Jump to content

Voznja pod zabranom+alkohol+po novom zakonu


Papastrumf

Preporučene objave

Dana 24.01.2009.g. upravljao sam svojim vozilom, vozio frendicu doma i krivo skrenuo u ulicu te ostao zaglavljen na bankini sa automobilom kojeg vise nisam mogao ni pomaknuti! Nakon 5-10 minuta slucajno nailazi MUP, i pitaju sto je bilo na sto ja odgovaram da sam zaglavio i da cu nekako maknuti automobil (primjecuju da sam u vidno alkoholiziranom stanju), no govore mi kako ce oni pozvati drugu patrolus kojom cu to rjesavati (prometnu) i odlaze a za cca 20 minuta dolazi ta drga patrola te nad menom vrše alkotestiranje koje ja na zalost potpisujem i na koje pristajem. Za vrijeme dolaska prve i druge patrole ja i prijateljica smo bili van vozila ali je vozilo radilo.

Napominjem da sam vozio pod zabranom upravljanja B kategorijom (zbog prikupljenih 9 kaznenih bodova u protekle 2-3 godine) i da prijateljica nema polozeni vozacki ispit te da sam u napuhao 2,3 promila!

 

Dakle, ima li kakve sanse da npisem nesto sto bi mozda proslo jer je evidentno da sam bio jako pijan i dezorjentiran a frendica nema vozacku pa si sa nj. ne mogu nikako "pomoci" a recimo otac pristaje da posvjedoci da je on vozio, te da je npr. u međuvremenu otisao po drugo vozilo kako bi izvukao ovo "s kojim je sletio"...a ja sam u tome trenutku bio toliko pijan da sam od starha ili necega.. pristao na alkotestiranje i da sam reko da ja sam ja vozio.

Prijateljica nije legitimirana te se u međuvremenu udaljila.

 

Navedeni događaj nije okarekterizirran kao prometna nzgoda ni ništa i od MUPa sam dobio samo zapisnik o alkotestiranju i ništa više...

 

Dakle, postoje likakve sanse da se "izvucem"?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad sam pročitao Vaš post prvo sam pomislio da se radi o izmišljenom događaju, zato ću sa rezervom i odgovoriti.

 

Ovo "po novom zakonu" vjerovatno mislite na Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji na Vašu žalost nije i jedini zakon.

 

Skenirat ću Vam djelove tih zakona pa Vi razmislite sami o situaciji u kojoj se nalazite i o Vašem budućem ponašanju.

 

Osobno mislim da su policijski službenici teško pogrješili što Vas nisu odmah uhitili.

 

ZAKON O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA

Članak 199.

(2) Vozač vozila kategorije A1, A2, A, B, B+E, F, G i M ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako u organizmu ima opojnih droga ili alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

(10) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u organizmu ima alkohola iznad 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili ako u organizmu ima opojnih droga.

Članak 289.

(1) Vozač kojem je vozačka dozvola oduzeta (članak 284.) ili je isključen iz prometa (članak 285.) ili mu je izrečena mjera opreza privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili mjera zabrane upravljanja motornim vozilom ne smije za to vrijeme upravljati vozilom u prometu na cesti.

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja vozilom za vrijeme dok su mu izrečene mjere iz stavka 1. ovoga članka.

 

KAZNENI ZAKON

Izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude

Članak 308.

(1) Tko obavlja određeno zvanje, djelatnost ili dužnost ili određene poslove iako je prema njemu primijenjena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera ili su nastupile pravne posljedice osude zbog čega je takvo obavljanje zabranjeno ili nije dopušteno,

kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko upravlja motornim vozilom iako je prema njemu primijenjena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

(3) Tko omogući nekoj osobi obavljanje određenog zvanja, djelatnosti ili dužnosti ili određenih poslova iako zna da je prema njoj primijenjena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera ili su nastupile pravne posljedice osude, zbog čega je takvo obavljanje zabranjeno, ili nije dozvoljeno,

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

(4) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko omogući upravljanje motornim vozilom osobi iako zna da je prema njoj primijenjena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ljutko je napisao:

policajci vas nisu zatekli za volanom - to je izrazito vazno!!!!

 

 

na sudu promijenite iskaz da niste vi vozili a da vozaca ne zelite otkriti jer bi se tada mogli jako osramotiti ili da je vozac iz uze obitelji.

 

sud ce vas osloboditi!

 

nisu me zatekli a i nisam davao nikakav iskaz ni ništa samo sam puhao i na zalost potpisao, samnom je bila prijateljica koja je mjesto napustila te cak nije bila ni legitimirana (iako je policija poznaje i zna da je tamo bila i otisla) i svakako bi svjedocila u moje ime!, a otac bi cak i pristao svejdociti da je on isao po mene negdje vani i da smo odbacili moju frendicu doma gdje on izletio i gdje smo zaglavili te je on otisao po pomoc da izvucemo automobil a ja ostao kod auta te je dosla policija zatekla me, a ja pristao na alkotest jer sam bio u vidno alkoholiziranom stanju te dezorjentiran (napuhao sam 2.4 promila)

 

napominjem da su se na mjestu izljetanja zatekle, ali ne u isto vrijeme dvije pol. patrole (4 policajca), te vozac vucne sluzbe te 2 moja prijatelja:

vjerojatno bi policija i vozac vucne svjedocili protiv mene, ali bi ova dva prijatelja i prijateljica svakako svjedocili u moju korist, bi li doslo uopce do toga? (do poziva za svjdocenje)

 

bi li prošlo tako nešto, ili da idem na onu vašu soluciju?

 

što konkretno da radim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa samim time što ste pristali na alkotestiranje ste priznali neke stvari,i sad bi išli sa pričom da niste vi vozili,pa zašto ste pristali na alkotestiranje ako niste vozili to vozilo,zbog kojeg razloga bi vas oni alkotestirali,uostalom ako se policiji učini nešto sumjivo lako oni to provjere,jeste vi vozili ili niste,ima raznih metoda kako bi se to utvrdilo ako će se ići u krajnost, a ovdje ste naveli neke svjedoke koji bi svjedočili u vašu korist.Samo jednu stvar ste zaboravili da se za lažno svjedočenje može zaradit kaznenu prijavu,a ako do toga dođe onda je ovo ništa šta bi vas dalje moglo čekat.

 

Evo ljutko vam je rekao.Policajci vas nisu zatekli za volanom- to je izuzetno važno, ali vi ste poslije sve napravili kao da ste vozili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam zaboravio da je davanje laznog iskaza kazneno djelo, ali to danas radi svaki drugi svjedok i nitko nije kaznjen....

 

a to sto sam pristao na puhanje se moze objasniti na 100 nacina, bio sam u strahu, govorio sam im da nisam vozio no ipak su me natjerali da pusem..., no bio sam pijan pa me nitko nije dozivljavao (i imam svjedoke o tome), pa napuhao sam 2,4 na kraju krajeva, bio totalno pijan i dezorjentiran...mogli su me i odvesti na Mars, ne bih skuzio...tak da... (tko ce mi dokazati da nije tako i kojom metodom, nemoguce?)

 

ili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija