Jump to content

Mirovina


BOND

Preporučene objave

Kolega shvaćam tvoje nezadovoljstvo, ali od nezadovoljstav nemaš ništa, jedino ti preostaje daljnja borba, o visini mirovine ne bih kalkulirao, evo jer svi ti izračuni na kraju ne ispadnu onako kao na rješenju o mirovini, ali za orjentaciju evo ti moj primjer.

 

Rvi 40 %, omjer 40 rat / 60 mir, opća nesposobnost,dragovoljac, staža 30 godina, časnički namjesnik, mirovina kad odbiju porez i prirez 4730 Kn :kavica:

 

eto to ti je stvarna mirovina, meni po izračunima a i drugima ispada od 5000-5500 ali to ne igra :palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao orijentir može vam poslužiti moj prethodni post jer za 2009 još nisu određeni sljedeći podaci: osnovice (Odluka bude najčešće krajem veljače) i AVM za 01.01.2009-30.06.2009 (također bude pred krajem veljače). Osnovice se neće baš značajno promjeniti, a za AVM se prognoze kreću: povećanje oko 3%. Za "civilni" dio kako je već više puta istaknuto: samo HZMO zna!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

BOND je napisao:

Dali se u pričuvnom sastavu uopće gleda čin za izračun mirovine??????

Prilikom ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu po ZOPHBDR u svezi činova uzima se obzir vaš osobni čin u trenutku razvojačenja i ustrojbeni čin u trenutku razvojačenja odnosno dužnost koju ste obnašali u trenutku razvojačenja ( u nekim slučajevima se uzima u obzir i drugo vrijeme - prije razvojačenja...) i nema veze s vašim statusom kako pripadnika OS RH - nije bitno djelatni ili pričuvni pripadnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

BOND je napisao:

...A nakon koliko vremena mogu ići na obnovu mirovine?...

Nema zakonskog ograničenja o roku tj. nigdje ne piše mora proći toliko i toliko vremena prije podnošenja zahtjeva za obnovu postupka.

 

...I gdje se predaju papiri za obnovu?

U Područnoj službi HZMO koja je donijela rješenje o pravu na invalidsku mirovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

BOND je napisao:

... potvrda ide iz ureda grada u kojem živim ili...

Ako mislite na potvrdu od strane MORH o osobnom činu i ustrojbenom činu odnosno dužnosti koju ste obnašali u trenutku razvojačenja kao pričuvni pripadnik OS RH, onda je zatražite u Uredu za obranu u čijoj se evidenciji vodite kao vojni obveznik tj. prema mjestu prebivališta. :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hrvatski branitelji, korisnici starosne i prijevremene starosne mirovine koju su ostvarili na temelju staža manjeg od 40 godina, mirovina se povećava, ovisno o razdoblju provedenom u Domovinskom ratu i to:

 

 

1. hrvatskom branitelju do 12 mjeseci za 10%

 

2. hrvatskom branitelju od 12 do 24 mjeseca za 15%

 

3. hrvatskom branitelju od 24 do 36 mjeseci za 20%

 

4. hrvatskom branitelju od 36 do 48 mjeseci za 25%

 

5. hrvatskom branitelju od 48 i više mjeseci za 30%

 

6. dragovoljcu iz Domovinskog rata za 30%.

 

 

 

 

Pravo na navedeno povećanje imaju i hrvatski branitelji korisnici invalidske mirovine, te članovi obitelji hrvatskog branitelja, korisnici obiteljske mirovine. Hrvatski branitelji, korisnici kumulirane invalidske mirovine ostvarene prema ZOPHBDR također imaju pravo na navedeno povećanje. Tako povećana mirovina ne može iznositi više od mirovine određene na temelju osobnog boda za 40 godina mirovinskog staža.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

BOND je napisao:

A zašto nam onda kažu da potvrdu moraju čekati iz Karlovca,Zagreba ili neznam već odakle i to više od mjesec dana?Dali da to odem izvaditi sam ili ...

Tako su vam rekli jer ste bili pripadnik postrojbe kojoj je sljednik - nadređeno zapovjedništvo koje još egzistira nalazi u Karlovcu i nisu pogriješili tj. ne "muljaju".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zozef je napisao:

...Tražili probni izračun i oni izbacili cifru 2080 kn.E sad čovjek je dragovoljac pa me zanima koliko će mu na ovu cifru nabaciti.

Ako nisu prilikom obračuna uzeli u obzir ono što je Mrljavac naveo biti će nešto ali skrećem pozornost da će svi elementi ostati van ZOPHBDR osim tog povećanja i opet ne može preći iznos za 40 staža s njegovim ostalim elementima (PVB,koeficjenti,...) tj. ne može se reći to će biti 30% na 2080 jer ne znamo koliko bi mu bila mirovina za 40 godina staža (npr. ako mu je mirovina za 40 godina staža 2345 kuna on je neće preskočiti bez obzira na to pravo +30%). A ako su već uzeli u obzir to pravo tada: nula!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bucka je napisao:

i ja bih pitala nešto i molim da mi neko ko se razumije u to odgovori, u tvrtkovoj su mi rekli da mi je omjer 40%rat a 60% civilno, imam 20%invalidnosti, sada trebam dobiti trajno,te da će biti profesionalna, pa ja vas pitam koliko bi mi iznosila mirovina ako neko zna neka mi pomogne, hvala

Za izračun "vojnog" dijela nedostaju podaci o: osobni čin; ustrojbeni čin tj. dužnost; status dragovoljca i pripadnost gardijskoj postrojbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislite na ocjenu nesposobnosti, to sam dobila u prvom mjesecu 2008godine, i otišla na bolovanje jer imam 100% na ptsp,a riješenje koje je došlo za častan otpust sa pravom na invalidsku mirovinu je bilo sa 19.12.2008 godine , znam da mi je taj pravnik samo rekao da to još nije gotova jer ide kod taborskog

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bucka je napisao:

... 19.12.2008 godine , znam da mi je taj pravnik samo rekao da to još nije gotova jer ide kod taborskog

Taj datum je u "igri" i s njim ostvarujete prava po HZMO-u; ne bih želio dizati paniku ali ako vam je rečeno profesionalna, 40% u svezi DR a 60% izvan tih okolnosti i još nije bilo kod Taborskog, tada morate još pričekati pri kalkulacijama kolika je mirovina jer tek omjer koji se "vrati" od Taborskog je onaj po kojem će HZMO pisati rješenje (može biti više od 40% u svezi DR, ali može "ispasti" i manje...).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bucka je napisao:

...

danas sam dobila iz tvrtkove, privremeno rješenje u kojem mi piše da će predujam mirovine iznositi 1.742,76,... ali mi nije znao reći kad ću početi dobivati akontaciju...

Predujam (akontaciju) ćete primati od dana kada vam pripada po tom rješenju i isplata predujma za veljaču je u ožujku; ako to rješenje nije stiglo u likvidaturu do 15 veljače tada ćete razliku akontacija dobiti neovisno od termina isplate mirovina a akontaciju za ožujak u travnju kada je redovita isplata mirovina za ožujak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

BOND je napisao:

...Pa zašto tako dugo?Gdje ti papiri sad stoje?

Zavisi što je razlog donošenja privremenog rješenja; ako je razlog to što nema nalaza i mišljenja Povjerenstva za reviziju ( a to je najčešći razlog) tada je adresa gdje je zastoj to Povjerenstvo. Zašto? Odgovor (ako ga itko zna...) bi sigurno spriječio špekulacije, ali ovako ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

umirovljen sam01.06.1998g kao 20% hrvi u vojnu mirovinu sa omjerom30%-70%.

sada imam 50% rvi trajno i pitam dali se isplati tražiti

obnovu postupka zbog boljeg omjera

dali bi to bila bar malo veća mirovina

napominjem da mi i počasni čin nisu priznali jer nakon Tuđmanove smrti morao sam ga čekazi 3 god a već se je promjenio zakon o činovima

hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija