Jump to content

na katastru jedno a gruntovnici drugo


bsvesna

Preporučene objave

molim za pomoć!

na katastru se kuća i zemlja (3 čestice) vode na ujaka, ali na gruntovnici se vode na susjedu preko puta koja je naslijedila zemlju i prodaje ju zbog zakona o neobrađenim površinama (ili nešto slično). susjeda hoće sve potpisati da zemlja i kuća budu u vlasništvu ujaka,ali su nam rekli da je jedino moguće kupoprodajnim ugovorom (a onda se plaća i porez 5% državi), a papiri trebaju ujaku jer bi išao u dom, pa kuću ostavio domu.

dakle, ima li koja druga mogućnost prepisa u gruntovnici tj. nešto drugo jeftinije?

hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav

 

Nadam se da imate dobru susjedu jer ukoliko ne nađete vlasnički list i ne upišete ona je zakonski vlasnik. To što piše u katastru uopće nije bitno (je za gradnju ali nikako vlasnički) prije se dosta muljalo oko toga. U svakom slućaju ono BITNO - tko je u gruntovnici taj je vlasnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bsvesna, ima još jedan način da ujak dođe do svoje imovine pod uvjetom da je susjeda zaista dobre volje da imovina vašeg ujaka (koja i nije njena) postane zaista njegova, a bez plaćanja poreza.

Dakle ovo treba odraditi odvjetnik ili netko vješt a to je putem tužbe, a susjeda se ne odaziva na zakazano ročište ili potpiše ispravu nakon prijema tužbe da su predmetne nekretnine zaista vlasništvo tuzitelja-ujaka, te sud donosi presudu temeljem ogluhe tj. potpisane izjave-priznanja vlasništva.

Troškovi su ovisni o imovnom stanju ujaka, ukoliko ima pravo tražiti iz tog osnova oslobađanje sudskih pristojbi u postupku odmah u tužbi, a tražiti i za daljnju proceduru upisa vlasništva u zk. - ukoliko je njegovo imovno stanje zaista takvo da sud može donijeti takvo rješenje.

Nakon pravomoćnosti presude temeljem ogluhe podnijeti zahtjev za upis vlasništva po pravomoćnoj presudi u zk. Na presudu sud mora udariti pečat pravomoćnosti.

Trajanje cijelog postupka ovisi o sudu koliko je brz i učinkovit, a da spomenem još uz tužbu priložiti iz katastra novi posjedovni list sa podacima o posjedniku i njegovim nekretninama, naravno što će sve glasiti na ime ujaka.

Na temelju ovako odrađenog pravnog posla nema poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

antigona, upravo opisani postupak je provođen prije godinu dana za osobu iz obitelji (majku) i tvrdim da nije platila ni lipe poreza, samo je išla u porezno, neki njihov dokument potpisala i to je bilo to. Znam pouzdano, jer da je trebalo nešto plaćati išlo bi iz mog džepa, jer druge mogućnosti ona nema. Ne znam da li se nešto u proteklih godinu dana promijenilo u poreznom zakonodavstvu, to se raspitajte u nekoj drugoj poreznoj upravi dakle izvan Hvara ili kod odvjetnika. Nadam se da se nije ništa promijenilo i da nećete morati plaćati nikakav porez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija