog starog i moju baku da uđu u ortački ugovor da bi se gradilo na njihovoj zemlji. Prvotno sam mislio prijaviti kazneno djelo Prijevare, ali sam na nacrt kaznene prijave dobio komentar od jednog tipa iz DO da će Prijevara teško proći i da se orijentiram na krivotvorenje potpisa, koje je stvarno očito i koje se odigralo 10 mjeseci prije potpisivanja ugovora.

 

Uglavnom, gnjevan sam na to društvo koje lešinari na imovini mog pokojnog starog i moje stare bake. Umjesto borbe baseball palicom izabrao sam borbu pravom i (za sad) učinkovito rješavam sva pitanja potrebna da zaštitim familiju. Kaznena prijava mi je jedina satisfakcija da se te ljude na bilo koji način kazni, da im se pokaže kako to što rade - prije svega krivotvorenje potpisa a preko toga i ostali način njihovog poslovanja - nije u redu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa u tome i je problem zbog kojeg sam pokrenuo temu. Evidentno je da se radi o krivotvorenom potpisu, čak i bez vještačenja. Također, postoje dokumenti koji nedvojbeno dovode zahtjeve za izdavanje lokacijskih dozvola sa dotičnim trgovačkim društvom, počevši od projektne dokumentacije do njihovih kasnijih radnji.

 

Moje jedino pitanje jest, i zbog toga sam pokrenuo temu, pod kojim od tri članka zakona koji sankcioniraju krivotvorenje mogu kazneno prijaviti krivotvorenje potpisa na zahtjevu za izdavanje lokacijske dozvole za izgradnju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija