Jump to content

Zastara potraživanja unesrećenog u prometnoj?!


anonimno

Preporučene objave

Dana 11.01.1992 god. dijete mi je u pretrčavanju ceste naletilo na auto i dobilo ozljede zbog kojih je još uvijek nepokretan a invalidnost ocijenjena s 95%. Njegov skrbnik je ostvario popriličnu naknadu od Croatia osiguranja , kako za dijete tako i za članove obitelji za pretrpljenu bol. Uz to dobiva i mjesečnu rentu. I sve moguće doplate od socijalnog. Ja , kao vozač , nisam imao apsolutno nikakvih zahtjeva od strane oštećenog jer je isključivo djetetova krivnja bila ustanovljena. Danas , nakon gotovo 14 godina od toga , tuže ponovo Croatia osiguranje ali i MENE OVAJ PUT!

Zbog daljnjeg pogoršanja tužiteljevog stanja od 5%!! I traže da im solidarno platimo 50.000 kn.

Pošto nisam baš pri novcu za odvjetnika , mogu li na tužbu odgovoriti zastarom??? Ili drugačije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vašom policom od automobilske odgovornosti prema trećim osobama pokrivene su sve štete koje prouzročite trećim osobama navedenim vozilom, ali do limita koji je utvrđen na polici (minimalne svote pokrića određene su zakonski). Ako se radi o jako velikoj šteti, što je ovdje očito riječ, postoji mogučnost da je šteta dosegla taj limit. Za svu štetu iznad tog limita odgovara odgovorna osoba, odnosno Vi. Pretpostavljam da ste zato solidarno tuženi sa svojim osigurateljem.

Zastara je poprilično rastezljiva. Kod naknade nematerijalne štete počinje teći sa danom kada je stanje oštećenog stabilizirano i kada je moguće utvrditi konačno stanje oštećenog, odnosno opseg i visinu štete. Pogoršanje stanja je zapravo novi zahtjev pa se zastara zapravo ponovno počinje računati. No, to je sve poprilično komplicirano, pa Vam predlažem da se svakako javite svom osiguratelju te sa njim konzultirate o čemu se ovdje radi, te da li je potrebno da uzimate odvjetnika koji bi Vas odvojeno zastupao u postupku. Ne zaboravite da je Vaš osiguratelj u ovom trenutku Vaš partner a ne suparnik, te da je i njemu u interesu (barem bi mu trebalo biti) razriješiti spor na što je moguće bezbolniji način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Daleko ste od toga.

 

Vas je zaveo zastarni rok za potrezivanje naknade stete kod prometnih nesreca, no ovdje se radi o renti buduci da je unesrecenom u tolikoj mjeri osteceno zdravlje da ce posljedice trpjeti trajno pa mu se zato renta i isplacuje mjesecno (osim ako se ne radi o kumulaciji). Kod ovakvih je slucajeva moguce da se medicinski gledano, situacija pogorsa, pa da je ostecenje zdravlja i vece te se s tog osnova moze traziti povecanje.

 

Inace i u prvoj tuzbi je tuzitelj mogo tuziti vas, ali se opredijelio na osiguravajuce drustvo, sto je logicnije i pogodniije. Visina stete je ocito presla iznos kojime ste pokriveni policom osiguranja pa se sada tuzitelj sjetio i vas. Nista cudno. Vjerojatno pri stetnom dogadjaju niste bili npr.alkoholizi da vam se nebi dogodilo regresno potrazivanje osiguratelja prema vama.

 

Svakako podjite do osiguratelja i pokusajte utvrditi (njihovi lijecnici cenzori) je li uistinu doslo do pogorsanja stanja kod ostecenika, a po potrebi cete angazirati i odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da , izgleda da ću se morat i s time ozbiljno angažirat uz sve uobićajene probleme u životu. Inače , bilo je prijepodne , bez kapi alkohola , auto potpuno ispravan , uredno registriran , brzina 45 km/h gdje je dozvoljeno 60 , čak sam i praktički reanimirao dijete i dovezao u Draškovićevićevu sam! A trebao sam čekat Hitnu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija