Jump to content

Kako se regulira alimentacija kada žena osporava viđanje djeteta


TaraPana

Preporučene objave

Prije 3 godine sam se razveo i majka je tada svojevoljno odvela djete kod roditelja, dodijeljena mi je alimentacija u minimalnom iznosu s obzirom da nemam baš neka primanja, odmah po dolasku presude sam plaćao alimentaciju no majka je i dalje uskraćivala posjete. Nakon susreta s CZSS bio sam potpuno nemoćan jer je naravno to uvijek poricala. Kako se to odvijalo prestao sam plaćati alimentaciju i naravno tu je ipak došlo do reakcije. S obzirom da sam se u međuvremenu ponovo oženio i dobio blizance, a i usto što je sada već prošlo dosta vremena ona se sjetila tužbe i sada moram platiti sve zaostale alimentacije i nastaviti plaćati dalje, iako i dalje ne mogu viđati djete. Da stvar bude gora sada se i majka i CZSS koriste činjenicom da se dugo nismo vidjeli. Ne znam da li mogu objasniti koliki je to financijski zadatak imati blizante, usto supruga ne radi tako da uzdržavam i nju i sada me zanima da li postoji mogućnost da se riješimo zaostale alimentacije i nastavimo barem plaćati osnovnu alimentaciju. Moram napomenuti da je bivša supruga vlasnica knjigovodstvenog servisa i vrlo dobro stoji s prihodima (25-30000 kn), pa je sada moje drugo pitanje s obzirom da se naša cijela četveročlana obitelj hrani iz 7500 kn što je moja plaća, da li postoji neki način da se generalno riješimo uzdržavanja, pogotovo jer djete ionako uopće ne možemo vidjeti.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pogrešku ste napravili kada ste prestali plaćati uzdržavanje kao odgovor na uskraćivanje susreta i druženja s djetom .

Sada je to rješeno na način da morate nastaviti plaćati određni mjesečni iznos,a zaostatke isplatiti s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama od dana dospjeća pojedinog obroka uzdržavanja pa do dana uplate.

Nastavite uredno izvršavati svoju zakonsku obvezu prema svom djetetu i s te strane problema ne bi trebalo biti.

Radno sposoban roditelj se ne može osloboditi obveze uzdržavanja svog djeteta,pa čak i kad mu je roditeljska skrb oduzetea pravomoćnom sudskom presudom.

 

U presudi o razvodu braka odlučeno je na koji način i kada se trebaju održavati susreti između vašeg djeteta i vas.

Pravo na susrete i druženje je pravo djeteta (čl 87.st.3. Obiteljskog zakona i čl.9.st.3.Konvencije o pravima djeteta)

Članak 87.st.3.ObZ-a

(3) Dijete ima pravo na život sa svojim roditeljima, u skladu sa svojom dobrobiti. Ako živi odvojeno od jednog ili oba roditelja, dijete ima pravo na susrete i druženje s roditeljima.

 

Čl.9.st.3.Konvencije

 

3. Državne stranke poštivat će pravo djeteta koje je odvojeno od jednoga ili oba

roditelja da redovito održava osobne i neposredne odnose s oba roditelja ako se time

ne ugrožava njegova dobrobit

 

Onemogućavanje djeteta da ostvaruje svoje pravo na susrete i druženje s roditeljem s kojim ne živi na način kako je to određeno u pravmoćnoj sudskoj presudi ,koja je i ovršna isprava, trebali ste zaštiti na način da ste mogli pokrenuti ovršni postupak pred sudom kako bi se ostvarilo navedeno pravo djeteta,što možete učiniti i sada.

 

Potrebno je da CZSS podnesete pisani zahtjev i zatražite intervenciju istog zbog kršenja prava djeteta.

CZSS je dužan poduzeti mjere iz čl.109. i/ili 110 Obiteljskog zakona prema roditelju koji postupa protivno intesu djeteta koji je naveden u sudskoj presudi i na taj način krši pravao djeteta.

 

Roditelj koji krši pravo djeteta na susrete i druženje čini kazneno djelo iz čl.215 st.1. Kaznenog zakona i protiv istog možete podnijeti kaznenu prijavu nadležnom općinskom državnom odvjetništvu.

 

Sprječavanje i neizvršenje mjera za zaštitu djeteta i maloljetne osobe -Članak 215.st1.KZ-a

 

(1) Tko spriječi izvršenje odgojnih ili drugih mjera određenih od suda ili državnih tijela za zaštitu djeteta ili maloljetne osobe,

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine

 

Dakle,sve navedno stoji vam na raspolaganju kako bi zaštitili pravo svog djeteta na susrete i druženje,a to vam je dužnost i roditeljska obveza.

 

Što se tiče vaše nove obveze koja proizlazi iz činjenice da ste zasnovali novi brak i u istom dobili blizance,te da je vaša sadašnja supruga nezaposlena tako da ste vi s svojim prihodima jedini koji uzdržavate svoju novu obitelj,uz već prije nastalu obvezu da uzdržavate djete iz prethodnog braka,samo navođenje vaših sadašnjih primanja nije dovoljno da bi vam se moglo sugerirati da podnesete tužbu za izmjenu iznosa uzdržavanja (smanjenje).

Ali nesumnjivo ovo što ste naveli predstavlja bitno promjenjene okolnosti u odnosu na trenutak kada vam je presudom određen iznos uzdržavanja za djete iz prethodnog braka.

Potrebno je znati koliki iznos uzdržavanja vam je određen u pravomoćnoj sudskoj presudi,koje je dijete dobi,da li ima nekih zdrvstvenih poteškoća koje bi zahtjevale povećeno izdvajanje za zadovoljenje njegovih potreba,da li se bavi nekim dodatnim aktivnostima (npr.sport) itd.

Svakako da su primanja vaše bivše supruge vrlo visoka (ako se radi o mjesečnom iznosu koji ste naveli) i ista nisu zanemariva, jer i roditelj, s kojim djete živi ima obvezu pridonositi zadovoljenju potreba djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi ste vidjeli svoje dijete i postavili se kao roditelj svoga djeteta, morate učiniti bar tri stvari:

 

A - nametnuti se svojim autoritetom prema postojećoj situaciji. Sistem nametanja stava otprilike glasi,

" Ja bih danas došao vidjeti svoje dijete!", MOGU ILI NE MOGU VIDJETI SVOJE DIJETE?", biti samozatajan u svojim djelovanjima sa institucijama sistema

 

B - Koristiti samo institucije sistema u ostvarivanju svojih prava na susrete i viđenja sa svojim djetetom. Dezavuirati takvu osobu gdje god je to moguće (pedijatar, tete ili ravnateljica u vrtiću, CZSS, susjedi...)

 

C - REDOVNO PLAČATI ALIMENTACIJU ZA SVOJE DIJETE, i tako otkloniti bilo kakvu mrlju sa svoje savjesti naspram svojeg djeteta, a i tako dobiti blakonaklonost Suda u bilo kakvom procesu u svezi djeteta i ostvarivanju djetetovih prava na oba roditelja, pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

Najprije se zahvaljujem na odgovorima, eto samo da vas informiram,

 

Što se tiče postavljanja autoriteta, ja pozive preko SMS pa potom telefonski upućujem točno na dane kada je dijete sudski dodijeljeno meni. Imam veliki problem s činjenicom da moje žalbe sa policije i sa CZSS ne prolaze, i sada iako ne želim da se to čini kao da sam paranoičan oko teorija zavjere, ali definitivno upućuje na naklonost nekih ljudi u tim institucijama. Slažem se oko alimentacije i tu nema druge. Zabrinjava me činjenica da konstantni izvještaji iz CZSS i iz policije totalno izostaju stvarne probleme i stvarne izjave. Mislim gospođa mi tamo priča o ravnopravnosti djece, ja uzrdržavam ženu i dvije blizanke, a dijete koje nikako da vidim dobiva sada s ovrhama i čime sve ne debelo više od mojih blizanki, jer meni ni moja plaća nije dovoljna za sve oko obitelji, a gdje su još ovrhe i alimentacije. S obzirom da to nikako ne mogu izbjeći, što ni ne pokušavam zbog neodgovornosti već jednostavno jer nemam, s druge strane gospođa bivša ima svoj obrt i mlati pare.

 

Moje pitanje je sljedeće:

 

1.Koji je sada točno postupak da se pokrene tužba zbog osporavanja susreta za što sada imamo i više nego dovoljno dokaza (pozivi, sms poruke, preporučena pisma). Znači pretpostavljam prijava policiji i pokretanje tužbe.

 

2.Kako promijeniti CZSS jer očito ovdje ima nekog favoriziranja s obzirom da oni osporavaju praktički sudsku presudu, ignoriraju činjenicu da sam oženjen i da uzdržavam jednu odraslu i dvije malodobne osobe, te istovremno podupiru majčino osporavanje susreta.

 

Zahvaljujem se na vašem odgovoru unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko imate pismenih dokaza o upozorenjima kojim im se obraćate obavještavajući ih kako majka djeteta krši njegova zakonom zagarantirana prava a oni se na to uredno oglušili i dapače apsolutno ne reagirali a u stilu zahtjeva za intervencijom?

 

koliko imate pismenih dokaza da ste im opetovano upućivali isti zahtjev za napomenom kako su se na predhodne oglušili?

 

Jeste li kontaktirali službe ministarstva i Zavod koji su nadležni za njihov rad?

Jeste li se sa svim tim obraćali pravobraniteljici zahtjevom da intervenira savjetom prema spomenutom czss-u?

 

Jeste li razmišljali o zahtjevu za uvođenjem nadzora nad susretima i druženjem pri čemu bi majka morala dovesti dijete jer se o tome vodi očevidnik- a kao prijelazna faza dok se stabilizira intenzitet vaših druženja na uredne i redovite?

 

Jeste li razmišljali o ovrsi radi susreta i druženja?

 

 

I... nemojte u niti jednom trenutku povezivati pojam uzdržavanja djeteta sa susretima s njim bez obzira kako se tko prema tome postavljao... To nikako ne uvjetuje jedno drugo, u niti jedno pogledu.

I jedno i drugo su jednako prava djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija