Jump to content

Pravo služnosti - molim pomoć


pjuric

Preporučene objave

Pozdrav! Inače nisam pravne struke pa ću se potruditi objasniti stvar najbolje što mogu. Naime radi se o zasnivanju prava služnosti na čestici x koja je u stvari put sa glavne ulice do čestice y na kojoj se nalazi kuća. Dakle obje čestice su u vlasništvu iste osobe. Stvar je u tome da bi se legalizirala kuća na čestici y vlasnik treba sam sebi staviti teret služnosti na česticu x (pristupni put). Da li mi možete reći kako bi ta izjava trebala izgledati na papiru? Nadam se da sam dobro objasnio situaciju. Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne znam zašto bi netko sam sebi pisao ugovor o osnivanju parva služnosti. ali u svakom slučaju ugovor bi trebao sadržavati izjavu u kojoj se navodi da se na k.č. X osniva pravo služnosti u korist k.č. Y.

 

mislim da primjerak ugovora možete kupiti u knjižari koja prodaje tisak narodnih novina. u svakom slučaju, gotovo sve isprave za gruntovnicu trebaju biti ovjerene kod javnog bilježnika, pa bi bilo dobro da javni bilježnik napiše ugovor.

 

inače u praksi se u ovakvim slučajevima legalizacije kuća obično formira nova k.č. kojoj se tada pripaja i površina pristupnog puta. kada je isti vlasnik puta i građevinske parcele, površina pristupnog puta se izdvaja kao zasebna katastarska čestica. u takvim slučajevima potrebno je napraviti parcelacijski elaborat po rješenju o utvrđivanju građevne čestice za izgrađen objekt.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija