Jump to content

Dosjelost


andrea07

Preporučene objave

Podnijela sam tužbu za dosjelost za livadu koju je još prije 1960.g. čistio moj tata a poslije njegove smrti ja.Desilo se da je osoba iz Italije, koja je bila upisana kao korisnik, a teren glasio kao društveno vlasništvo(ja sam uvijek mislila da je livada naša i na našem imenu),odmah po davanju moje tužbe upisana kao vlasnik, a kako je taj vlasnik u stotoj godini i to te iste godine kad je upisan kao vlasnik i umro, vodi se i ostavinski postupak iza njega. Sud traži od mene nasljednike te osobe, a ja sam uvidjela da je osoba bila živa i da su je na brzinu te iste godine prije smrti nasljednici upisali kao vlasnika tj. ja sam ih sjetila na livadu za koju nisu znali.

 

Da li imam pravo na livadu bez plaćanja naknade nasljednicima i to po dosjelosti, jer zbrajanjem godin ne društvenog vlasništva imam 20 godina držanja livade?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u bivšoj državi dosjelošću se nije moglo steći pravo vlasništva

na nekretninama u općenarodnoj imovini / društvenom vlasništvu od 15. svibnja 1945. do 8. listopada 1991., kada je ukinuta ova zakonska zapreka a koja je izričito propisana zakonom (1959. i 1980.).

dakle, za to vrijeme nije tekao rok dosjelosti, a od 8. listopada 1991. pa do danas nije prošlo 20 godina

 

zato sumnjam da ćete uspjeti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moguće je.

 

Ipak, pribavite to rješenje općinskog suda iz zbirke isprava, jer je moguće da je upis bio dosta kasnije od pravomoćnosti rješenja, a osim toga - ako se na to budete pozivali - rješenje će Vam ionako trebati.

 

Ako me pamćenje ne vara, bilo je rasprave na Legalisu o dosjelosti koja se računa na takav način, pa malo potražite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e da, to je sad nešto drugo. u tom slučaju bi bilo 20 godina;

ako je vrijeme dosjelosti počelo teći prije nego što je nekretnina prenijeta iz privatnog u društveno vlasništvo, to se vrijeme nastavlja od 8. listopada 1991., pod pretpostavkom da je odnosna nekretnina u posjedu istog kvalificiranog posjednika ili njegovog pravnog sljednika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija