Jump to content

ništav ugovor


dubrovnik

Preporučene objave

Prvo malo iz pravne literature:

 

Budući da je sankcija ništetnosti ugovora vezana uz povredu javnog poretka, sud je po službenoj dužnosti obvezan motriti na ništetnost ugovora ne čekajući da ugovorne strane ili netko treći postave zahtjev za utvrđenje nekog ugovora ništetnim.“

 

 

„Pod zainteresiranim osobama smatraju se ponajprije ugovaratelji, zatim univerzalni sljednici ugovaratelja, njihovi vjerovnici, ali i svaki treći koji može imati interes na utvrđenju da je određeni ugovor ništetan.“

 

 

Izvor:

ZAKON O OBVEZNIM ODNOSIMA S KOMENTAROM, prof. dr. sc. Vilim Gorenc, RRiF, Zagreb, 1998. godine, str. 152.

 

 

i opis događaja:

I prvostupanjski i drugostupanjski sud nisu reagirali na ugovor ovjeren po punomoći u ime već 3 godine mrtve osobe, U sporu tužiteljica točno spominje kad je osoba umrla iako naš odvjetnik to nije spomenuo, ali je sud utvrdio tko je nasljedio umrlu. Revizija se odbacuje zbog vrijednosti spora. Kako srušiti presudu? Dali pisati ministarstvu pravosuđa?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da da trebalo je. Ali može se tužiti na proglašenje ugovora ništavim. To ne zastarjeva. Ali mislim da je u mom slućaju to najprije posao za USKOK. Radi se o tome da se više obitelji ovdje spori sa istim čovjekom. Svima sud pravi slične probleme, što ostavlja sumnju da se radi o organiziranom kriminalu. Svi oštećeni imaju slične priće kao što je moja. Čudo je jedno da smo mi stalno nesto propustili uciniti, dok sud i odvjetnik nisu izvršili svoje obveze i nikom ništa. Da ne zaboravim da sam vec podnio kaznenu prijavu općinskom državnom odvjetništvu protiv osobe koja je potpisala taj ugovor. Oni su odbacili prijavu s obrazloženjem da se ne radi o kaznenom dijelu prijevare jer bi ista osoba i tako postala vlasnik cijele čestice stupanjem na snagu ZOV-a pa nije nastala šteta.

Članak 368.

(3) Ako je do stupanja na snagu ovoga Zakona na zemljištu u društvenom vlasništvu izgrađena zgrada koja je u trenutku stupanja na snagu ovoga Zakona u nečijem vlasništvu, ali na zemljištu nije upisano pravo korištenja građevinskoga zemljišta u društvenom vlasništvu, odnosno prvenstvenoga prava korištenja građevinskoga zemljišta u društvenom vlasništvu u korist vlasnika te zgrade, nadležni će sud na zahtjev vlasnika zgrade odrediti upis iz stavka 1. ovoga članka na temelju ovršne odluke vlasti kojom je radi izgradnje zgrade dodijeljeno pravo korištenja njegovu nositelju, s rješenjem o oduzimanju građevinskoga zemljišta iz posjeda prijašnjega vlasnika ili korisnika i o davanju toga zemljišta na korištenje, s ugovorom o međusobnim pravima i obvezama sklopljenim u skladu s uvjetima utvrđenim u tom rješenju, te obavijesti nadležnoga katastarskoga tijela da je na odnosnoj građevinskoj čestici izgrađena zgrada.

 

Iz ovoga je vrlo jasno da je šteta nastala jer nema ni rješena o oduzimanju građevinskoga zemljišta iz posjeda prijašnjega vlasnika ili korisnika i o davanju toga zemljišta na korištenje, ni ugovora o međusobnim pravima i obvezama sklopljenim u skladu s uvjetima utvrđenim u tom rješenju.

 

Mislim da ovakve i slične slucajeve treba proslijediti ministarstvu pravosuđa, USKOK-u i ostalim nadležnim institucijama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitah postove i želim dubrovniku sugerirati ako misli da postoji u predmetu kazneno djelo u domeni uskoka odnosno dorha, obavezno napisati prijavu uskoku, Zagreb, Gajeva 30 uz koju trebate priložiti adekvatnu dokumentaciju radi potkrijepljivanja navedenog (po vašem mišljenju) počinjenja kaznenog djela i uputiti poštom preporučeno s povratnicom. Nakon što zaprime prijavu, ukoliko se pojavi sumnja u kriminalne radnje, oni ili po njihovom nalogu vrši istragu dorh i policija. Dakle, uz prijedlog bovija , napravite i ovo. I ako mislite da se treba još nekoj instituciji obratiti, samo dajte, treba ih zasipati uvijek kad je to opravdano prijavama i dokazima, vjerujem da je to način da se institucije natjera da rade svoj posao posebno vezano za pravosuđe, kriminal i korupciju u tom segmentu (mislim jednom od važnijih) društva. Ustrajte i budite uporni i strpljivi, a djelovanje mora dati rezultate. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija