Jump to content

Zaštitna mjera zabrane od 6 mjeseci za 0,68 promila !?


Boyko

Preporučene objave

Molim za savjet,

Napuhao sinoć 0,68 promila, bilo mi je malo čudno velika cifra jer sam popio 3-4 gema u par sati, no kako nisam imao pojma o novim mjerama (nisam imao srećom ni jednu kaznu ni incident 4-5 godina), reko sebi da se ne prepirem valjda su razumni, nisu neki strašni promili.

Uglavnom, dečki su sat vremena pisali papire i rekli dođite potpisat, pol dva u noći niš se ne vidi čitat, pa ja pitao kakve je kazna, rekli 1000 kn, dođite za 8 dana po dozvolu, reko mogu to preživjet bez velikog beda, i ja idiot potpisao :-((.

Kada ujutro pročitam što stvarno piše : " po članku 58. st. 1 Zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom od 6 mjeseci !"

A frend je prije par dana sa 1.75 dobio samo dva mjeseca !

 

Pitanje, dali mi je bolje uložiti žalbu na izmjerene promile ili na izrečenu mjeru ili na oboje ??

 

Koliko ima smisla žaliti se na postupak, tipa ptpisivao u mrkom mraku, na prekršajnom nalogu je prekriženo štampano "zakon o sigurnosti prometa" da bi iznad njega bilo potpuno nečitljivo načrčkano "prekr. zakon"

 

Nemem nikakvih kaznenih bodova, nesreća, prijava, ničeg, uredno sam surađivao, ne znam na osnovu čega su mi izrekli tu mjeru koja se izriče zbog opasnosti ponavljanja prekršaja ?

Jesu li me policajci dužni upozoriti na istu ?

 

Hvala unaprijed

Boyko

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potpisivanjem prekršajnog naloga ste potvrdili njegov primitak, a ne priznali krivicu. Potpisivanjem zapisnika o ispitivanju alkoholiziranosti vozača ste potvrdili navode iz zapisnika. Da ste odbili potpisati ponuđeno, u zapisniku bi policijski službenik konstatirao da ste iste odbili potpisati - stoga vam je potpuno svejedno.

 

Izrečena zaštitna mjera jest prestroga. Predlažem vam da priznate količinu popijenih pića i prigovor uložite samo na visinu izrečene zaštitne mjere. U prilogu prigovora predajte i neku ispravu (npr. potvrdu o zaposlenju) koja dokazuje da bi vam izricanje zaštitne mjere ugrozilo egzistenciju.

 

Ukoliko se ne vodite u prekršajnoj evidenciji vjerujem da će vam sud umanjiti visinu izrečene zaštitne mjere.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam pravnik ali mislim da nešto nisi dobro pročitao(ili su oni krivo napisali).

Članak 58 zakona o sigurnosti prometa na cestama nema ama baš ništa sa alkoholom nego nešto sasvim drugo:

 

Članak 58.

(1) Vozač koji se približava raskrižju mora voziti s povećanim oprezom koji odgovara prometnim uvjetima na raskrižju.

(2) Vozač je dužan na dovoljnoj udaljenosti pred raskrižjem vozilom zauzeti položaj na onoj prometnoj traci kojom mora proći kroz raskrižje.

(3) Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji postupi suprotno odredbi stavka 2. ovoga članka.

 

O alkoholu govori ovaj članak:

 

Članak 199.

(2) Vozač vozila kategorije A1, A2, A, B, B+E, F, G i M ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako u organizmu ima opojnih droga ili alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

 

(8) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u organizmu ima alkohola iznad 0,50 do 1,00 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

 

Osim te kazne dobivaš i dva negativna prekršajna boda prema članku 287. stavka 2

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

PREKRŠAJNI ZAKON

Zabrana upravljanja motornim vozilom

Članak 58.

(1) Zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom može biti primijenjena prema počinitelju prekršaja protiv sigurnosti prometa kad postoji opasnost da će upravljajući motornim vozilom ponovno počiniti takav prekršaj.

(2) Zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom pod uvjetima iz stavka 1. ovoga članka može se primijeniti samo za određenu vrstu ili kategoriju ili za sve vrste ili kategorije motornih vozila, a primjenjujući ovu mjeru sud će imati u vidu i okolnost je li počinitelj prekršaja vozač motornog vozila po zanimanju.

(3) Zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom ne može se primijeniti u trajanju kraćem od jednog mjeseca ni duljem od dvije godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima, imam dva dodatna pitanja:

 

1. Nažalost sam zavirivši u svoju "mračnu" prošlost našao da sam prije nešto manje od tri godine ukeban sa 0.4 (dok je bilo 0.0 promila na snazi), utječe li to na izricanje mjere ili ima neki rok kada prekršaji zastaruju ?

2. Dali žalba odgađa primjenu mjere i novčanu kaznu ?

 

Btw, site je super, fakat si čovjek može naći pomoć ovdje !

Keep up the good work !

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija