Jump to content

obrt-početnik


innocentman

Preporučene objave

1.Da bi se PDV iz ulaznog (R-1)računa vratio mora postojati uvjet da imate više PDV-a u ulaznim računima (računima dobavljača),nego u izlaznim računima (računima Vaših kupaca).I morate biti upisani u PDV sustav (porezna-upis u registar obveznika poreza na dodanu vrijednost).PDV se obračunava mjesečno ili kvartalno i tek po podnošenju obrasca PDV,poreznoj, u roku mjesec dana od dana predaje obrasca,vraća se iznos pretporeza na vaš žiro račun.

 

2.Nije svaka uplata(uplata kupca bezgotovinski)ili polog utrška (naplaćena gotovina od kupca)automatski i dohodak.Dohodak je godišnja razlika između poslovnih primitaka i izdataka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ne otvaram novu temu pitao bi ovdje

 

Dao sam zahtjev za prijavu obrta, međutim osoba koja je radila u uredu državne uprave me je pitala želim li obrt odmah prijaviti ili ću kasnije prijaviti početak rada...

 

1. Mene zanima da li kad prijavim obrt da počinje raditi da li ne moram plaćati mirovinsko i zdravstveno ako sam nezaposlena osoba.??ili je to obavezno plaćati...(ako da koliki su mjesečni iznosi?)

 

2. Da li dok je obrt neprijavljen sa početkom rada da li ja mogu otvoriti račun za obrt u banci?

 

Tek sam početnik pa se ispričavam ako su pitanja bezazlena!!

hvala na odgovorima unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Datum početka poslovanja možete prijaviti ili ne morate odmah.Nešto je za a nešto protiv.

 

Ukoliko NE prijavite odmah datum početka poslovanja imate obvezu plaćanja doprinosa Hrvatskoj obrtničkoj komori,oko 250-300 kn tromjesečno i godišnji porez na tvrtku (200-500 kn godišnje-ovisi koja ste djelatnost).U tom periodu smijete otvoriti poslovni žiro-račun ali NE smijete imati prometa po tom računu (nitko Vam ne smije ništa plaćati na račun).Ako naknadno prijavljujete datum početka poslovanja,morate ponovo platiti upravne pristojbe,oko 250 kn.

 

Ako odmah stavljate datum početka poslovanja,od tog datuma ste obvezni plaćati svoje doprinose.Vlasnik obrta je automatski zaposlena osoba i mjesečni iznos doprinosa je 1.700,00 kn, fiksno.

 

Sretno :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odg ultra, ali imam još pitanja i doista vam se svima zahvaljujem na odgovorima

 

1. Pošto sam ja predao papire za otvaranje obrta i čekam rješenje, da li je moguće nakon što dobijem rješenje napraviti ''zahtjev'' i/ili nešto slićno ako bi htio imati ne zaposlenika nego partnera u tom obrtu?

 

2. Ako smo parneri da li oboje plaćamo mirov. i zdravst.?

 

3. Da li se mirov. i zdrav. moože platiti cjeloukupni iznos na kraju godine ili je obasvezno baš svaki mjesec uplačivati?

 

4. Što se može dogoditi ako ne platim mirov. i zdr. na vrijeme?

 

5. Pošto u početku neću umati knjigovođu molio bi ako neko može mi reći ili pokazati primjer vođenja: Knjigu ulaznih računa,Knjigu izlaznih računa,Knjigu primitaka i izdataka!!!

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Ako želite partnera u obrtu,onda je to Zajednički obrt.

Procedura: otići sa partnerom kod javnog bilježnika kako biste napravili Ugovor o ortakluku.Taj Ugovor nosite u Ured državne uprave gdje Vam izdaju novo rješenje sa pristupom ortaka u zajednički obrt.

 

2. Svaki partner zajedničkog obrta plaća mirovinsko i zdravstveno.

 

3. Obveza uplate mirovinskog i zdravstvenog je mjesečna obveza.

 

4. Ako ne platite doprinose na vrijeme, fino i debelo će vas kamatiti pa ukoliko se dug nagomila postoji mogućnost ovrhe.Porezna Vam najprije legne na poslovni žiro-račun, a ako je dug veliki može i na imovinu.

 

5. Knjigovodstvo je vrlo kompleksno područje, pa ukoliko želite sami voditi najbolje je da otiđete u neki knjigov.servis, zamolite da Vam daju upute, platite im uslugu savjetovanja i pokušate sami.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav

 

1. Otvorio sam obrt i rekli ste mi ako sam nezaposlen a imam obrt moram plaćati mir. i zdr., mene sada zanima ako se zaposlim u jednoj firmi za stalno da li onda plaćam to ili ta firma u kojoj sam zaposlen to plaća?

 

2. Zatim da li kad se zaposlim ide neka posebna procedura ili sve po normalnom samo dam radnu knjiž. i oni sve naprave ili ima neki poseban sistem pošto sam vlasnik obrta?

 

 

zahvaljujem Vam se na odgovorima na pitanja......:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Ukoliko se zaposlite kod drugog poslodavca,morate otići u mirovinsko (HZMO) gdje se nalazi Vaša radna knjižica i ponijeti Ugovor o radu sklopljen sa novim poslodavcem (kako biste dobili knjižicu).Novi poslodavac Vas zapošljava,prijavljuje na mirovinsko i zdravstveno,obračunava i uplaćuje Vaše doprinose iz radnog odnosa što znači da Vi ne uplaćujete svoje-obrtničke doprinose u mjesečnom, ranije navedenom iznosu.Međutim, na kraju godine,kada predate godišnju poreznu prijavu na dohodak i rekapitulaciju primitaka i izdataka iz obrta iz kojih je vidljivo imate li i koliki dohodak ostvaren od obrta, porezna uprava temeljem visine dohotka donosi Rješenje o uplati doprinosa u jednom iznosu-za godinu u kojoj je ostvaren dohodak.

 

2. Procedura zapošljavanja kod druge fizičke ili pravne osobe je potpuno jednaka kao i da niste obrtnik.Nema nikakvih prepreka niti specifičnosti u odnosu na osobe koje nemaju obrt.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija