Jump to content

zastara nuznog nasljedstva?


Bige

Preporučene objave

Moja supruga je izvanbracno dijete. Njen otac je uredno placao alimentaciju do njene 14. godine, kada je umro. Dvije godine prije svoje smrti se rastao od svoje tadasnje supruge s kojom je imao jedno dijete(sina). Dvije godine nakon smrti oca njegova bivsa supruga je podigla tuzbu pred Opcinskim sudom u ZG protiv moje supruge i svojeg sina. Rasprava nikad nije odrzana jer je bivsa supruga opet povukla tu tuzbu.

Ostavinska rasprava, koliko je poznato mojoj supruzi, se nikad nije provela, jer supruga (niti njena majka) nije bila nikad obavijestena. Sud je dostavlja "brdo" dokumenta o imovnom stanju pokojnog oca(nekretnine u Zagrebu i Beogradu).

Zanima nas zastara u svezi s tim(od smrti oca proslo je dakle 25 godina, da li moja supruga ima pravo na nasljedstvo i da li je bivsa supruga mogla to na neki nacin vec prodati?

Unaprijed zahvalan.

Bige

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što znači slijedeća rečenica:

 

Bige je napisao:

Sud je dostavlja "brdo" dokumenta o imovnom stanju pokojnog oca(nekretnine u Zagrebu i Beogradu).

Bige

 

Također je nejasno zašto je supruga tužila sina i Vašu suprugu.

 

Zakon o nasljeđivanju ne ograničava rok u kojem se nakon smrti ostavitelja može pokrenuti ostavinski postupak.

 

No, što se tiče prava da se zahtijeva ostavina, u Zakonu o nasljeđivanju piše:

 

Zastara prava zahtijevati ostavinu

Članak 138.

(1) Pravo zahtijevati ostavinu kao nasljednik ostavitelja prema poštenom posjedniku koji također tvrdi da na nju ima pravo kao nasljednik zastarijeva za godinu dana od kada je nasljednik saznao za svoje pravo i za posjednika ostavine, a najkasnije za deset godina računajući za zakonskog nasljednika od smrti ostaviteljeve, a za oporučnog nasljednika od proglašenja oporuke.

(2) Prema nepoštenu posjedniku ovo pravo zastarijeva za dvadeset godina.

 

Posjednik neke imovine može uvijek - na ovaj ili onaj način - tu imovinu otuđiti, bilo da ju je stekao pošteno, nepošteno ili kaznenim djelom. To nije moguće spriječiti. Koliko je takav postupak zakonit, i što se s tim u vezi može poduzeti, drugo je pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala lijepa na javljanju i pokusavanju razumijevanja naseg problema.

 

Sto se tice "brda dokumenata"(ispricavam se zbog tipkarskih pogresaka), radi se o ocevoj smrtovnici, vjencani list s naznakom rastave 2 god. prije smrti, kao i izvjesce o ocevim nekretninama(kupoprodajni ugovori...).

 

Bivsa supruga je (pretpostavljamo) rastavom dobila svoj dio, a zasto je tuzila svoje dijete i moju suprugu (oboje su bili tada maloljetni) ni nama ni tadasnjem odvjetniku nije jasno. Na prvom rocistu bivsa se supruga nije pojavila i nakon toga je tuzba s njene strane povucena. time je sve zavrseno i niti moja supruga niti njena rodjena majka nisu dobile vise nikakav poziv, pa ni na ostavinsku raspravu. Zato nas i zanima da li moja supruga , na osnovu opisane situacije,nakon 25 godina smrti oca, ima pravo na pokretanje ostavinske rasprave trazeci svoj dio? Mislim, to bi nam osnova za angaziranje odvjetnika.

Hvala lijepa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tko ih je dostavio , da li advokat ili nadlezni sud, trenutno ne znamo jer nemamo pristup dokumentima jer smo vani(kod suprugine mame su),a mogli bismo pogledati tek za tri tjedna.Uglavnom u njima stoji da je otac moje supruge suvlasnik nekretnina u ZG, a vlasnik nekretnina

u BG.Dakle,izvjesno je i dokazivo da je on vlasnik tih nekretnina, ostavinska rasprava nije izvrsena. Da li pravo djeteta na ostavinu zastarijeva i bez obzira na to sto ostavinska rasprava nije nikad izvrsena? Sto bi znacilo u nasem slucaju da se ostavinom sluzi i koristi njen polubrat i moguce njegova majka, po nasem misljenju naravno nelegalno!

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija