Jump to content

Nasljedstvo i rastava bez podjele imovine


lelket

Preporučene objave

Pozdrav svima! :-)

 

Situacija:

M i Ž su se rastali pred 3 godine. Nastavili su živjeti u kući, nasljedstvu Ž (od strane njenih roditelja), jer je Ž bila premekog srca da alkoholičara izbaci na ulicu. Nisu napravili podjelu imovine niti je bilo predbračnog ugovora. Za vrijeme trajanja braka Ž je isključivo svojim novcem kupila određene nekretnine i pokretnine i osnovala firmu (d.O.o.). U svemu ovome Ž je navedena kao 100% vlasnik. Ž je nedavno umrla.

 

Pitanja:

a) Nasljednici su djeca, M ne, jer više nije zakonski muž jel? Dakle nema pravo ni na nužni dio?

b) Što je sa imovinom koju je ona dakle kupila i stvorila (firma), ali za vrijeme braka, a nije definirano nakon rastave ništa? Je li sad 1/2 toga ulazi u ostavinsku? Da li 1/2 ima M kao njen bivši muž?

c) Ima li ikakve mogućnosti, pravno, da djeca M njemu negiraju pravo na tu imovinu (ako je 1/2 sad, kao, njegova - iako ponavljam, u gruntovnici i papirima, sve je na Ž ime)? Npr. s obzirom da je alkoholičar, psihički zlostavljač ili tako što neopipljivo...

d) Mora li M imati pristup ostavinskoj raspravi?

e) U slučaju da je M vlasnik 1/2 bračne stečevine, mogu li djeca M i Ž raspolagati (prodavati) imovinu Ž koju naslijede i kako?

f) Nekretnina koja je kupljena za vrijeme braka, vlasnica upisana Ž - još uvijek je pod kreditom. Tko bi ga trebao sada otplaćivati? Dosad je to radila Ž. Da li bi M "morao" plaćati pola rate ako je sad vlasnik 1/2? Ako ne želi plaćati, ide li onda ta 1/2 nekretnine sada djeci kao nasljednicima?

g) Tko se upisuje kao vlasnik nekretnina, pokretnina i firme ako je dosad upisana bila Ž? Djeca ili mora biti upisan i M, iako sad bivši muž? Napominjem, M i Ž nakon rasprave nisu podijelili imovinu i u svim papirima vlasnica "svega" je još uvijek Ž 100%.

h) Ukoliko M stvarno jest vlasnik 1/2 bračne stečevine - a ponavljam, dosad to nigdje nije upisano, može li on to pokloniti djeci, iako kažem njegovo ime nije nigdje evidentirano - postoji samo presuda o sporazumnom raskidu braka. Imovina nikad nije nigdje službeno raspravljana.

 

Hvala puno! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ono što je Ž stekla nasljedstvom je njena imovina i dijele je njeni nasljednici bez M.

 

ono što je Ž stekla u braku je zajednička imovina i M može na ostavinskoj raspravi tražiti izuzeče iz ostavine svog djela imovine stečene u braku(1/2),bez obzira ko je imovinu platio i s kojim novcem, ako je zarađen u braku.

ako su nekretnine kupljene nasljeđenim ili darovanim novcem tada je to imovina Ž i djele je njeni nasljednici,bez bivšeg muža.

 

kredite vračaju nasljednici ali najviše do vrijednosti nasljeđenog djela ili večinski vlasnik.

 

može ne pokrenuti pitanje bračne stečevine i time sve nasljeđuju dijeca Ž

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija