Jump to content

bespravno zadržavanje!!!


slatka_tajna

Preporučene objave

Zanima me može li se osoba zadržati u postaji preko noći, ako je došla dobrovoljno na razgovor?

Riječ je o ''ukradenom'' mobitelu i zvali su me da dodem na razgovor u postaju, što sam i napravila. Zadržali me nekih 20min. Naime, na moj broj su stigle 2 poruke s ukradenog mobitela, a broj koji je bio u tom mobitelu je od momka. E sad, on je taj mobitel našao i, nakon što je čekao par sati da netko zove na taj mob, ugasio ga je i stavio svoju karticu. Prošlo je par tjedana i mobitel je prodao.

I tako je policija došla do mene, koja sam potvrdila da je to njegov broj i rekli su mi da neka mu javim da dode da ga pitaju par pitanja. Momak otišao i držali ga cijelo popodne (od 3 do 9ipo navecer).Mobitel mu je cijelo to vrijeme bio ugasen.Oko 9ipo mi se javio da dolazi, međutim nije došao. E sad, je li moguće:

1. da su mu zapljenili njegov mobitel?

2. da su ga zadržali preko noći u postaji?

 

To se dogodilo jučer...

 

Molim pomoć, jer sam zabrinuta i ne znam bi trebala šta poduzet i ako da, koga zvat?

 

Puno hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jucer nam je receno da ceka razgovor kod suca i da to može potrajati. To je bilo oko 4 sata popodne. Od jucer popodne nikakve obavijesti vise nismo dobili, a i to sto su nam rekli bilo je na jedvite jade. E sad mene zanima, kad se obavi razgovor sa sucem hoće li ga pustiti, pa da ceka izvrsenje kazne, i je li moguće da ga za ovakvo djelo (nađeni - ukradeni mobitel) stave u pritvor do izvrsenja kazne (ne znamo ni po kojim je točkama optužen, možemo samo pretpostaviti)... :place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije 48 nego 24 sata do kada mora biti ili pušten ili doveden pred istražnog sudca. Iznimno istražni sudac može odobriti daljnje zadržavanje u policiji još 24 sata. Ali policija bez odobrenja istražnog sudca ne može nikoga zadržavati više od 24 sata. Rok teče od trenutka kada je osobi priopćeno da je uhičena, pa je moguće da policija obavi informativni razgovor te na temelju njega odlući da je potrebno osobu uhititi i to joj priopći npr. 2 - 3 sata nakon što je osoba pristupila u policijsku postaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

DinoH je napisao:

Rok teče od trenutka kada je osobi priopćeno da je uhičena, pa je moguće da policija obavi informativni razgovor te na temelju njega odlući da je potrebno osobu uhititi i to joj priopći npr. 2 - 3 sata nakon što je osoba pristupila u policijsku postaju.

 

Ovo mi izgleda značajno, ali ipak nejasno. Može li joj to priopćiti i nakon npr. 4-5 sati ili nakon 6-7 sati ili nakon ....sati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e pa u nasoj drzavi ocito sve moze...mogli su mu to priopciti i nakon 24h...naime ja do petka nisam znala sta se dogada (od utorka popodne, a pitanje je kad je uhicen)...

u svakom slucaju ispalo je vece s***nje nego sto sam mislila...ima da odgovara za ono sta je napravio, on i frend...

hvala svima na informacijama, mnogo je znacilo!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

DinoH je rekao:

 

Nije 48 nego 24 sata do kada mora biti ili pušten ili doveden pred istražnog sudca.

 

Nakon toga je dodao ispravak:

 

Iznimno istražni sudac može odobriti daljnje zadržavanje u policiji još 24 sata.

 

A pitanje je bilo:

Imam još jedno pitanje. Koliko može trajati ta kriminalistička obrada? Ni roditeljima, ni meni ne žele reći ništa podrobnije. Sve što čujemo je: ''Sve će biti u redu, ništa vi ne brinite, neće još dugo...''...

 

24+24= ?

 

Zašto bi bilo jednostavno kad može biti komplicirano.

 

:vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mrljavac je napisao:

"Zašto bi bilo jednostavno kad može biti komplicirano."

 

 

I to je osnovni problem naše sadašnjosti. Ta činjenica je i izuzetno plodna podloga korupciji pa sam uvjeren da pojedine skupine tzv. "specijalista" koji pojedine grane prava još više "granaju" do besvjesti, zapravo sebi namještaju mogućnost korupcije. Time samo povećavaju svoju ulogu - moć jer samo oni "znaju kako". Svi ostali (nespecijalisti) gube moć jer jednostavno ne mogu pratiti razna komplicirana tumačenja ionako već unaprijed donijetih kompliciranih pravnih normi.

To je sumrak vladavine prava jer onaj na koga se određena pravna norma odnosi ne zna koje su posljedice - sankcije takvih pravnih normi. Dakle nema izvjesnosti da će za isti uzrok slijediti ista posljedica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

@ Dinoh

što se može poduzeti protiv sudca koji te strpa u zatvor bez da ti omogući kontakt sa specijalistom ,odbije sve liječničke dokumentacije a radi se o HRVI 30% kronični ptsp ,nakon što je odvjetnik uložio žalbu nakon 3 dana visoki sud ukida zatvor jer NIJE bilo OSNOVE za zadržavanje ! radilo se ukratko žena prijavila nasilje u obitelji,nije bilo ništa niti fizički niti svađe več je ona rekla da je 20 godina psihički zlostavljana a toliko je i bračna zajednica ? a sudkinja je obrazložila da su moje riječi bile izrečene u srđbi kao da je ona sjedila dok smo mi razgovarali.

 

 

 

a što ja sad mogu poduzeti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija