Jump to content

Naplata plaće


NEDOLINA

Preporučene objave

Evo ovako. 30.10. dala sam otkaz i odradila 15 dana otkaznog roka. Danas mi je uplaćena plaća za 10. mjesec, i to za 600 kn manje od iznosa koji stoji u ugovoru. Naime nema nikakve osnove za to jer sam odradila cijeli 10. bez ikakvog slobodnog dana ili bolovanja. Sutra idem tamo po dokumente i po obračun plaće kojeg nekako sumnjam da ću dobiti. To ću odmah prijaviti na inspektorat rada ako bude trebalo. E negdje sam pročitala da u roku od 15 dana od saznanja da je poslodavac povrijedio neko moje pravo, prvo moram od poslodavca tražiti ostvarenje tog prava. Da mu pošaljem mail ili preporučeno pismo da mi uplati tu razliku? Znam da mi ni nakon toga neće uplatiti, ali htjela bih da napravim sve kako ide ako odlučim potražiti pravdu na sudu.

Meni je zadnji radni dan bio 13.11., a baš na ovom forumu sam pročitala da poslodavac može odjaviti 15 dana unazad. Sad me strah da je on mene odjavio već 31.10. i da neću dobiti ni kune za odrađeni otkazni rok. Ja nasreću mogu dokazati da sam bila tamo tih 15 dana. Ako sutra ustanovim da me odjavio prije 13.11. da se obratim isto inspektoratu ili kome?

Sad bi bila strašno zahvalana da mi neko odgovori jel se uopće isplati ići na sud radi 2500 kn jer ne vidim kako mogu izgubiti, a onda bi on snosio sudske troškove.

Hvala unaprijed na pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako Vas je odjavio prije isteka otkaznog roka, postupio je nezakonito. Kada su u pitanju novčane tražbine, onda niste vezani rokom od 15 dana u kojem morate od poslodavca tražiti zaštitu svojeg prava. Novčana potraživanja izuzeta su od te odredbe i za njih je zastarni rok 3 godine. Poslodavac ne samo da Vam je dužan isplatitit cjelokupnu plaću za listopad već i plaću za 13 dana kojih ste odradili na ime otkaznog roka.

Navodim nadalje da Vam je poslodavac obvezan izdati potvrdu o neisplaćenoj plaći koja predstavlja ovršnu ispravu (laički rečeno, preskačete parnični postupak i odmah krećete u ovršni ako Vam ne isplati sporni iznos). Također Vam je dužan izdati potvrdu o neiskorištenom godišnjem odmoru. Ukoliko to ne učini, čini prekršaj i podliježe odgovornosti.

U svakom slučaju, zaprijetite mu inspekcijom rada ukoliko ne ispoštuje Vaša prava te prijavom Prekršajnom sudu, odnosno podnošenjem tužbe nadležnom Općinskom sudu radi ostvarenja Vaših prava iz radnog odnosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Sutra idem tamo po dokumente pa ću vidit kad me je odjavio pa ovisno o tome ću poduzeti potrebne radnje. Ne želim popustiti jer više nije stvar u novcima, nego u principu. Radi se o privatniku koji takvu praksu već godinama provodi i uspješno mu prolazi, ali ja namjeravam cijelu stvar izgurati do kraja ili barem pokušati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Vratio mi je sve dokumente, među njima mi je dao i obračun plaće za 10. mjesec. Obračun je u redu, ali mi je isplaćeno 600 kn manje od iznosa koji stoji u obračunu. I nakon pustih zivkanja, on ne želi uplatiti tu razliku. Sad sam mislila još poslati preporučeno pismo u kojem ću ga upozoriti da mi je dužan dati obračun plaće i za 11. mjesec, te da ću doći po njega na dan isplate plaće. Mislim da bi i taj obračun trebao biti u skladu s ugovorom, pa tek onda bih krenula u ovršni postupak. Koliko sam razumjela ovršni prijedlog sastavlja odvjetnik, a ovjerava javni bilježnik, te onda dalje idem s tim na banku. Je li tako? Te još nešto, danas sam vidila da obračun plaće nije pečatiran, je li to važno? Ako je, da se opet obratim njemu (sad ili kad odem po obračun plaće za 11.) ili inspektoratu što mi je dao nevaljani obačun plaće?

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija