Jump to content

medja


noodles

Preporučene objave

Dobar dan svima!

Pitanje oko medje koja se nemože riješiti sporazumno niti nakon mjerenja 4 razlicitih geodeta od kojih svatko ima svoju drugaciju izmjeru i svakom susjedu odgovara mjera njegovog geodete.

Prije 6 mj. ( podrucje Granešine-Zagreb) sam zatražio elaborat i geodetko mjerenje kako bi napravio ogradu , nitko se ne slaže sa mjerama , svako je dovukao svoga geodeta i imamo 4 izmjere i nitko ne popušta.

Planiram pokrenuti sud za utvrđivanje mjere:

Iako graničim sa 4 susjeda, usaglašavanje mi treba za 2 međe te me zanima dali sud sve mjeri ili samo zatraženo?

Dalje, pokrećem stvar preko odvjetnika , dali svatko participira u troškovima suda , ili samo ja koji pokrečem sudsko mjerenje ( ne mislim na odvjetničke troškove)? Dali se dodatno plaća sudskog mjerenika te koliku su cca. troškovi? Kakva je praxa, koliko se čeka dolazak sudskih mjerenika?

hvala unaprijed!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

postupak za utvrđenje međe je izvanparnični i nije vam potreban odvjetnik.

ako angažirate odvjetnika sami ga plaćate a nemate pravo na povrat utrošenoga.

 

 

www.osvz.hr

parnični i izvanparnični/prijedlog za uređenje međa

 

dosadašnji troškovi oko utvrđenje međe su bili nepotrebni

samo je sud mjerodavan za utvrđenje međe odnosno viještak angažiran od strane suda

izmjera viještaka koje ste plačali je samo informativna i niko se nemora složiti sa istom.

kad od strane suda određen viještak utvrdi među to je obvezujuče za sve vlasnike spornih parcela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

šta mislite da sudski vještaci geodetske struge drugačije mjere, ili barataju drugim podacima, onda kada su angažirani od suda.

 

ako su podaci o međama loši - stari katastarski planovi mjerila 1:2880, niti sa sudom, niti bez suda, ne može se točno utvrditi međa koja bi odgovarala onoj službeno evidentiranoj. može se utvrditi samo po onom: zadnji pošteni posjed ili pravična procjena suda.

 

procjenite sami da li vam se isplati suditi, ili ipak dogovoriti. probajte saznati od geodeta koji vam je uređivao među, kolika je površina parcele koju zatvaraju međe koje je uspostavio, da li ta površina odgovara onoj koja je upisana, i na kraju da li su upisane površine u katastru i u gruntovnici jednake.

 

inače, kod utvrđivanja međa uvijek bi trebalo izmjeriti sve međe, jer se samo tako može utvrditi da li je parcela dobro ucrtana u kat. planove, da li površina parcele računata iz originalnih podataka mjerenja odgovara onoj očitanoj na katastarskom planu, a onda i onoj upisanoj u posjedovnom listu i zk ulošku.

 

geodeti i sudski vještaci to ne rade uvijek, jer je cijena za takve usluge na tržištu često niska, pa se ide po onom : kolko para tolko muzike.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije svega hvala na odgovorima!

 

da probam pojasniti problematiku:

Mjerila su stara, valjda od Franz Josefa , u mjeri 1:2880.

Nitko nikada do sada nije mjerio svoje međe jer su ugalvanom vinogradi i svatko ima svoju priču kak njemu paše i to po prigorskim metodama. Svatko drugačije tumači svoj zadnji mirni posjed , malo bi mi odštukali sprijeda , pa slijedeći tjedan suprotni dio parcele, pa je jedna susjeda sterala geodera u onu stvar i rekla da je njena međa na pola moje pracele (navek je tak uživala:)). Kad sam je pitao šta onda radi kućica 30-ak godina na "njenoj parceli" nije baš imala odgovor.

No, za područje Granešine neće svi geodeti ni prihvati mjerenje jer su karte stare i od starta ima neke greške u mjerama a to su pomaci od 3 do 15 metara, pa tako i danas svaki novi geodeta ima svoju teoriju. Da bi se stvar sredila angažman geodeta da izmjeri više parcela bi koštala oko 15-16k kn , stime da sigurno opet nekome to neće odgovarati i stvar pada u vodu a nitko ne želi participriati u troškovima(dovoljn da jedan susjed nije zadovoljan i međe se nemogu postaviti!!)

Kako sam nedavno kupio parcelu i imam sa prevrtljivim domorocima posla ( da ne pričam da je svatko sa svakim u svađi) ne nalazim drugo rješenje osim suda jer već 8 mjeseci mjerimo - 4 geodeta-4 priče-4 želje-6 dopuna mišljenja geodeta i valjda 30 promjerna i nepoštivanja dogovora od susjeda. Neznam jedino kakve se žalbe mogu pokrenuti nakon odluke suda? Pozivanjem suda ću sigurno porementiti stanje u toj mjeri da i oni koji misle da je nešto sigurno njihovo nebu bilo. Inaće, katastar i gruntovnica odgovara broju hvati koje imam, ali kako mi kažu geodeti da nije sporna parcela već gdje se ona točno nalazi , tj. da je treba "pravilno locirati na zemaljskoj kugli"(ovo je citat). Dakle, moja parcela možda počinje od ovoga drveta pa tako dalje u dužinu i širinu , a možda počinje od nekog drugog drveta koji je od 3-15 metara udaljenjiji od prvoga drveta.Uglavnom, svi dosadašnji pokušaji su propali pa čak prihvačanje tuđih izmjera i moja želja da ih isplatim za ono što držim da je moje ( postavili su VISOKU cijenu i kada je trebalo platiti rekli su može ali nam daj se malo 2-3m povuci i na suprotnoj strani - na strani koja nije predmet isplate).Kako dragi sujedi kažu, ak nebu nikak drugačije , onda bu po pravicu , ali našoj!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija