Jump to content

cannabis i postupak privodjenja


synuk

Preporučene objave

S obzirom da su me uhvatili s odredjenom kolicinom marihuane, isao sam na preksajni sud, gdje su mi presudili program odvikavanja i rehabilitacije ili novcanu kaznu od 5.700kn. Sad me ceka kazneni sud. Zanima me da li, nakon zavrsenog postupka kaznenog suda mogu otici sa rjesenjem na prekrsajni i ponistiti valjanost (tj. izvrsenje) iste?

Ukoliko bi presuda bila novcana kazna u slicnom iznosu kao i na prekrsajnom, (predlozena kazna kaznenog mi je 30 dnevnih dohodaka, s kojom se mislim slozit jer ne zelim riskirati zatvor), te se ne moze ponistiti presuda prekrsajnog suda, da li bi se ta novcana kazna nadodala na kaznu prekrsajnog ili ne?

 

Jos bi htio pitati par pitanja.

Ukoliko je prilikom pretresa policajac svojevoljno uzeo ruksak, otvorio i iz njega izvadio "drogu", kako to, bez ocevidaca, dokazati, tj. dokazati greske u samom postupku?

 

Kako stvari stoje sa privatnosti, sto se tice oduzimanja mobitela i prekopavanja po istom bez pristanka vlasnika? Kolko vidim, to je danas standardna praksa u policiji, ali meni sve to izgleda na krsenje privatnosti.

 

Te zadnje pitanje. Da li je istina da ce se, po novom, razgovori koji su prisluskivani moci biti upotrebljeni kao dokaz na sudu?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretraga bez nalog je nezakonita i takav dokaz se ne može koristiti na sudu, međutim policija gotovo n ikada ne kaže u takvim slučajevima da je pribavila dokaze na taj način.

 

Dokazati takvu nezakonoitu pretragu je vrlo, vrlo, vrlo teško

 

Novi Zakon o kaznenom postupku je u završnoj fazi (prijedlog izrađen), a stupio bi na snagu 2011. godine. U njemu postoje određene izmjene glede prisluškivanja, ali se prisluškivanje uz sudski nalog uvijek i moglo koristiti kao dokaz na sudu ako je bilo sukladno tom nalogu, zakonu i sudskoj praksi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

a ima li gradjanin pravo, odnosno brani li neki zakon ili propis gradjaninu da kamerom ili diktafonom snimi bilo verbalnu komunikaciju i/ili postupanje policajca od trenutka kada mu ovaj pridje?

 

Dakle gradjanin primjeti da mu prilaze 2 policajca i on vadi neki uredjaj za snimanje i pocme sve to skupa snimati.

 

Smije li ga policija sprijeciti u tom i takvom snimanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Video snimke na javnom mjestu su valjan dokaz.

 

Privatne video snimke također ukoliko se ne radi o narušavanu osnovnih ustavnih sloboda glede privatnosti.

 

Audio snimke su dokaz jedino ako su s javnog skupa ili ako osoba zna da ju se snima.

 

Zakon priječi snimanje ako je kriomice i neovlašteno (obratiti pozornost na ovo "i" što znači da ta dva uvjeta trebaju biti ispunjena kumulativno)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno (kriomice i neovlašteno) su uvjeti za postojanje istoimenog kaznenog djela, ali poteškoće nastaju kod definiranja pojma "neovlašteno".

Naime, da li se na javnom mjestu može snimati što god se hoće pa i u konkretnim slučajevima kada se osobe (bez obzira na svojstvo osobe: službena, poznata javna osoba, običan građanin-anonimus...) koje se nađu u fokusu snimatelja tomu izričito protive i to jasno daju do znanja snimatelju.

Primjerice naši novinari (snimatelji) se odmah "propnu" ako im netko kaže da ga ne snimaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Jos bi htio pitati par pitanja.

Ukoliko je prilikom pretresa policajac svojevoljno uzeo ruksak, otvorio i iz njega izvadio "drogu", kako to, bez ocevidaca, dokazati, tj. dokazati greske u samom postupku?

 

 

Prljavi igraju prljavo.

 

Pa što vi mislite kako policija inače dolazi do droge i ostalih ilegalnih stavri ( ne uvijek ali recimo npr. u situacijama kao u opisanoj ).Mislite da stvarno ovaj dragovoljno preda policiji drogu-kako inače piše;

" Dragovoljno predao ".

 

Kada bi se policija slijepo držala zakona ( bilo kojega ) prilikom obavljanja služebe učinkovitost bi pala barem za 60 %, jer svi ti zakoni pisani su da idu na ruku prekršiteljima istih.

 

A opet policija mora imati rezultate. Pa da ljudi ne krše zakone policija ne bi imala što ni raditi i tako u krug.

sve je to igra....samo je pitanje tko kada gubi, nekada policija kada dođe kod nekoga doma s nalogom za pretres i ne nađe ništa jer je ovaj prije sat vremena svega se riješio ili pak diler kada ga policija pretrese u mračnoj ulici ( nezakonito ) i pronađe kod njega drogu ( naravno ne kažu da je bilo ne zakonito jer onda ne bi vrijedilo kao dokaz ) i ovaj za to bude kažnjen :-D .....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo kod nekih.

 

Nema npr. prekršaja kada netko nekog ubije nožem.

 

Postoji samo kazneno djelo.

 

Neka djela se sankcioniraju u dva postupka, ali ako je kazneni pravomoćno dovršen, onda je prekršajni sud obavezan obustaviti prekršajni postupak.

 

Također, ako su kazne pravomoćne u dva postupka onda se obavezno vrši uračunavanje kazni.

 

Primjer:

Za drogu u kaznenom pravomoćno izrečeno 5100 kn kazne.

 

U Prekršajnom pravomoćno izrečeno 2000 kn kazne.

 

Kazneni sud je dužan uračunati 2000 kn ako su plaćene u prekršajnom. Dakle osuđenom će ostati platiti samo 3.100 kn

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija