Jump to content

kolike kamate zaračunava država?


miaanama

Preporučene objave

Poz .... !

Molim da mi se točno napiše ( ako je to ikako moguće ) , kolike kamate godišnje zaračunava država prilikom isplate duga ?

2003. godine ostajem bez prava na dječiji doplatak , koji ne primam ni sad , no , postupkom koji je dovršen na Upravnom sudu - to prijašnje rješenje je pobijeno i Upravni donosi novo rješenje kojim mi ta prava priznaje .

Sad slijedi isplata zaostataka od 2003 god. i prijepis rješenja je poslan iz Zagreba u područni HZZMO . Sada me samo zanima da me opet ne prevare , tj. , da mi uredno isplate SVE koliko trebaju . Čula sam da je 15% ta godišnja kamata , ali volila bi znati TOČNO !!!

 

HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo sam pogledala po netu , i pronašla u sudskoj praksi ...

 

Stupanjem na snagu odredaba čl. 20.a ZIP-a omogućeno je vjerovniku ostvarivanje prava u tom smislu u izvršnom postupku, čime je vjerovniku radi ekonomičnosti (da bi se izbjegle suvišne parnice) dana mogućnost da u izvršnom postupku ostvaruje i neka potraživanja koja nisu određena izvršnom ispravom. Samo je to smisao odredaba čl. 20a. ZIP-a i samo je to novost što je donosi odredba čl. 20.a, st. 2. ZIP-a. Ta odredba ne navodi pravo na zateznu kamatu (ni iz st. 1, ni iz st. 2), jer je ono utemeljeno drugim propisom što smo već naveli, nego samo vjerovniku pruža mogućnost bržeg i djelotvornijeg ostvarivanja njegova prava u izvršnom postupku koji se vodi radi naplate glavnog duga (u ovom je slučaju to iznos naknade parničnog troška).

Pri tome ništa ne mijenja činjenica da je odredbom čl. 20.a, st. 2. ZIP-a određeno da se rješenjem o izvršenju određuje «naplata zatezne kamate na iznos određenih troškova po propisanoj stopi od dana donošenja izvršne isprave do naplate». Iako se u citiranim odlukama VSH upravo takva formulacija smatra temeljnim argumentom, s obzirom na sve navedeno treba samo dodati da je smisao citiranog sadržaja te odredbe (pomicanje početka toka kamata do dana donošenja izvršne isprave), slobodnije rečeno, sljedeći:

Kad dužnik već nije dobrovoljno platio dužni iznos naknade parničnog troška te je time prisilio vjerovnika da ostvari svoje pravo pokretanjem još jednog (izvršnog) postupka za naplatu tog iznosa, tada treba spriječiti obezvrjeđivanje tog iznosa, premda i na štetu načela iz odredaba čl. 324. u vezi s čl. 277, st. 1. ZOO-a (zakašnjenje dužnika). To je iznimka od tog načela te ujedno i cijena rizika što ga dužnik preuzima kad ne postupi u skladu sa sudskom odlukom, ali vrijedi samo ako dođe do izvršnog postupka.

 

.....

 

buni me što nigdi nema brojkom zagarantirano kolike kamate uračunaju .

 

e da , nema ni iznosa parničnog troška ???

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kamata se računa 15% godišnje i to za svaki mjesečni iznos

mislim da češ kamate morati tražiti sudom.

država ih neplaća dragovoljno.

a od prošle godine kamata iznosi 14%(zakonska zatezna kam..)

informacije radi traži da ti pripadajuće kamate izračunaju u nekoj računovodstvenoj agenciji da bi znala koliko kamata trebaš dobiti.

ako ideš na tužbu pozovi se na redosljed isplata.(ZOO)

prvo se isplaćuju troškovi zatim kamate i potom glavnica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija