Jump to content

Povrat poreza


Gogsi12

Preporučene objave

Od 15.12.2007. – 23.03.2009 sam prvo na održavanju trudnoće, zatim na rodiljnom pa na roditeljskom dopustu. Dali imam pravo na povrat poreza ako su mi jedina primanja tijekom 2008. godine bile uplate HZZO-a, tj rodiljna naknada?

Cijelo vrijeme sam plaćala stambeni kredit te policu životnog osiguranja, a imam i račune od bolnice...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Molim Vas za savjet, naime 2005 godine kupio sam stan od 55 m2 u Zaprešiću, i platio porez od nekih 5500 kn, za naknade za zemljište, priključke i sl.. prije toga sam imao stan na svoje ime u zadru od 40 m2 na koje nisam platio porez jer mi je bio prva nekretnina.

 

kako sam stan u zaprešiću kupio na stambeni kredit, u cijelosti, na rok od 30 godina, za što godišnje platim oko 26000 kn kamata, logično je da sam tražio povrat poreza te priložio svu potrebnu dokumentaciju.

 

e tu počinju moji problemi:

naime prvo me gospođa u poreznoj napala da ja hoću prevariti poreznu upravu jer sam imao stan i sad tražim povrat poreza...i sl. Nakon što se smirila odgovorio sam joj da samo želim predati poreznu prijavu, a na njima je da utvrde imam li pravo ili ne.

 

Znači 2007 godine u drugom mjesecu podnio sam tu poreznu prijavu za 2006 god, 17.12.2007 dobio sam porezno rješenje u kojem u obrazloženju stoji da su podaci iz porezne prijave netočni odnosno nepotpuni te da citiram: "temeljem čl. 58 stavak 1 Pravilnika o porezu na dohodak poreznom obvezniku nije priznat osobni odbitak za stambene potrebe u vidu kamata plaćenih po namjenskom stambenom kreditu za kupnju stana jer se ne radi o kupnji prve nekretnine. Naime uvidom u poreznu evidenciju utvrđeno je da je obveznik u 2003 godini kupio stan u zadru."

 

navedeni članak ako se ne varam kaže da imam pravo na priznavanje osobnog odbitka ako se radi o prvoj nekretnini, odnosno ukoliko je to meni i supruzi jedina nekretnina. Pa zbog sveg navedenog podnosim žalbu Ministarstvu financija 27. prosinca 2007 godine.

 

sljedeče godine ponovno podnosim prijavu za povrat poreza i 9.6.2008 dobivam Privremeno porezno rješenje gdje moram platiti prirez od nekih 600 kn zbog ne pravovremenog donošenja porezne kartice iz zadra u zaprešić...

 

Kako do današnjeg dana nisam dobio nikakav odgovor na žalbu, niti me itko kontaktirao, ne znam radi li se o "šutnji administracije", trebam li podnijeti kakvu tužbu, ili sve zaboraviti i pomiriti se sa činjenicom da sljedečih 27 godina neću dobiti ni kunu povrata poreza za sve te plačene kamate?

hvala na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemate pravo na povrat poreza. Da bi vam priznali kamate po namjenskom stambenom kreditu, to mora biti kredit za PRVU nekretninu. Pošto ste vi već posjedovali nekretninu, sve ostale koje kupite neće biti prve, makar će biti možda jedine. Ako ste imali kredit za nekretninu u Zadru onda ste za te kamate mogli tražiti povrat poreza.

 

Što se tiče da i vi još morate platiti porez(prirez) i to je možda točno, jer su oni vidjeli da ste vi plaćali prirez Zadru, premda ste u to vrijeme već bili prijavljeni u Zaprešiću, znači morali ste prije poduzeću dostaviti zaprešičku PK.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Već par dana se informiram u vezi jednog pitanja: Da li mogu koristiti maloljetnog brata kao poreznu olakšicu? Što se točno smatra užom obitelji.

Naime, majka ga ima prijavljeno na svojoj PK, no ima malenu plaću, bila je na bolovanju, itd....

U biti, ona ga uopće ne može iskoristiti .

Rastavljena je od oca.

 

Da li mi netko može odgovoriti da li se brat može koristiti kao porezna olakšica i u kojem slučaju?

 

Hvala unaprijed :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Duro je napisao:

Carla je napisao:

... da li se brat može koristiti kao porezna olakšica i u kojem slučaju? ...

Može, u slučaju da je uzdržavan od vaše strane ( član zajedničkog kućanstva ili imate obvezu po nekom aktu /sudska presuda, rješenje.../).

ako je brat samo član zajedničkog kućanstva, nije moguće ostvariti uvećanje osobnog odbitka za tog člana. naime, zakon o porezu na dohodak u čl.36 navodi tko su članovi uže obitelji, a posebno u točki 7. istog članka.

citiram:

Drugim uzdržavanim članovima uže obitelji u smislu stavka 2. ovoga članka smatraju se bračni drug poreznog obveznika, roditelji poreznog obveznika i roditelji njegovoga bračnog druga, preci i potomci u izravnoj liniji, maćehe odnosno očusi koje punoljetno pastorče uzdržava, bivši bračni drugovi za koje porezni obveznik plaća alimentaciju i punoljetne osobe kojima je porezni obveznik imenovan skrbnikom prema posebnom zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija