Jump to content

Problem sa uknjižbom vlasništva po darovnom ugovoru


stampi

Preporučene objave

Pokojni otac mi je darovnim ugovorom 1980 godine poklonio garažu. Po usmenom dogovoru s njim do njegove smrti nisam pokretao postupak za uknjižbu vlasništva garaže na moje ime.

Otac je umro prošle godine i nakon njegove smrti je održana ostavinska rasprava na kojoj sam pokazao darovni ugovor za garažu i bilježnik je rekao da garaža ne ulazi u ostavinu je mije darovana.

Pokrenuo sam postupak za uknjižbu vlasništva garaže na moje ime ali su me u zemljišno knjižnom uredu odbili sa obrazloženjem da nisu ispunjeni uvjeti iz čl. 54 Zakona o zemljišnim knjigama koji kaže da trebam imati:

"izričitu izjavu onoga čije se pravo ograničava, opterećuje, ukida ili prenosi na drugu osobu da

pristaje na uknjižbu"

Problem je u tome što u mom darovnom ugovoru piše samo da:

"U posjed i uživanje darovane garaže daroprimac stupa odmah" a nigdje ne piše da mi darodavac daje pravo uknjižbe vlasništva.

U zemljišno knjižnom uredu su mi protumačili da po tom darovnom ugovoru imam pravo "stupanja u posjed garaže" što znači pravo njenog korištenja ali ne i pravo uknjižbe vlasništva.

Kao što sam već naveo, moj otac je umro, pa ne mogu izmijeniti tekst darovnog ugovora.

Molim vas za pomoć oko rješavanja mog problema uknjižbe vlasništva

Unaprijed zahvalan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da garaža je u zemljišnim knjigama vidljiva kao posebna nekretnina. Po prijedlogu za uknjižbu vlasništva garaže, koji sam podnio, u zemljišnim knjigama je kao vlasnik uknjižen moj pokoji otac. U rješenju zemljišno knjižnog ureda meni je odobrena predbilježba za uknjižbu vlasništva s time da moram donijeti dodatne dokaze prema članku 54 Zakona o zemljišnim knjigama.

Nasljednici mog pokojnog oca smo: moja majka, moj brat i ja. Na ostavinskoj raspravi koja je provedena moj brat i ja smo se odrekli nasljedstva imovine mog oca u korist moje majke s time da ćemo tu imovinu moj brat i ja podijeliti nakon majčine smrti. Kao što sam već ranije naveo u ostavinsku raspravu nije bila uključena meni darovana garaža već je moja majka naslijedlia svu preostalu očevu imovinu.

Moja majka je zbog starosti i bolesti pod mojim skrbništvom. Rješenjem Centra za socijalnu skrb ja sam i službeno njen skrbnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nasljednik formalnog z.k. vlasnika, dakle Vaša majka, bi Vam trebala izdati tabularnu izjavu kojom dopušta upis Vašeg vlasništva, ili biste je trebali - sasvim formalno - tužiti da se donese presuda koja takvu izjavu zamjenjuje. To se obično riješi na jednom ročištu.

 

S obzirom na specifični pravni položaj Vaše majke, to biste trebali dogovoriti sa Centrom za socijalni rad.

 

Ako je sve između nasljednika išlo dogovorno, bez problema, šteta što niste tražili uračunavanje dara u ostavinu koji bi Vam ostali nasljednici onda priznali kao nasljedstvo, jer bi se onda sve riješilo već samim rješenjem o nasljeđivanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na pomoći i korisnim savjetima. Pokušati ću to dogovoriti sa Centrom za socijalnu skrb.

Da izgleda da bi bilo bolje da sam darovni ugovor uključio u ostavinu ali na ostavinskoj raspravi sam bilježnici pokazao darovni ugovor i ona mi je rekla da ga ne treba uključiti u ostavinu. Na žalost tada sam dobio pogrešan savjet !!! koji me sada košta velikih dodatnih problema

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dar se ne mora uključiti u ostavinu, ali se može tražiti da se uključi.

 

Mislim da ćete morati na sud da bi se izbjegla situacija da kao skrbnik prepisujete imovinu osobe za koju skrbite na sebe.

 

Pogledajte ovu temu, moglo bi Vam biti korisno:

 

http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=503323072&forum=24

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Centar vas je dobro savjetovao. Jedini pravi način je garažu u ostavinskom postupku rasporediti jer ona i je imovina vašeg pok oca. Morate pokrenuti postupak za raspoređivanje naknadno pronađene imovine. Otac vas nije darovnim ugovorom ovlastio na upis prava vlasništva pa prijenosa vlasništva nije bilo niti je to moguće, odnosno darovanja garaže u vaše vlasništvo nije niti bilo.Darovni ugovor nema najvažniju klauzulu intabulandi kojom se dozvoljava upis odnosno prijenos prava vlaništva sa darodavatelja na daroprimca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija