Jump to content

jamac preminulom


NBRESKI

Preporučene objave

velika slova znače vikanje

pa nemoj vikati ,ionako te niko ne čuje.

 

Zakon o obvaznim odnosima

SMRT

Članak 213.

Smrću dužnika ili vjerovnika prestaje obveza samo ako je nastala s obzirom na osobna svojstva koje od ugovornih strana ili osobne sposobnosti dužnika.

 

znači oslobođen si jamstva.

a i supruga odnosno nasljednici.

pismeno na uruđbeno (sa potvrdom primitka na kopiji)ili poštom sa povratnicom obavjesti banku i svog poslodavca(isplatitelja plaće )o zakonskom prestanku jamstva

 

prouči i članak 122 do 208

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije bas tako,

dakle stvar je sljedeca:

za dug u prvome redu odgovaraju nasljednici, dakle zena i djeca. Međutim zena i djeca imaju pravo i odbiti nasljedstvo. Ako to ucine onda vi odgovarate za dug.

Ako vi odgovarate za dug iz navedenog razloga, imate pravo na imovinu preminuloga u vrjednosti do iznosa duga kojeg morate platit.

Jamci upravo sluze za ovakve slucajeve, kada duznik umre da se banka ima od nekoga naplatiti, dakle vi nazalost niste oslobođeni nicega

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bovu je napisao:

zzzz

sigurno griješiš.

pitaj pravnika u banci.

ili još bolje odi u Općinsko državno odvjetništvo ,Građanski odjel i traži informaciju.

 

Smanjena odgovornost dužnikova nasljednika

Članak 115.

Jamac odgovara za cijeli iznos obveze za koji je jamčio i u slučaju kad bi se od dužnikova nasljednika mogla zahtijevati isplata samo onoga njezina dijela koji odgovara vrijednosti nas¬lije¬đene imovine.

 

 

Moguce je da u određenom ugovoru postoji klauzula da jamac ne odgovara u slucaju smrti duznika ali generalno jamac odgovara u takvome slucaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, nego maksimalno iznos duga koji odgovara vrjednosti onoga sta su nasljedili. Ako su nasljedili stan ili zemljiste, nemate problema jer su nasljedili vise nego sto iznosi sami dug. Ako su nasljedili samo auto, odjevne predmete, namjestaj itd. najvjerojatnije se necete u potpunosti uspjet namiriti jer nitko ne moze nasljediti "minus".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nacelno maksimalno 1/3 place (prema cl. 149 ovrsnog zakona)

Ali, to se pod određenim uvjetima da i smanjiti ;-)

Imate li djecu?

Jeli vam zena zaposlena?

Jeli uzdrzavate svoje ili njene roditelje?

Kolika vam je placa?

 

Djecu, i ako zive s vama, morate uzdrzavati. Isto vrjedi i za zenu i roditelje ako ih uzdzravate. Racunajte da za svakoga mozete odbiti nekih 1100,1200kn. Ako vam je placa oko 5000kn, zena ne radi i imate recimo troje djece, rjesili ste se problema jer: 1200*4=4800kn koji su izuzeti iz ovrhe banke. Dakle mogu vam sjesti samo na 200kn place.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo ti moje misljenje zasto smtram da je to nemoguce:

 

Jamac je u uvjetnom duznickom odnosu sa bankom. Uvjet koji se mora ispuniti da bi jamac bio duzan isplatiti dug je da duznik nije sposoban isplatiti dug. Dakle jamac je u pogledu obveze u direktnom odnosu sa bankom a nesposobnost isplate duznika je samo uvjet o kojemu ovisi hoce li jamac morati ispuniti preuzetu obvezu ili ne. Ako duznik umre, oba sudionika ovog obveznog odnosa jos postoje (banka i jamac) a smrt duznika moze jedino utjecat na mogucnost ispunjenja uvjeta.

E sada , kad jamac plati dug duznika on ispunjava obvezu prema banci i obvezni odnos duznika i jamca prema banci time prestaje ali oni ujedno stupaju međusobno u obvezni odnos jer je duznik duzan vratiti jamcu ono sto je ovaj platio u njegovo ime.

E tek u ovome drugome djelu se moze desiti da ovaj odnos ne nastane (jer je duznik umro a nije imao imovine koja bi mogla posluzit).

Nadam se da si shvatio sta zelim rec, jer me zanima i tvoja argumentacija u vezi ovoga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo,razgovarao sam s pravnikom banke u kojoj otplaćujem taj kredit i on mi je potvrdio tvoje mišljenje.Veli da ja kao jamac imam pravo tražiti da mi se isplati njegov dug i to svaki put kad ja platim,tj ako platim 100kn imam pravo da mi vrate tih 100kn,taj spor sigurno dobivam.Pošto je u nasljedstvu ostavio stan,auto i jedno zemljište,njegovi nasljednici mi imaju iz čega platiti dug,sada samo ovisi o njima da li će htjeti rješiti mirnim putem ili putem suda

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa prvo bi se ja zalio banci, ako je on ostavio toliko iza sebe, zasto se banka od vas ide naplatiti a ne od nasljednika.

Banka treba prvo pokusat da se naplati od glavnog duznika a tek kad to ne uspije, odnosno ako iz pocetka nema izgleda da se od duznika ima sto naplatiti, moze od vas traziti podmirenje duga.

Razmislite i o tome da si uzmete odvjetnika pa se upustite u spor sa bankom. Cim im vi zakomplicirate zivot, oni ce se radije pekljat sa nasljednicima nego s vama.

Naravno da vam je pravnik u banci savjetovao takvo rjesenje jer je ono idealno za banku ali ne nuzno i za vas.

 

Za vas je zanimljivo sljedece:

 

Članak 118.

(1) Jamac se oslobađa odgovornosti ako vjerovnik, na njegov poziv poslije dospjelosti tražbine, ne zahtijeva ispunjenje od glav¬nog dužnika u roku od mjesec dana od toga poziva.

 

Dakle ako banka uopce nije trazila od nasljednika da plate dug, vi banci posaljite postom preporuceno da zahtjevaju od nasljednika da plate. Ako oni to ne budu zahtjevali u roku od mjesec dana vi se oslobađate obveze.

 

Ako je banka pozvala nasljednike da plate a oni to nisu htjeli naravno sve pada u vodu. Sto vam je onda ciniti?

Uzmite si odvjetnika, i trazite sudskim putem da se iz nasljedstva izuzme dio koji vrjedi onoliko koliko ste vi banci duzni, tako da nasljednici ne mogu manipulirati tom imovinom.

Poslje toga bi se bez vecih problema morali moc naplatit

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

NEBRESKI

pravnik banke štiti interes banke

ako priznate dug tj. počnete ga otplaćivati dužni ste i nastaviti otplaćivati dug.

navedeno od strane pravnika banke provjerite u Općinskom državnom odvjetništvu.

 

ako se odlučiš na isplatu rata po kreditu javi kako si prošao

ostavinsku nemožete zaustaviti .

niste stranka u postupku.

nasljednici nisu dužni vračati vam isplaćene rate kredita

kredit je osobni dug.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija