Jump to content

Ovrha komunalne naknade


Hrcak_001

Preporučene objave

Da li pročelnik jedne općine može napraviti i da li smije napraviti ovrhu na plaću bez nadležnosti suda ili javnobilježničkog ureda?

 

Da li je on zakonom dužan obavijestiti onoga na kome se vrši ovrha?

 

Ako da, koliko minimalno smije ostati iznos plaće koji nije zahvaćen ovrhom?

 

Da li je poslodavac dužan obavijestiti svoga radnika na kome se vrši ovrha, ili on to smije napraviti mimo njega?

 

Koliki je rok zastare? U pitanju su 2000/01/02 godina.

 

Molim pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Sukladno zakonu o komunalnom gospodarstvu na ovrhu komunalne naknade primjenjuje se postupak kao i za prisilnu naplatu poreza na dohodak, odnosno primjenjuje se ovršni postupak iz općeg poreznog zakona. Tako da je pročelnik ovlašten provoditi ovrhu bez, kako vi kažete, nadležnosti suda ili javnog bilježnika ( jednako kao što vas može ovršiti npr. Porezna uprava ako dugujete neki porez)

2. Rješenje o ovrsi vam mora biti uručeno, međutim ukoliko vam se preporučeno poštom pokuša obaviti dostava najmanje dva puta a vi odbijete primiti, ili ako se preporuka vrati sa naznakom "obaviješten nije podigao pošiljku", nakon toga se takvo rješenje objavljuje i ostavlja na oglasnoj ploči petnaest dana, i time se smatra da je dostava obavljena. Obavijest da se rješenje o ovrsi nalazi u općini/gradu, na oglasnoj ploči vi trebate dobiti poštom, ili vam se može "pribiti" na vrata.

3. Sukladno Općem poreznom zakonu ne smije vam se ovršiti:

"U postupku ovrhe ne mogu se plijeniti sljedeće ovršenikove tražbine:

1. po osnovi plaće i s plaćom izjednačenih primanja do visine osobnog odbitka,

2. novčana primanja koja su izuzeta od oporezivanja"

4. Poslodavac je dužan postupiti po Rješenju o ovrsi ili ako to ne učini općina/grad može ovršiti i njega. Ukoliko je vaša plaća već opterečena drugim ovrhama ili administrativnim zabranama, dužan je o tome obavijestiti ovrhovoditelja.

5.Rok zastare je tri godine od dospjeća svake pojedine rate komunalne naknade. Međutim na Rješenje o ovrsi se možete žaliti u roku od 8. dana, pa ako je općina/grad postupila na način opisan pod 2. mislim da vam je istekao rok za žalbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Riješenje o ovrsi mi nije isporučeno, nikad nije bilo obavijesti da se podigne sa pošte, niti obavijesti da je stavljeno na oglasnu ploču u općini a poslodavac je imao riješenje za ovrhu kod sebe 3 mjeseca prije nego sam saznao da uopće postoji.

Dali imam pravo na žalbu?

 

Sto znači " po osnovi plaće i s plaćom izjednačenih primanja do visine osobnog odbitka"?

 

Dali je minimalac izuzet od oporezivanja, ako su na PK otac i sin zajedno?

 

Molim odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

visina osobnog odbitka je iznos od 1.800,00 kuna određen zakon o porezu dohodak ispod kojeg se porezne ovrhe ne provode.ovrha komunalne nakande je porezna ovrha jer se provodi po općem poreznom zakonu.

 

laički rečeno, ako Vam je plaća manja od 1.800,00 kuna ovrha se neće moći provesti.

ako je 1.900,00 kuna provoditi će se na način da se "skida" s Vaše plaće 100,00 kuna sve dok se dug ne otplati ( zato porezne ovrhe znaju dugooo trajati ako je dug veći)..

 

rok žalbe je 8 dana od primitka od rješenja. kako rješenje niste primili niste se mogli niti žaliti..tako da je već istekao.

 

moj savjet je otici u općinu i traziti sluzbenika koji se bavi komunalnom naknadom. reci sve to. ako ima osnove za zastaru, istaknuti prigovor zastare da se dug smanji.ostatak duga podmiriti ili podnijeti zahtjev za obrocnom otplaćivanjem duga ako ne zelite da Vam poslodavac plijeni s plaće.

 

sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija