Jump to content

prošao porodiljni...leđa ubijaju... imam li pravo na bolovanje iz HZZO-a


kakomolim

Preporučene objave

Prekosutra mi istječe rodiljni dopust, a i (po svemu sudeći)ugovor o radu (jer prijateljeva firma gdje sam radila katastrofalno posluje, možda se čak i ugasi).

E sad, ono što mi je bitno je:

da li mogu li na teret HZZO-a još neko vrijeme otvoriti bolovanje (osnove imam) i na koliko dugo (o njihov trošak)?

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kakomolim je napisao:

 

E sad, ono što mi je bitno je:

da li mogu li na teret HZZO-a još neko vrijeme otvoriti bolovanje (osnove imam) i na koliko dugo (o njihov trošak)?

Zahvaljujem.

 

Do 40 dana bolovanja plaća poslodavac, od 41-prvog dana bolovanja plaća HZZO.

 

Tako je bilo prošle godine, mislim da nije dolazilo do promjena.

 

Vi bi trebali početi raditi kada prekinete porodiljni i taj datum imate i Vi i vaš poslodavac.

 

Jedino da ne počnete raditi je da na osnovu nečega otvorite bolovanje. Ali onda je to bolovanje i nije više porodiljni i kako sam već napisao prvih 40 dana ćete primanja dok ste na bolovanju dobivati od svog poslodavca, a ako Vam komisija produži bolovanje i dalje onda nakon 41-prvog dana bolovanje Vam plaća HZZO.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ukoliko vam liječnik odobri bolovanje,izvješće o bolovanju je pravovaljani dokument na osnovu kojega vam poslodavac obračunava i isplaćuje plaću do 42 dana bolovanja i nije potrebna liječnička komisija.

 

od 43. dana bolovanja plaću vam obračunava i isplaćuje poslodavac (u iznosu 70% osnovice za obračun)a njemu taj iznos refundira HZZO i tad ste obvezni ići na liječničku komisiju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to znaci da je maksimalan dan bolovanja bez komisije 40 dana,a doktor vas moze poslati vec nakon 7 dana.jos jedno pitanje :tikvan: jedan prijatelj je bio na bolovanju vise od 3 mjeseca i kaze da je nakon tih 3 mj.dobivao mjesecno po 2000 kuna koje je placao HZZO iako mu je prosjek place inace bio 5 tisuca kuna.da li je isti slucaj i kad je pitanje ozljeda na radu ili?eto ako zna tko vise o tome :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naknada plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad uzrokovane ozljedom na radu i profesionalnom bolešću ne može iznositi manje od 100% od osnovice za naknadu plaće utvrđene sukladno Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju i propisima donesenim na temelju toga Zakona.

 

A kaj se tvog prijatelja tiče, koji je dobivao to što je dobivao, HZZO isplaćuje nadoknadu plaće neposredno samo u slučaju tzv. komplikacija u trudnoći i još par strogo zakonom propisanih slučajeva, dakle HZZO njemu nije direktno isplaćivao ništa, već mu je nadoknadu plaće isplaćivao poslodavac, koji je taj isplaćeni iznos refundirao od HZZO-a, izgleda 70% od osnovice, kužiš?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kuzim

:palac: znaci ukratko po tvome objasnjenju koliko god traje bolovanje koje se vodi pod ozljedom na radu placeno je 100% dok obicno bolovanje moze nakon par mjeseci biti toliko skresano kao na ovom primjeru mog prijatelja koji je nakon 3 mjeseca bolovanja dobivao po 2000 kuna.ja se zahvaljujem na odgovorima, samo nekima je lakse ako se objasni na ovaj nacin bez tih stucnih izraza.hvala :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija