Jump to content

Povjerenje u zemljišne knjige


siskomencetic

Preporučene objave

Prije tri godine kupio sam zemlju (voćnjak) od vlasnika (vlasnik B) urednih papira (1/1) i istu sam odmah prenio na sebe (vlasnik A) (katastar/zemljišne knjige). U međuvremenu izmjenom GUP-a zemljište je postalo građevinsko.

Prije mjesec dana dobio sam tužbu od rođaka vlasnika (vlasnik C) koji je prije 10 godina prodao zemlju vlasniku (vlasnik B) od kojeg sam ja kupio zemlju. Rođaci tvrde da su oporukom stekli vlasništvo nad svom zemljom vlasnika C uključujući i moju pracelu.

Na tužbu sam odgovorio žalbom da sam zemlju kupio s povjerenjem u zemljišne knjige.

Vlasnik od kojeg sam kupio zemlju (vlasnik B) se nije htio niti žaliti jer tužbu smatra neutemeljenom.

Sud je zakazao raspravu za 10 dana. Molio bih da netko odgovori na sljedeća pitanja:

1. Prema zakonu o ZK Stjecatelj koji je u dobroj vjeri postupao s povjerenjem u zemljišne knjige, pravno je zaštićen. Na koji se način očituje pravna zaštita?

2. Smatrate da li za raspravu trebam angažirati odvjetnika, ako tužbu smatrate utemeljenom?

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba imati na umu da načelo povjerenja u zemljišne knjige vrijedi samo za nekretnine koje se 08.10.1991. nisu nalazile u društvenom vlasništvu.

 

Zaštita se očituje u tome da onaj koji je stekao nekretninu postupajući s povjerenjem u zemljišnu knjigu i uknjižio se kao vlasnik nekretnine ne trpi nikakve negativne posljedice zbog okolnosti da su postojala neupisana prava trećih osoba na nekretnini, različitih od zemljišnoknjižnog vlasnika (prodavatelja) u času prodaje.

Ako nije znao niti imao razloga posumnjati u to da se izvanknjižno stanje razlikuje od zemljišnoknjižnog. Pritom se ne traži da se stjecatelj angažirao istražiti izvanknjižno stanje.

 

Ima tu još detalja o kojima sada neću pisati jer bi to bilo preopširno, a moje mišljenje je da bi obavezno trebali zatražiti pomoć odvjetnika i to odvjetnika koji se i inače bavi sličnim pitanjima i u tome ima iskustva. Nemojte sami na sud, moglo bi vam se obiti o glavu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija