Jump to content

alkohol-vozačka


jelena983

Preporučene objave

znam da je tema otvarana već dosta puta, ali želim potvrditi neke stari koje mi nisu jasne..naime u noći s petka na subotu 6.12.08 uočila sam policajce sa daljine od nekih 300 m, stala sa strane i ugasila auto jer sam znala da ću morat puhat, a pila sam, međutim dolaze do mene dva policajca u civilnom autu, pitaju dokumente i proslijede me patroli koja stoji tih 300 m udaljena, i odu njih dva. zatim me testiraju ovi iz patrole, napušem 0,55 (0,65 bez tolerancije) i napišu mi kaznu od 1000 kn, i oduzimanje dozvole na tri dana.

htjela sam se žaliti na novčanu kaznu, pošto nisam zaustavljena i u tom trenu nisam upravljala autom, no oni su me vjerojatno vidjeli, ali vidim tu da ukoliko se žalim, onda predmet odlazi na sud i ne gine mi oduzimanje vozačke dozvole, a ako ne, za kazne do 1000 ili 2000kn, nisam sigurna, policija ih ne šalje na sud. pa sad ne znam jel to stvarno rupa u zakonu kako je nazivaju ili ću platit kaznu pa svejedno ostat bez vozačke?!

Kažnjivo djelo je 199.2, a kazna je po članku 199.8

 

HVALA PUNO

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon što platite kaznu, bilo preko suda ili preko prekršajnog naloga slijedi vam zaštitna mjera zabrane upravljanja tom kategorijom.

 

Imate prostora za žalbu. Možete reći da je vozilom upravljao vaš mladić, posvađao se sa vama, zaustavio vozilo, ostavio ključ u kontakt bravi i izašao iz vozila. Izašli ste i vi, vratili se u vozilo da izvadite ključ iz kontakt brave, u to dolazi policija i iz vama nepoznatog razloga vam naređuju da pomaknete vozilo sa tog mjesta. Bojeći se policije to ste i uradili te nakon 300 metara vas zaustavi druga patrola. Vi naravno niste ni imali namjeru upravljati vozilom, ali ste to morali jer vam je tako naredila policija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znači, to što je navedeno na 2 stranici foruma pod temom "oduzimanje vozačke dozvole" a to je; "trenutno je rupa u zakonu.policija jednostavno za novčane kazne do 2000kn ne može podnijeti zahtjev za pokretanje prek. postupka. međutim, ako pišeš prigovor na prek. nalog, onda sve ide na sud,a tamo možeš dobiti i nov. kaznu i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja pa ti procjeni isplati li se žaliti" nije istina?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovo je tema na kojoj se lome koplja i vjerovatno ćeš čuti dosta različitih mišljenja vezano uz ovo.činjenica jest da je zakon neodređen glede ovoga a i sama materija je zakomplicirana maksimalno.

pravilnom primjenom zakona je jasno da se u vašem slučaju može izreći samo OBAVEZNI PREKRŠAJNI NALOG kojim vam se može odrediti SAMO NOVČANA KAZNA.ukoliko to platite ne ulazi se u prekršajni postupak i policija vam nema ovlasti oduzeti vozačku dozvolu.ukoliko se žalite sud ima ovlasti oduzeti vam vozačku dozvolu jer vas ne kažnjava istim obaveznim prekršajnim nalogom već pravomoćnom presudom.

da bi se ovo izbjeglo,policija umjesto OBAVEZNOG PREKRŠAJNOG NALOGA izdaje obični prekršajni nalog kojim vam može izreći zabranu upravljanja (glupo što se onda obavezni prekršajni nalog uopće naziva obaveznim ako ga policija nije obavezna izdati u zakonu propisanim situacijama!).ovo je nepropisno postupanje.u jednu ruku se policija napravi glupa i zarizika u nadi da će to proći na sudu.sud bi ovo po prigovoru trebao odbiti budući je došlo do povrede postupovnih odredbi,međutim nisam čuo da je sud ikada ovo napravio po službenoj dužnosti, pa bi okrivljenik trebao izričito prigovoriti nepropisnom postupanju policije i pojeo vuk magare. jedino ispravno bi bilo obustaviti postupak!

sad će uslijediti još desetak različitih mišljenja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@jackal

 

Potpuno se slažem sa vama.

 

U nekim policijskim upravama policajci zadužuju prekršajni nalog R-108 koji je ispravan i u kojem se može izreći zaštitna mjera.

 

U nekim policijskim upravama policajci nemaju na zaduženju R-108 nego samo obavezni prekršajni nalog, pa vozačima ga ne uručuju, nego im R-108 dođe doma poštom.

 

U trećim policijskim upravama policajci izdaju obavezni prekršajni nalog, a referade skraćenog postupka naknadno šalju rješenja - što smatram potpuno nezakonitim.

 

Pretpostavljam da je u ovom slučaju praksa ovo treće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

baš sad gledam te papire i vidim da je kazna ispisana na obveznom prekršajnom nalogu, ne znam koji je to obrazac, a dana mi je također potvrda o alkotestu, te isto tako i nalog o oduzimanju vozačke na tri dana, koji sam uručila u PP kad sam išla istu podignuti.

 

što učiniti, a da zaštitim sebe prvenstveno, platiti 1000 kn sa mogućnošću da će mi ipak i vozačku oduzeti, ili se samo žaliti i zadržati novce u džepu ako već ne mogu vozačku?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa mjeru zabrane upravljanja će izreći u svakom slučaju, imao sam takav slučaj. No jedna stvar mi se čini nezakonitom, i je nezakonita, a ta je da nikada nisam dobio obavezni niti bilo kakav drugi prekršajni nalog, niti sam isti potpisao. U jednoj situaciji je bio problem alkohol, gdje sam dobio sam zapisnik o mjerenju i isti potpisao, u drugoj prolazak kroz crveno svijetlo - ništa, ni nalog niti bilo kakav potpis niti mi je policajac rekao da ću biti kažnjen, treći slučaj je vožnja pod zabranom - i opet ništa, ni informacija koju sam tražio. Druga nezakonita stvar je što uopće nisam znao da mi je na snazi mjera zabrane upravljanja, na što policajac reče "to ti se više ne upisuje u vozačku" i pojeo vuk magare... Totalne budalaštine, a ja sam izgubio hrpu novaca i posla zbog nemogučnosti upravljanja vozilom, a uzevši u obzir da godišnje prelazim preko 60.000km lako je izračunali kolika je šteta računajući samo cijenu kilometra po 2 kn.... a gdje su izgubljeni poslovi... to nikog nije briga...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija