Jump to content

socijalni radnik i dodjela skrbnistva nad djetetom


Srki

Preporučene objave

Bivsa supruga (nismo bili vjencani)i ja smo bili pozvani kod socijalne radnice i psihologa najvjerojatnije zbog njihove procijene kome dodijeliti skrbnistvo nad djecom. Bivsa supruga je izjavila na pitanje socijalne radnice: dali se smatra sposobnom biti skrbnik nad dvoje malodobne djece,ona je odgovorila da nije sposobna. Tada sam prijavio socijalnoj radnici da se majka krece u losem drustvu (narkomanima) koje je dovodila kuci i zbog kojih djeca nisu mogla spavati. To mi je rekao stariji sin (6 god.)Da ne bude zabune majka je to sve priznala pred socijalnim radnicima. Bez obzira na sve to majci su dodijelili djecu.

Drugi problem:

Ta ista soc.rad. nas obilazi vec 6 mjeseci od presude. Na sve moje prigovore da majka ne vodi racuna o higijeni djece (ne vodi ih kod zubara,ne kupa ih itd..)nije ucinila nista. Nije cak ni pregledala djecu. Na moja pitanja koji je zapravo njen posao,odgvorila mi je da provjerava "moje" navode u vezi druzenja majke sa narkomanima (koje je majka sama priznala).

Sto bih ja trebao uciniti da dobijem skrbnistvo nad djecom kad je ocito da soc.rad. nije objektivna i da majka ima sva prava ,a ja kao otac ne mogu uciniti nista?!

Kakvi dokazi su meni potrebni i kome da ih prilozim za dokazivanje majcine nebrige?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O tome s kojim će roditeljem djete/djeca živjeti ako se roditelji razvode ili ako nikada nisu bili u braku odlučuje sud,a ne CZSS.

CZSS može dati mišljenje o tome na traženje suda, ali sud isto nije obvezan u postupku prihvatiti.

 

Dakle,ukoliko smatrate da bi za djecu,a na osnovi ovog što iznosite u svom pitanju,bilo najbolje da žive s vama,potrebno je da pokrenete izvanparnični postupak pred sudom.

Svakako bi bilo potrebno i poželjno priložiti dokaze koji bi išli u prilog vašim tvrdnjama (svjedoke i sl.)

 

U istom izvanparničnom postupku možete tražiti da se provede vještačenje po sudskom vještaku i vas i majke djeteta,a po potrebi i djece (po kliničkom psihologu i/ili psihijatru) kako bi sud dobio relavantne podatke na osnovi kojih bi donio odluku.

Prigovor na rad radnika CZSS možete uputiti nadležnom Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi – Upravi za socijalnu skrb.

 

Također je moguće tražiti izuzeće radnika CZSS koji su uključeni u postupak obiteljskopravne zaštite,ako smatrate da su isti pristrani,te da postupaju protivno interesima djece.Izuzeće pojedinih radnika se traži od ravnatelja CZSS.

Izuzeće i ravntalja i radnika CZSS se traži od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

 

Međutim,pošto ste napisali '' Ta ista soc.rad. nas obilazi vec 6 mjeseci....'' moglo bi se zaključiti da vam je uveden nadzor nad izvršenjem roditeljske skrbi temeljem članka 110.Obiteljskog zakona.

Nadzor nad izvršenjem roditeljske skrbi provodi CZSS kada su propusti roditelja viševrsni i učestali ,te kad im je potrebna posebna pomoć u odgoju djece.Trajanje nadzora nad roditeljskom skrbi Obiteljski zakon propisuje u najkraćem vremenu od šest mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

 

Izvanparnicnu tuzbu svakako planiram pokrenuti ali prije toga zelim prikupiti dokaze. Problem je u tome sto neznam na koji nacin. Majka radi kao konobarica.Prva smjena je od 6h do 15h ali ostaje do 17h,druga smjena je od 15h do 24h,smjene mjenja svaki dan iz prve u drugu. Poznato mi je da ne odlazi kuci odmah nakon posla.Djeca idu u vrtic svaki dan od 7h do 15h,sto znaci da ih svaki drugi dan uopce ne vidi.Ne odlazi po djecu u vrtic nego salje svoju baku koja ima oko 80 god. Mozda je bitno napomenuti da njena majka ne zeli svoje unuke u blizini a zajedno zive. Roditelji su joj razvedeni pa je njen otac morao dolaziti i prijetiti da mora primiti djecu. Na koji nacin da dokazem kako djecu tamo nitko ne zeli? Nadlezna sluzba je upoznata sa problemom.

 

 

Dali bi mi za podizanje tuzbe bilo dovoljno misljenje pedijatra ,stomatologa te barem dva svjedoka koja ce potvrditi da nije odgovorna majka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve dokaze koji mogu ukazivati na neadekvatnu roditeljsku skrb je poželjno pribaviti,pa tako i nalaze pedijatra,stomatologa (inzistirati da se unesu u zdravstveni karton djece).

Bilo bi poželjno razgovarati i s odgojiteljicama u vrtiću kojeg djeca polaze i zatražiti i njihovo mišljenje (moguće da budu svjedoci u postupku pred sudom)

Svakako bi bilo poželjno da se sudu predloži da se saslušaju kako svjedoci i njeni roditelji,otac i majka.

Ako imate saznanja za bilo kakve propuste u roditeljskoj skrbi,potrebno je da u pisanom obliku o tome izvjestite CZSS i zatražite njihovu intervenciju.Isto vam može poslužiti kako dokaz u izvanparničnom postupku.

Samo da napomenem da se izvanparnični sudski postupak pokreće prijedlogom,a ne tužbom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odveo sm djecu kod pedijatra,ustanovio je da su neuredna ali nije htio nista upisati u karton,jer mogao sam ih ja uprljati..tako je rekao. Sto su gluposti,pa nemogu ja djetetu uprljati usi,vidi se da nije kupano. Dao mi je savjet da ujutro kad ih majka dovede u vrtic dodjem i pregledam djecu zajedno sa tetom u vrticu,i ako nisu okupana i sredjena zovemo socijalnog radnika. To sam i ucinio,djeca nisu bila okupana ali teta nije uopce htjela pogledati djecu,rekla je da se ona ne zeli mjesati u to i okrenula je glavu. Nije dopustila da zovem soc.rad. Zato sam ja otisao kod soc.rad i sve sto sam mogao uciniti je ispuniti zalbu da je majka nemarna. Neznam vise sto da radim i kome da se obratim jer ocito je da mi nitko ne zeli pomoci. Iako sam teti u vrticu rekao da ne zelim da zenina baka od 80 god vodi tako malu djecu u vrtic (mogu joj se istrgnuti iz ruku,ona ne moze trcati za njima),teti to nije vazno i dopusta da ih baka vodi.

Dali mi mozete dati savjet kome da se ja sada obratim i sto sljedece da napravim?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro je da ste u pisanom obliku obavjestili CZSS o zanemarivanju djece.Svakako opet to učinite kada primjetite bilo što u tom smislu.

 

Možda ne bi bilo loše da se obratite i pravobraniteljici za djecu,osobno ili dopisom u kojem ćete iznijeti problem s posebnim osvrtom na postupanje tete u vrtiću i liječnika,a možete izvjestiti pravobraniteljicu za djecu i s cjelokupnom situacijom i zatražiti njeno očitovanje,te preporuku tetama u vrtiću i CZSS kako trebaju postupati.

Pomalo sakupljajte dokaze kako bi mogli pokrenuti izvanparnični postupak u kojem ćete zatražiti da djeca žive s vama.

 

Nije isključeno da pokrenete i postupak oduzimanja roditeljske skrbi temeljem čl.114 Obiteljskog zakona za drugog roditelja koji zanemaruje potrebe djece.Taj postupak može pokrenuti i CZSS,posebno kada mjera nadzora nad izvršenjem roditeljske skrbi ne bude dala rezultate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija