Jump to content

kad jedan želi više


fanii

Preporučene objave

U 7. mjesecu mi je umro dida. nađena je oporuka vlastoručno napisana i potpisana. nasljednici su moj tata i njegove dvije sestre. ostavinska rasprava još nije pokrenuta. moj tata je zadovoljan dijelom koji je dobio ali jedna od njegovih sestara ne. ona želi dodatni dio zemljišta koji prema oporuci dobiva druga teta. da li je moguće, kad se pokrene ostavinska, da njih dvije to riješe zasebno od mog tate pošto se to ne tiče njegova dijela ili on mora čekat na upis svog dijela dok one to ne riješe?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz Zakona o nasljeđivanju:

 

Djelomično rješenje o nasljeđivanju

Članak 231.

Kad je sastav ostavine samo djelomično nesporan, sud će nakon što utvrdi tko su nasljednici, odnosno zapisovnici, donijeti djelomično rješenje o nasljeđivanju kojim će utvrditi nasljednike i zapisovnike, te ono za što nije sporno da je u sastavu ostavine.

 

Dakle, moglo bi.

 

Međutim, treba imati na umu zbog čega i kako će nezadovoljna nasljednica osporavati oporučnu odredbu.

 

Ona može osporiti cijelu oporuku, u tom slučaju djelomično rješenje nije moguće.

 

Može osporiti konkretan dio oporuke npr. iz razloga što ostavitelj tim dijelom nije bio ovlašten raspolagati jer nije bio vlasnik, pa će time postati sporan sastav ostavine. U tom slučaju bi se možda mogao primijeniti čl. 231.

 

Može se i pozvati na povredu nužnog dijela, a ako je tako, onda njezin nužni dio može i ne mora zahvatiti i dio Vašeg oca, što ovisi o konkretnim odredbama u oporuci i veličini ostavnine. No, ako traži nužni dio, ne može to tražiti na način da traži neki konkretni dio imovine. Ako traži nužni dio koji bi zahvatio nasljedstvo ostalih nasljednika, onda ti nasljednici moraju pokrenuti parnicu protiv nje ako se ne slažu.

 

Mislim da se ne biste trebali previše zabrinjavati, jer je pitanje da li će se ta nasljednica stvarno odlučiti da ide u neizvjesnu parnicu.

 

Male su mogućnosti da bi pobila oporuku, a ako je sporni dio bio stvarno vlasništvo ostavitelja, isto tako teško da ima temelja da ishodi baš konkretni dio imovine po svojoj želji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija