Jump to content

Presretač - hitno !!!


jurkec

Preporučene objave

pozdrav

 

situacija je sljedeća:

31.10.08. zaustavio me presretač na autocesti zagreb-split na 160 km prema zagrebu, izmjerio mi je brzinu od 207 km/h umanjenu za 10 % 186km/h. ja priznajem krivnju što se tiće prebrze vožnje ali ne ovu brzinu, vozio sam golf V koji po knjižici vozila ne razvija brzinu veću od 187km/h. u trenutku najveće brzine brzinomjer u autu je pokazivao 209 km/h jer sam se kretao nizbrdo a na GPS uređaju je brzina bila 198 km/h, prema tome nikako 207 ili 186. policaj je rekao da je kazna 3000kn i 6 mjeseci dozvola(iako mislim da dozvola ne ide van naselja).da li nekako mogu pobiti tu brzinu?cilj mi je da mi sud smanji brzinu da bude u rangu od 30-50 km/h više od dozvoljenog jer je kazna manja.

 

unaprijed hvala na odgovorima, te se ispričavam zbog malo duljeg teksta

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. brzinomjeri u EU vozilima su jako precitni - pokazuje samo do 5km/h vise (dok na japanskim vozilima i dalje pokazuju cca 10% vise)

 

2. koliko je duga bila nizbrdica :-D - jer presretac mjeri prosjecnu brzinu a ne trenutnu

 

3. lagano se moze dogoditi da presretac nije pratio vozilo kako pise u pravilniku - sakupiti sve dokaze ....

 

4. kod suca preskociti podatak o nizbrdici :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvjeti mjerenja i dodatni zahtjevi

 

kod pokretnog mjerenja brzine

 

1) Mjerenje brzine iz vozila koje se kreće (pokretni radar)

 

– dopušteno je samo mjerenje brzine vozila koja pretječu vozilo u kojemu se nalazi radarsko mjerilo.

 

2) Mjerenje brzine praćenjem, s uporabom tahografa, raču­nala i videosustava

 

Vozilo kojemu se provjerava brzina vožnje (u daljnjemu tekstu: provjeravano vozilo) mora se za cijelo vrijeme mjerenja stalno snimati. Vozilo iz kojeg se mjeri brzina (u daljnjemu tekstu: mjerno vozilo) ne smije za vrijeme mjerenja preteći provjeravano vozilo.

 

Ovisno o najvišoj dopuštenoj brzini, mjerenje treba provesti na dijelu ceste koji ne smije biti manji od:

 

– 200 m na odsjecima s najvišom dopuštenom brzinom do uključivo 90 km/h

 

– 300 m na odsjecima s najvišom dopuštenom brzinom većom od 90 km/h.

 

Ako se kod mjerenja brzine s praćenjem upotrebljavaju vi­deo­sustavi s objektivom s promjenjivim kutom promatranja (zoom), tijekom mjerenja kut promatranja ne smije se mijenjati.

 

Za evidentiranje tijeka mjerenja mora se snimiti videosnimka na kojoj je vidljiv tijek cijelog mjerenja. Na videosnimci moraju biti evidentirani sljedeći podaci: vrijeme, prijeđen put, trenutačna brzina mjernog vozila i izmjerena vrijednost brzine u mjernome odsjeku.

 

Kod izradbe snimaka potrebno je izraditi najmanje tri slike. Prvu u trenutku početka mjerenja, drugu na kraju mjerenja i treću izvan mjernoga područja.

 

2.1) Mjerenje brzine praćenjem, s uporabom tahografa, raču­nala i videosustava, kod jednakih udaljenosti

 

Na kraju mjerenja udaljenost od provjeravanog vozila treba biti jednaka onoj na početku mjerenja ili veća od nje.

 

Uporaba mjernih raspona unutar većega mjernog područja dopuštena je ako se udaljenost od provjeravanog vozila u mjerodavnome vremenu mjerenja ne smanji.

 

Mjerodavna brzina je aritmetična srednja vrijednost brzine izmjerene na cijelome području mjerenja.

 

2.2) Mjerenje brzine slobodnim praćenjem, s uporabom tahografa, računala i videosustava

 

Kod slobodnog praćenja određuje se aritmetična srednja vrijednost brzine vožnje na cijelome području mjerenja. Za vrije­me praćenja ne smije se pretjecati. Na kraju mjerenja udaljenost od provjeravanog vozila mora biti jednaka onoj na početku mjerenja ili veća od nje. Mjerodavna brzina je aritmetična srednja vrijednost brzine izmjerene na cijelome području mjerenja.

 

2.3) Mjerenje brzine praćenjem, s uporabom tahografa, računala i videosustava, na određenim točkama

 

Načelo mjerenja temelji se na mjerenju trajanja vožnje na određenome odsjeku. Kad provjeravano vozilo prijeđe neko označeno mjesto (prometni znak, sjenu mosta, drvo uz cestu itd.), uključi se mjerenje vremena. Kad isto mjesto prođe mjerno vozilo, uključi se mjerilo duljine puta. Po dovoljno dugom mjerenom odsjeku ceste, na nekome novom označenom mjestu, kad provjeravano vozilo prođe kraj njega, zaustavi se mjerenje vremena, a zatim se kad kraj njega prođe mjerno vozilo, zaustavi i mjerenje puta. Neovisno o međusobnoj udaljenosti vozila u cijeloj fazi mjerenja, brzina se izračunava na temelju vremena koje je bilo potrebno provjeravanom vozilu da prijeđe izmjereni odsjek duljine vožnje. Mjerodavna brzina je aritmetična srednja vrijednost brzine izmjerene na cijelome području mjerenja.

 

3) Mjerenje brzine laserskim mjerilima brzine

 

3.1) Laserska mjerila brzine mogu se upotrebljavati iz ruke ili namješteni na stalku. Mjerni snop mora uhvatiti os gibanja provjeravanog vozila, pa se ta mjerila u pravilu upotrebljavaju s ruba ceste ili nadvožnjaka. Mjerne pogreške do kojih dolazi zbog prevelika mjernog kuta uvijek su u korist vozača provjeravanoga vozila.

 

Dopuštena mjerna udaljenost za pojedine vrste mjerila brzine određena je u tipnome odobrenju mjerila. Mjerenje iz vozila koje se kreće nije dopušteno. Kod mjerenja iz vozila koje stoji ne smije se mjeriti kroz stakla vozila.

 

3.2) Dodatni uređaji

 

Kao dokaz o pravilno određenu mjernome rezultatu provjeravanog vozila, moramo istodobno upotrijebiti videosustav ili fotoaparat koji je čvrsto pričvršćen na mjerilo brzine, osim u slučajevima u kojima je rezultat mjerenja brzine moguće odmah nakon mjerenja pokazati vozaču provjeravanog vozila.

 

nikada se ne treba oslanjati na jedan zalbeni razlog, vec uvijek pucati iz svih oruzja :-D

 

pogledaj boldano u citatu. vrlo cesto policajci ne prate vozilo 300m na autoputu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija