Jump to content

preticanje preko pune linije - čl. 72 ZOSPNC


nenom

Preporučene objave

Bok svima!

 

25.05. ove godine kod Metkovića me prvo prestigao a nakon nekih 5 km i zaustavio policajac na motoru. Zatražio vozačku i prometnu i rekao mi da sam preticao preko pune linije. Podatke je upiso u svoj običan blok, nije mi ništa rekao koja je kazna, niti mi dao išta za potpisati.

Ja jesam preticao preko pune linije, ali ne u zavoju, kako piše na optužnom prijedlogu, nego na ravnini dugoj sigurno 500 m. I to sam preticao kombi za kojim sam vozio sigurno dobrih 5-6 km po zavojima, a kad se ukazala ravnina, kad se kombi maknuo totalno u desno još mi dao desni žmigavac, preteknuo sam ga. Kombi je stvarno išao puževim korakom (20 km/h) tako da sam ga preteknuo u "sekundi" a iz suprotnog smjera definitivni nije nailazilo drugo vozilo, pa time nisam nikog doveo u opasnost.

Nakon što me policajac zaustavio, nekoliko km dalje na ugibalištu je bio zaustavljen kombi kojeg sam prestigao i njegov vozač mi mahnuo da stanem. Čovjek je bio uzrujaniji od mene na postupak policajca, dao mi svoje podatke i rekao da se žalim. Rekao je da bi on stao i prije kad je vidio da me policajac zaustavio, ali da je u prekršaju jer je pretovaren, pa je zato i tako spor.

11.12. dobio sam poziv za Prekršajni sud u Čakovcu za 23.12., sa tim optužnim prijedlogom od 28.05. u kojem Policija traži 1000 kn, 3 mjeseca bez vozačke i dva boda...

Što mogu učiniti? Čitajući teme na forumu, shvatio sam da se u roku od 8 dana može podnijeti Prigovor Policiji, ali ja to nisam mogao kad u 5. mjesecu nisam ni znao kakav će prijedlog biti. A bome Policija nije ni čekala 8 dana za upućivanje optužnog prijedloga kad je on već 29.05. zaprimljen na sud u Metković. Mogu li se ja sada žaliti/prigovarati i kome? Da li svjedok (vozač kombija) može na sudu reći da je bio u pretovaren, a da ga se naknadno ne kazni zbog toga? Može li on to izjaviti pismeno da ne dolazi na sud? Da li da kao svjedoka navodim i svoju suprugu koja je bila samnom u autu?

Hvala vam unaprijed na odgovorima:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobili ste optužni prijedlog što znači da prvostepena presuda još nije donešena.

 

Predlažem vam da na sud ponesete pismenu izjavu tog drugog vozača ovjerenu kod javnog bilježnika u kojem on iznosi svoje viđenje događaja.

 

Njegov pretovar mu nitko nije izvagao - znači ne postoji.

 

Sud će (možda) naložiti ispitivanje tog vozača na sudu u mjestu njegovog prebivališta.

 

Ukoliko niste ništa još izostavili, a postupite po gore navedenom, vjerujem da će vas sud osloboditi odgovornosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija