Jump to content

godišnji nakon porodiljnog


volar

Preporučene objave

Molim Vas za pomoć

 

Supruga mi je trenutno na porodiljnom dopustu koji završava u travnju 2009.

Porodiljni dopust počela je koristiti u ožujku 2008, a prije toga je bila na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći, tako da nije radila čitavu 2008.

U tvrtci je zaposlena neprekidno već više od 10 godina.

Zanima nas dali po završetku porodiljnog dopusta ima pravo korištenja "starog" godišnjeg odmora (za 2008. godinu)

 

Unaprijed zahvaljujem !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima pravo na godišnji.

 

Prema Zakonu o radu, godišnji odmor koji nije korišten zbog porodnog dopusta radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja, pod uvjetom da je radio najmanje 6 mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad. Također je u navedenom Zakonu određeno u čl. 68. ako je za stjecanje određenih prava iz radnog odnosa ili u svezi s radnim odnosom važno trajanje radnog odnosa, razdoblje porodnog dopusta smatrati će se radom u punom radnom vremenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam bila na porodnom do 18.12.2008. godine, kad sam se vratila mogla sam koristiti godišnji samo u jednom dijelu svih 30 dana, tj. nisam mogla samo dio iskoristiti u 2008.godini, pa dio u 2009. godini baš zbog toga što nisam radila 6. mjeseci u 2008. Moja sreća da sam se vratila na rad u 2008. godini jer u godini u kojoj se vratiš s porodnog imaš pravo na godišnji za tu godinu. U mom slučaju znači imam pravo na godišnji za 2008., ali ga moram iskoristiti vezano u jednom dijelu, a ne tako da drugi dio iskoristim do 30.06.2009. Radim u državnoj upravi, tako da vjerujem da je to što govorim i pravno točno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@Hipp,

 

na žalost, moram konstatirati kako niste u pravu: Naime, porodni dopust ubraja se u redovno radno vrijeme:

 

ZOR, čl. 68.: " ... ako je za stjecanje određenih prava iz radnog odnosa ili u svezi s radnim odnosom važno trajanje radnog odnosa, razdoblje porodnog dopusta smatrat će se radom u punom radnom vremenu."

 

Gospođa, dakle, ima pravo na korištenje godšinjeg odmora nakon isteka porodnog dopusta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majo, niste vi u pravu.Citirate krivi čl.ZOR-a jer ovde se radi o prenošenju GO u slijedeću godinu tj. o čl.47, a koji kaže da go koji je prekinut ili nije korišten u godini u kojoj je stečen zbog bolesti ili POROD.DOPUSTA može se iskoristiti do 30. lipnja iduće god. pod uvjetom da je radnik radio min. 6 mjeseci u god. koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad.

Znači 2 uvjeta moraju biti ispunjena( 6 mj.rada u preth.god. i iskoristiti ga do 30.6.) što je praktički nemoguće za nekoga ko je iskoristio porod.dopust do god. dana djetetova života i sigurno prije toga bio na bolovanju zbog komplikacija,ali je tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hipp i marijeta su u pravu, radi se o prenosenju prvog dijela godisnjeg u iducu godinu, te o uvjetu efektivnog rada od 6 mjeseci (dakle, dolazenja na posao), a ne samog radnog odnosa (takva je radnica ionako u radnom odnosu pa opet ne vidim kakve veze ima taj clanak 68. koji govori o trajanju radnog odnosa), a i dobro mariejta kaze da je takve uvjete gotovo nemoguce ostvariti u praksi -naime, radi se o nemogucoj situaciji.

 

cilj godisnejg odmora jest odmor od rada. od cega bi se odmarala onda neka radnica koja je citavu kalendarsku godinu bila na porodiljnom? mozda od intenzivnog tempa vezano za malo dijete, no to nema nikakve veze s radnim odnosom.

 

no, posldoavci mogu radnici dopustiti koristenje prvog dijela godisnjeg i u iducoj godini, ako zele, sto neke firme i cine, ali radnica isti, ako nema uvjet rada od 6. mjeseci (efektivnog, dakle mora dolaziti na posao i raditi, a nije dovoljna cinjenica da je u radnom odnosu), nema pravo zatraziti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija