Jump to content

postoje li požurnice za centar za socijalnu skrb?


napolitanka

Preporučene objave

Za neke poslove koje CZSS mora obaviti po traženju suda postoje zakonski rokovi kao npr.za posredovanje prije razvoda braka i dostavu mišljenja strankama u postupku.

 

Ukoliko je sud zatražio od CZSS da obavi neke radnje iz okvira svojih ovlasti za koje smatra da su potrebne da se obave i CZSS dostavi svoj nalaz i mišljenje sudu,a prije nastavka sudskog postupka,onda je potrebno da se obaratite sudu požurnicom i ukažete da CZSS nije ispunio svoju obvezu,te zamolite sud da postupi prema CZSS kao bi ta ustanova poštovala svoje zakonske obveze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U mom slucaju radi se o posredovanju prije razvoda braka, no tu je i dijete. U czss su rekli da su obvezna 2 pokusaja mirenja, sto sam obavila, no za svaki im je trebalo oko dva mjeseca da se sjete pozvati. Sad je ostalo jos samo da obidu uvjete u kojima dijete zivi, no i na to cekam vec preko mjesec dana iako su rekli u roku tjedan dana to obaviti. Koliki je taj vremenski rok u kojem oni to moraju obaviti? Sudu sam slala pozurnicu i rekli su da se obratim centru. Proslo je vec preko 6 mj kako se vucem po centru, nigdje suda na vidiku...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

napolitanka je napisao:

Nisam bas sigurna u tu njihovu ljubaznost, jer izgleda kao da je czss pristran mom bivsem.

 

Kad je situacija takva da CZSS ne poštiva zakonske rokove koji su propisani Obiteljskim zakonom,a odnose se na postupak posredovanja prije razvoda braka,onda je potrebno da se obratite sudu podneskom na broj sudskog predmeta i da o istom izvjestite sud i zatražite da sud poduzme mjere iz okvira svojih ovlasti kako bi prisilio tu ustanovu da provede i okonča postupak posredovanja te da svoje mišljenje i nalaz dostavi strankama u postupku.

 

Isti podnesak uz popratni dopis dostavite na znanje CZSS koji provodi postupak posredovanja.

U podnesku se pozovite na čl.49 Obiteljskog zakona,a vezano za čl.46.st.4 Obiteljskog zakona.

 

Članak 46.ObZ-a

 

(1) Kad sud primi tužbu ili sporazumni zahtjev iz članka 44. ovoga Zakona na prvom ročištu zatražit će od bračnih drugova da odmah izjave kojem se centru za socijalnu skrb, savjetovalištu za brak i obitelj ili osobi ovlaštenoj za pružanje stručne pomoći (posredovatelju) žele obratiti radi pokušaja uklanjanja bračnih nesuglasica odnosno dogovora o uređenju pravnih posljedica razvoda braka.

(2) Sud će ispitati stranke da li postoji sporazum o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti, o njegovim susretima i druženju s drugim roditeljem, odnosno o smještaju djeteta tijekom trajanja parnice za razvod braka.

(3) Ako se bračni drugovi nisu sporazumjeli pred kim će se postupak posredovanja provesti, sud će po službenoj dužnosti donijeti odluku o izboru posredovatelja.

(4) Sud će u slučajevima iz stavka 1. i 3. ovoga članka bez odgode donijeti odluku pred kim će se postupak posredovanja provesti i dostaviti je posredovatelju. Protiv odluke iz stavka 3. ovoga članka nije dopuštena posebna žalba.

(5) Bračni drugovi dužni su u roku od petnaest dana od dana donošenja odluke iz stavka 4. ovoga članka pokrenuti postupak posredovanja.

Članak 49.ObZ-a

(1) Posredovatelj je dužan u roku od tri mjeseca od primitka odluke suda iz članka 46. stavak 3. provesti i okončati postupak posredovanja.

(2) Posredovatelj je dužan stručno mišljenje dostaviti bračnim drugovima po pravilima o osobnoj dostavi u roku od petnaest dana od okončanja postupka posredovanja

 

Nepotrebno se bojite postupka pred CZSS, iako je vaš strah razumljiv jer vjerojatno prvi put dolazite u kontakt s tom ustanovom,te istu neosnovano smatrate,kao i mišljenje njenih radnika, vrhuncem stručnosti i profesionalnosti.

Upravo se najčešeće radi o suprotnom,često iskazanoj nestručnosti,predrasudama i neprofesionalnom odnosu prema dužnosti koju obavljaju.

O tome imate mnoštvo otvorenih tema i na ovom forumu,pa ako želite možete pogledati.

O (ne)radu i (ne)stručnosti radnika CZSS postoje i godišnji izvještaji Pravobraniteljice za djecu upućeni Saboru RH.( http://www.pravobraniteljzadjecu.hr/ )

 

Mišljenje CZSS koje vam bude dostavljeno nije obvezujuće za sud u donošenju konačne odluke,odnosno sudske presude.

Ako s dostavljenim mišljenjem CZSS ne budete zadovoljni,odnosno ako budete smatrali da je pristrano,da je činjenično stanje netočno utvrđeno,takvo mišljenje se može osporavati pred sudom,tražiti vještačenja po sudskim vještacima kao bi se prikupili stručni i objektivni podaci na kojima će sud zasnovati svoju konačnu odluku.Također je moguće sudu ponuditi i druge dokaze koji će biti važni za donošenje presude.

 

Moguće je da se obratite nadležnom Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi –Uprava za socijalnu skrb predstavkom u kojoj ćete iznijeti pogreške u radu CZSS koji provodi posredovanje.Takav postupak je dugotrajan,odnosno dok dobijete odgovor ministarstva zna proći i više mjeseci,ali ni tu mogućnost ne bi trebalo potpuno isključiti.

 

Međutim,nepoštivanje zakonskih rokova za provođenje posredovanja prije razvoda braka svakao zahtjeva vaše očitovanje,odnosno obavještavanje suda kod kojeg se postupak vodi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, u svibnju sam dobila rjesenje od suda gdje se upucujemo na mirenja u czss. U kolovozu smo pozvani na prvo mirenje, u listopadu na drugo mirenje. Ostalo je jos da obidu uvjete gdje zivi dijete.

Uglavnom od dana kad je sud donio rjesenje da se upucujemo na czss je proslo preko 6 mj, iako sam i ja citala zakon i pise da im je rok 3 mj. Slala sam na sud pozurnicu gdje pise da je u svibnju doneseno rjesenje da se javimo u czss a oni su uzvratili da sud trenutno ne moze nastaviti s postupkom , jer je u svibnju donio rjesenje gdje se upucujemo na czss radi obveznog postupka mirenja. Te napominju da je taj potupak obvezan i da ga ne mozemo mimoici cak iako se ne zelim pomiriti s tuzenikom. Te da se s tim rjesenjem obratim czss.

Dakle, zar nije sud trebao uociti datume i da je prosao rok kad su vec trebali dobiti misljenje centra?

Da li se ja sad trebam obratiti ponovno sudu ili centru?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija