Jump to content

služnost ili posjed na suvlasništvu?


upitnik

Preporučene objave

Dobar dan poštovani čitatelju. Trebam odgovor na jedno pitanje, na koje sam već dobivao različite odgovore, ali bih volio dobiti odgovor s argumentima iz zakona ili drugoga propisa. Dakle, u dvorištu nekretnine vlasnici stanova i poslovnih prostora imaju suvlasništvo u idealnim dijelovima. Ako vlasnik poslovnog prostora želi imati posjed (ili služnost) na dijelu dvorišta radi potreba svojeg biznisa, što bi trebao učiniti. Jedni tvrde da mu je dovoljno skupiti 51% potpisa suvlasnika (površinski gledano 51%) dok drugi kažu da je potrebna 100%-na suglasnost suvlasnika. U Zakonu o vlasništvu piše da je odluka o tome(članak 42.) stvar redovne uprave, međutim ne piše ništa o većini potpisnika, dok se kod zajedničara spominje 100%-na suglasnost. Malo je to sve nejasno, barem meni koji se time još nisam detaljno bavio. Molim odgovor. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odlučivanje o pitanjima redovne uprave definirano je čl. 40.

 

Dakle, ako se radi o redovitoj upravi, potrebna je većina koja se određuje po zbroju suvlasničkih dijelova, a ne glasova.

 

Radi se o suvlasničkim dijelovima, a ne površini u vlasništvu.

 

Površina stanova odnosno poslovnih prostora je privremen način "mjerenja" suvlasničkih dijelova za potrebe određivanja iznosa pričuve, dok se ne utvrde suvlasnički dijelovi u postupku etažiranja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A što se tiče suvlasničkih dijelova, da, radi se o suvlasničkim dijelovima. Ja sam samo na drugi način napisao ono što znači isto, jer nečija površina u odnosu na ukupnu površinu nekretnine kojom se upravlja čini suvlasnički dio, zar ne (npr. 38/10000 ili 0,38%, a potrebno je takvih 51% potpisa izraženih u suvlasničkim dijelovima za odlučivanje u redovnom upravljanju)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija