Jump to content

Pravo na koristenje nasljedstva


Zoros

Preporučene objave

Oporuka je valjana i nasljedstvo ima nekoliko oporucnih nasljednika sa konkretnim nasljedstvom. Jedan od njih, koji nema oporucni dio u nekretnini nego van nje, koristi cijelu nekretninu, iako je ona bila sudski zapecacena. Nasljedni proces traje mnogo godina i zbog toga sto nasljednik koji zivi u nekretnini nema interesa da se on zavrsi, nego onemogucuje mjerenje i procjenu. Da li nasljednik, koji je dobio oporukom dio van nekrentine, ima pravo uzurpirati cijelu (zapecacenu) nekretninu i tako ometati izvrsenje oporuke i sudske odluke ? Koja su prava ostalih naljednika u tom slucaju ? Imaju li pravo na izbacivanje uzurpatora i naknadu stete ? Zar sud ne postuje (proglasenom) oporukom izrazenu volju ostavitelja nego mjeri nekretninu kako bi utvrdio nuzni dio i za uzurpatora ? U slucaju presude o pripadajucem nuznom dijelu, sto se dogadja sa oporukom izrazenom voljom ostavitelja kojom mu ostavlja dio van neretninei da li taj dio ima prioritet u nasljednoj masi ? Velika hvala unaprijed uz izvinjenje za poduzi tekst!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste napisali da li je u toku ostavinski postupak ili je došlo do spora, pa je u toku parnica uz prekid ostavinskog postupka?

 

Nužni nasljednici imaju pravo na nužni dio, ako su oporukom oštećeni, osom u vrlo posebnim slučajevima (nedostojnost).

 

Za potpunu predaju imovine samo nekim nasljednicima bez mogućnosti potraživanja nužnog dijela od strane drugih ne koristi se oporuka, nego druga pravna sredstva.

 

Ako postupak predugo traje, možete tražiti zaštitu prava na suđenje u razumnom roku, s odgovarajućom odštetom.

 

Suvlasnik ima pravo koristiti nekretninu, a ako koristi više od onoga što mu pripada, treba plaćati naknadu drugim suvlasnicima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem Veteranu na dragocjenom objasnjenju.

 

Postupak je jos u toku i nema prekida. Jednom sam dobio na razumni rok prije tri godine, a sada idem ponovo dalje, buduci da postupak nije okoncan.

 

Problem je sto stranka koja trazi nuzni dio zivi u nekretnini i nema interesa da se proces zavrsi jer je nuzni dio manji od cjeline. Kako je onemoguceno vjestaku uci u nekretninu puno puta i godina, tako nema niti procjene o vrijednosti ostavstine niti eventualnog nuznog dijela. Problem je kako da ostali nasljednici traze naknadu od korisnika nekretnine za koristenje vise nego mu pripada, kada se ne zna koliko mu pripada.

 

Mozda je rjesenje useljenje i ostalih nasljednika u nekretninu, ali tu moze doci do drugih problema.

 

Hvala jos jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija