Jump to content

da li imam pravo na imovinu????????!!!


vlaja123

Preporučene objave

testament je napisan lazan 3 dana prije smrti covjeka koji je bio u komi i nije znao gdje je samo je spavao i nakon njegiove smrti pojavio se testament koji je potpisan sa njegovom rukom a kao sto navodim on nije mogao nista posto je bio u komi i tako je i umro i sve su uzeli sto su mogli od njegovog nasljedstva pa se pitam da li mogu ikako da povratim to i da ponistim posto je testament lazan i imaju papiri od doktora da je covjek bi u komi! Hvala na odg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oporuka se pobija ne samo zbog nužnog dijela, već i zbog toga što je oporuka sama po sebi nevaljana.

Razlika je da kad tražiš nužni dio, time priznaješ oporuku za istinitu i valjanu, dok u ovom pitanju osporavaš nevaljanost same oporuke (zbog prijevare, poslovne nesposobnosti....)

Osporavanje same valjanosti oporuke radi se u parnici, te se tamo provodi dokazvanje (svjedoci, liječnička dokumentacija, vještačenja...).

Ako možete dokazati da je oporučitelj u vrijeme sastavljanja oporuke bio u komi, možete uspjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa ovako da vam kazem kako se to zbilo ja sam unuk od djeda a ovo sam pitanje postavio radi mame koja se o djedu brinula,o djedu koji je bolovao od karcinoma i bio je u zadnje vrjeme pod morfijumom. Kada je djed umro pojavio se testament koji je nazalost lazan i sada smo sutski poceli da trezimo svoj dio posto smo ga posteno zasluzili ali medzutim kao sto sam rekao opni su u testamentu vec naveli da sve ostavlja snahi. pa se pitam da li ce biti moguce da se sve povrati i da se ponovno sve pravilno podjeli??? I ujedno da vas pitam prema novom zakonu da li ima pravo neko nekom da pokloni nesto bez potpisa drugog djeteta???? a sto se tice ovog dokazivanja imaju kartoni koji poakazuju da je moj djed bio u komi zadnji 5 dana i nije znao za sebe a mjesec i pol bio je slagiran u desnu stranu. hvala na razumjevanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kada se je doslo na ostavinsku raspravu vidzeno je da je prevareno sve i da je falsifikat sve sto je potpisanao. jer ni sudiji nedaju taj testament ni o ostatku novca niti svoje rodne listove i sudinica odgodila raspravu i naredila da se moraju donjeti papire o imovinskom stanju prijasnjem i sadasnjem sto je u testamentu i potvrde o novcu koji je dignut. ja sam uzela advokata da on vodi taj slucaj pa se pitam po ovoj citavoj prici da li cu ja moci sve to da ponistim i da se sve fer podjeli! hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oporuka koja nije dostavljena ostavinskom sudu ne može se provesti.

 

Otkud znate da postoji oporuka, i to da nije valjana, kad je niste vidjeli ni vi ni sud?

 

Dok oporuka ne bude proglašena, nema učinka i ne možete ništa vratiti jer ništa i nije otišlo.

 

Kad oporuka bude proglašena, ako bude, onda ju možete osporiti pa će Vas sud uputiti u parnicu da dokažete da oporuka nije valjana.

 

Ako oporuka ne bi bila valjana, nasljeđuje se po zakonu, dakle nasljeđuje Vaša majka, ostala djeca ostavitelja i supruga (baka) ako je živa, u jednakim dijelovima.

 

Ako bi se pokazalo da je oporuka krivotvorena, krivotvoritelje i one koji su je podnijeli može se kazneno goniti. Uz to su nedostojni nasljedstva, tj. gube pravo na nasljeđivanje.

 

Ako bi oporuka bila valjana, Vaša majka ima pravo na nužni dio.

 

Čini mi se da niste iz Hrvatske, pa Vas podsjećam da je ovo što ovdje navodimo prema zakonima Republike Hrvatske. U drugim državama može biti drugačije, ali je u osnovi postupak s oporukom sigurno isti.

 

I dobro ste učinili što ste uzeli odvjetnika, on to sve sigurno zna jako dobro.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kada je bila ostavniska rasprava tada se je saznalo za lazni testament samo su ga pokazali sudinici i uzeli od nje jer nemaju kopije i ne mogu joj ga dati tada je sudinica rekla da moraju donjeti staro stanje i navodni testament i sve sto su digli od novaca ja sam bila postena nisam htjela dignuti pare sa banke za koje oni nisu znali jos su rekli da ne mogu da dolaze za njih je to validno. sudinica ja zakazala raspravu za mjesec dana sa papirima koje moraju donjeti da se sve dokaze! hvala na savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, pričekat ćete da sud službeno dobije i proglasi oporuku (testament), a zatim ćete na raspravi nakon proglašenja oporuku osporiti i sud će vas uputiti u parnicu. U parnici ćete dokazivati da oporuka nije valjana.

 

Neka vas prati odvjetnik, kako biste bili sigurni da će sve ići po pravilima postupka. Prije rasprave se s njim za svaki slučaj posavjetujte da biste bili sigurni da ste se dobro razumjeli u pogledu vaših stavova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija