Jump to content

Zatezna kamata i ugovorna kazna.


vipy

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

Kupio sam stan od prodavatelja s rokom primopredaje stana 31.3.08. Kapara je placena kod potpisivanja predugovora dok je ostatak novca uplacen u 12.mj prosle godine.

 

Stan do danas jos nije isporucen te je zadnje "obecanje" ovaj tjedan. tijekom 4 mjeseca pozvali su me da potpisem aneks ugovora gdje bi rok za primopredaju stana bio 30.06.08. Aneks ugovora nisam potpisao.

 

Tijekom 8 mjeseca poslao sam prodavatelju "prijedlog za mirnim rjesavanjem trenutne situacije", gdje sam ih trazio na ime naknade stete 1% mjesecno od kupoprodajne cijene za zakasnjenje nakon 30.06.08. Njihov odgovor je bio "vruce ljeto i hladna zima", odnosno bullshitting. NPR kod potpisivanja ugovora cinjenice sto se ticu npr "vruceg ljeta" bile poznate - ugovor je potpisan u 10mj. prosle godine. Takodjer, u njihovom odgovoru se kao rok isporuke spominje 20.09.08.

 

Ugovorom je definirano kako imam pravo na 1.5% od kupoprodajne cijene u slucaju zakasnjenja.

 

Moje pitanje glasi, da li ja imam pravo na zakonsku zateznu kamatu na uplacena sredstva za razdoblje 1.4.08 - 25.10.08 uz zateznu kamatu. Naime teoretski, prema ugovoru, izvodjac ima pravo isplatiti naknadu od 1.5% cak i u slucaju da kasni 50 godina s isporukom.

 

BTW, u medjuvremenu sam imao imao dodatne troskove zato sto nisam imao gdje stanovati. Naravno, kamata na kredit kod banke ide cijelo vrijeme.

 

Ako je netko dosao do kraja ovog teksta i ima volje napisati koju pametnu, unaprijed zahvalan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zatezne kamate nečeš dobiti bez tužbe

na zatezne kamate imaš pravo ako je regulirano u ugovoru

rok plačanja,rok preuzimanja stana i zakonske zatezne kamate zbog neizvršavanja ugovora.

pravo na naknadu štete imaš ukoliko imaš račune za plačenu najamninu za razdoblje od kada je trbalo primiti stan po ugovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor nije točan. Zakonske zatezne kamate su, kao što i samo ime kaže, zakonska kategorija i nemoraju se ugovoriti, a teku od dana zakašnjenja dužnika za ispnjenjenje NOVČANE tražbine. U konkretnom slučaju ne radi se o ispunjenju novčane tražbine pa ne postoji mogućnost traženja zatezne kamate. Kako je ugovorena ugovorna kazna za slučaj zakašnjenja od 1,5% od vrijednosti ugovora, kupac može tražiti ugovornu kaznu i ispunjenje ugovora, ali moguće je i odrediti naknadni primjereni rok za ispunjenje ugovora a nakon isteka toga roka (ako se ugovor ne ispuni) ugovor se može jednostrano raskinuti, a kupac ima pravo tražiti povrat uplaćenog novca i naknadu štete zbog neispunjenja koja se može sastojati, između ostalog, npr. i u kamati koju je kupac plaćao na bankarski kredit koji je podigao radi kupovine stana, itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija