Jump to content

Molim pravni savjet- kako riješiti stvar?


mimi888

Preporučene objave

Dakle, stvar je ovakva: vanbračna zajednica 8 godina, s dvoje malodobne djece (3 i 5 godine). Nismo zajedno stekli ništa jer je on valjda sve planirao i nije htio da kupimo stan nego smo živjeli u najmu.

On je iselio prije 15 mjeseci, a od tad imamo gentlemanski dogovor da on plaća najamninu za stan i vrtić, a djecu viđa redovito, skoro 50-50. Ništa nisam potezala na sudu, niti za alimentaciju, niti za raspodjelu imovine (kako bilo što dokazati da je on nešto uštedio kad ima račun u Njemačkoj?) Nemam čak ni na papiru da djeca pripadaju meni.

 

 

E sad, sve je dobro dok se takvi klimavi dogovori drže i dok se prijateljski razgovaramo, no prvi put kad stvari nisu po njegovom počne se prijetiti da ćemo se razgovarati drugačije. Za mene je situacija škakljiva, jer mi je poslodavac, pa uz povremeni mobbing situacija može kulminirati otkazom, pa se u tom slučaju bojim da ne bi djeca pripala njemu.

 

Znači: imovine nema, barem ne one koja bi se mogla dokazati.

On ima jako dobru plaću koju dobiva vani, a ovdje dobiva samo jedan manji dio. Računam da ima prihode od nekih 2.500 eura neto, ali u HR dobiva samo oko 7500 kn.

 

Zanima me, savjet, što dalje, što prvo i kako izvesti sve vrlo pametno da ne napravim gore.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto je vaša izvnbračna zajednica prestala postojati potrebno je da u sudskom izvanparničnom postupku zatražite da sud donese odluku s kojim će roditeljem djeca nastaviti živjeti kao i o susretima i druženjime s drugim roditeljem.

Izvanparnični postupak se pokreće prijedlogom koji podnosi općinskom sudu jedan ili oba roditelja.

 

Članak 100.st.1.Obiteljskog zakona

(1) Ako roditelji ne žive u obiteljskoj zajednici, sud će odlučiti s kojim će roditeljem

dijete živjeti te odrediti način i vrijeme susreta i druženja djeteta s drugim roditeljem.

 

I nakon prestanka izvanbračane zajednice prema djeci imate i dalje ista prava i obveze iz okvira roditeljeske skrbi koju trebate provoditi zajedno,ravnopravno i sporazumno.Djeca neće nikome ''pripasti'' samo će pravno biti regulirano s kojim će roditeljem nakon prestanka izvanbračne zajednice nastaviti živjeti, uz pravo djece na susrete i druženje s drugim roditeljem.

 

Roditeljska skrb podrazumjeva pravo i obvezu roditelja da uzdržavaju svoju djecu.

Ukoliko to jedan od roditelja ne čini potrebno je da se pokrene sudski parnični postupak,odnosno da se podnese tužba nadležnom općinskom sudu i zatraži u istoj da sud donese odluku o mjesečnom iznosu uzdržavanja koji je dužan snositi roditelj.Pri tome se uzimaju u obzir potrebe djece i mogućnosti obveznika uzdržavanja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja cu vam dati malo drugaciji savjet,

po meni bi vam bilo najpametnije da za pocetak ne idete u sudsko rjesavanje slucaja, nego prvo zatrazite neki drugi posao. S tim naravno ne treba zuriti, ali puno cete bolje sanse imati na sudu ako:

djeca vec neko vrjeme zive kod vas i

vas bivsi partner vas ne moze ucjenjivati sa radnim mjestom i stanom.

 

Inace, to sto on placa najam stana je protuzakonito(bar mi se cini) , jer i vi zivite u tom stanu a alimentacija prvenstveno sluzi za zadovoljavanje zivotnih potreba djece.

Zbog toga bi vam savjetvao, da radije uzimate novac na ruke pa vi placate najam od njega, jer ako on izravno placa najam, to uvijek moze koristiti protiv vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potražite drugi posao da možete ravnopravno razgovarati. A onda se svakako, ako je ikako moguće dogovarajte. Ne može sud biti bolji prijatelj vašoj djeci nego vi, koji ste im roditelji. Ne budete li imali dogovor prije nego što odete s tim na sud, postat ćete ljuti neprijatelji, a ceh će platiti - vaša zajednička djeca. Ako je to no što želite, niste dobar roditelj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija