Jump to content

naknada za vrijeme nezaposlenosti


prorok

Preporučene objave

bokić.

 

po dosadašnjoj praksi, radnik bi po prestanku radnog odnosa, koji je bio u trajanju od 9 mjeseci u dvije godine, imao pravo na novčanu naknadu od nekih 1200 kuna slijedeća tri mjeseca.

 

najavljene su zakonske promjene koje bi trebale stupiti na snagu od 1. siječnja 2009., no mnogo izvora daje mnogo različitih informacija o uvjetima za stjecanje prava na tu naknadu.

tako neki tvrde da je potrebno imati 9 mjeseci rada u dvije godine, neki 9 mjeseci u dvije ili 6 u jednoj godini, neki pak da je potrebno imati 6 mjeseci s tim da bi kraj radnog odnosa trebao datirati u 2009. godini.

što se visine naknade tiče, neki spominju 70% prosjeka plaće zadnjeg tromjesečja, dok drugi spominju 70% državnog prosjeka.

 

što je od svega toga točno?

 

bonus pitanje

 

lani i preklani sam bio sakupio 10 mjeseci rada, dočim sam bio stekao pravo na naknadu od 1200 kn - 9 mjeseci u dvije godine - dakle, mjesec više. ove sam godine odradio 8 mjeseci, te samo po tome ne bih imao pravo na naknadu. no, računam li i preostali mjesec od prošlogodišnjih 10 ili bih ipak trebao odradit još mjesec dana kako bih i ove godine stekao pravo na naknadu?

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

novčanu naknadu može ostvariti nezaposlena osoba koja u trnutku prestanka radnog odnosa ima najmanje 9 mjeseci rada u posljednjih 24 mjeseca,te kojoj radni odnos nije prestao njenom voljom ili krivnjom.

 

rok za podnošenje zahtjeva za novčanom naknadom je 30 dana od dana prestanka radnog odnosa.

 

visinu novčane naknade čini prosjek obračunate plaće umanjen za doprinose,za puno radno vrijeme, u posljednja 3 mjeseca provedena na radu.

 

dužina trajanja novčane naknade određuje se prema radnom stažu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija