Jump to content

Pravni savjet molim.


Miha1

Preporučene objave

Najprije pozdrav svima koji borave ovdje.

Molim pravni savjet. Rastavljen sam nekih 5 godina. Imam dvoje djece, i sud mi je za njih odredio visinu alimentacije 15% po djetetu, koje sam ja uredno plaćao. Ove godine u 2. mjesecu se bivša sjetila da joj je to malo novaca, pošto kćer sada ide u 2. srednje a sin u 8. razred. Usvojen je tužbeni zahtjev, i glasi ovako: "Nalaže se tuženiku, meni, da na ime uzdržavanja maloljetne kćeri i maloljetnog sina plaća mjesečno iznos od 800,00 kn za svako dijete, počevši od podnošenja ove tužbe (27.02.2008.) do, zaključenja glavne rasprave dana 3. listopada 2008. g. , a nakon toga mu se nalaže da za uzdržavanje kćeri i sina plaća mjesečni iznos od 20% za svako dijete, uz zakonsku zateznu kamatu od podnošenja tužbe, pa do isplate, računajuči ovu od dana dospjelosti svakog pojedinog obroka pa do isplate, time da dospjele obroke plati odjednom u roku od 15 dana, po stopi koja se određuje za svako polugodište uvećanjem eskontne stope HNB koja je vrijedila zadnjeg dana polugodišta koje je predhodilo tekućem polugodištu za pet postotnih poena a druge kako budu dospijevali, najkasnije do 15. u mjesecu na tekući račun z.z. maloljetne djece." sada malo pauza za ponjašnjenje ...

Kakve su sve to kamate, ... odbija li mi se od te sume novaca ono što sam plaćao alimentaciju, onih 15% po djetetu?

Nadalje, ... u međuvremenu, tj. nakon tužbe, u 7. mjesecu ove godine, rodilo mi se dijete u drugom braku. Naime, ja sam u mirovini i ovu sumu novaca nemam od kuda platiti. Moja supruga sadašnja je poljuprivrednik, nezaposlena i nema prihoda, dakle, supruga, novorođeno dijete i ja živimo od moje mirovine (sada 2.700,00 kn), i rekao sam na sudu, prije izricanja presude, da ću dobrovoljno plaćati 1.000,00 kn za oboje djece iz prvog braka. Sada je to nešta više, ali ni protiv toga se ne bunim, ali ovi neki zaostaci, ... to je puno za moju mirovinu. Molim Vas da mi pomognete... imam li kakve šanse da se žalim, ...

U obrazloženju presude se navodi da je sud donio presudu na temelju čl.231 i 232. obiteljskog zakona. Pojasnite mi taj zakon. Nadalje se navodi da materijalna situacija tužitelja (bivše) je slaba. Ima plaću oko 3.500,00 kn, i odplatu klredita za stan na 20 godina, u iznosu 900,00 kn mjesečno. Uostalom, i ja imam 2 kredita sa kojima sam uređivao kuću kod roditelja gdje smo prije živjeli dok smo bili u braku i to jedan od 540,00 kn i drugi od 800,00 kn. S druge strane, ni ona ne živi sama, ima također čovjeka s kojim živi, ali možda to ima veze što nije vjenčana s njim.

Jasno mi je da je po odluci nadležnog ministra od 10.03.2008.g. minimalni novčani iznos koji je dužan platiti roditelj koji ne živi s djetetom za dijete iz te dobne skupine (13 do 18 g. Starosti) 1.065,02 kn. Zanima me, ko je to računao i na koju foru da ja to platim!? A šta moje treće dijete i supruga!? Njihove zube da objesim na klin? Njima po tome ostaje oko 570,00 kn, a kad nebih imao kredita od 1.300,00 i nešta kn. Nadalje se u obrazloženju navodi da sam ja, tuženik, relativno mlađa osoba rođena 1971. godine, pa sam još uvijek u mogućnosti priskrbiti neka dodatna sredstva i da sada živim sa suprugom koja ima poljuprivredno gospodarstvo, pa bi i na taj način mogao doći do dodatne zarade. Da pojasnim, ... ta zarada od poljuprivrede je upitna, od bivše roditelji su poljuprivrednici pa ona dobro zna kakvi su to prihodi, s time da su oni u sustavu PDV-a, što moja supruga nije. Osim toga, ... zar bih ja, da sam radno sposoban, mogao otići sa 32 g. Starosti u mirovinu!?A k tome, kakve veze moja supruga ima sa mojom djecom iz prvog braka!? Ona ih nije dužna hraniti i financirati, a k tome moju bivšu i čovjeka s kojim živi. S obzirom na sve navedeno, ima li svrhe da se žalim?

Unaprijed zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ima svrhe žaliti se .

 

ako si bivšoj davao alimentaciju na ruke bez svjedoka ona to isto traži ponovo i sa kamatama.

 

ako si isti novac za alimentaciju(akontaciju alimentacije)uplačivao bivšoj na knjižicu bivše bez naznaku da je za alimentaciju ona to nije prikazala sudu.

 

a ako za isplatu predujma alimentacije imaš dokaze predoči ih zudu u žalbi kao i sve što si naveo .

mala invalidska mirovina(nesposoban za dopunski rad),prihodi supruge ,broj članova sadašnjeg domačinstva.

navesti i da sadašnji partner od supruge živi sa nom i privređuje pa mogu plačati povečane troškove koji se ne odnose na potrebe dijece.(krediti)

20% to je po zakonu 968.20 kn

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zaostaci se odnose od dana tužbe i to od iznosa koji si plačao kao akontacija pa do 968,20 kn uvečano za kamatu na razliku za svaki mjesec od dana podnošenja tužbe.

osporavaj visinu alimentacije s obzirom na visinu tvoje mirovine(radno nesposoban,predpostavljam) i obveza prema sadašnjoj supruzi i dijetetu kao i visinu njenih primana i primanja sadašnjeg partnera.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ne želim osporavati visinu alimentacije, nemam ništa protiv da im plaćam tih 1.100,00 kn, ali imam protiv da platim te neke zaostatke, razlike i kamata. A ima li i kakve veze to što ona nije s njim u braku i što je on također rastavljen i plaća alimentaciju za svoje dvoje djece?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je sve previše za mene. Nemam vremena ni živaca zafrkavati se s presudom i ostalim stvarima. Jučer sam posjetio odvjetnicu, pokazao joj presudu, na što je odgovorila da nema nikakvog smisla, .... masu stvari koje sam ja izjavio na sudu i ušle u zapisnik, nisu ušle u presudu, dok su izjave i iznošenja bivše, ušle. Potpisao sam punomoć odvjetnici, pa ćemo dalje vidjeti. Svima puno hvala na savjetima i pomoći. Pozdrav. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija