Jump to content

ugovor na određeno od 2003 g.


0606

Preporučene objave

Žena je radila od 11.mj. 2003.g. do 2.mj. 2009.g.

Zamjena za bolovanje- porodiljni. S tim da su dvije zaposlenice bile na pordiljnom, a tada je ona otišla na bolovanje pa porodiljni. Sada kad joj je završio porodiljni dali su joj raskid ugovora zbog povratka djelatnice sa bolovanja. Dali je to u redu?

Dobila je samo jednu kopiju ugovora kao određeno do povratka djelatnice sa bolovanja. Nakon 1.g. kako je u firmi zbog dolaska inspekcije vidjela je da je netko potpisao njen ugovor. Nikad nije bio produženi ugovor niti ništa.

Dali je trebala dobiti ugovor na neodređeno ili ne?

Dali ima pravo na naknadu sa zavoda ili otpremninu i na godišnji?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad se radi o sklapanju ugovora na određeno do povratka radnika s bolovanja/porod.dopusta onda takav ugovor na određeno nije vezan max rokom trajanja 3 godine,već traje dok se mijenjani radnik ne vrati na rad.Prema tome,vašoj supruzi je taj ugovor raskinut kad se radnica koju je ona mijenjala vratila sa bolovanja-i to je zakonski ispravno i nije imala razloga dobiti ugovor na neodređeno.

Na otpremninu bi imala pravo da joj je poslodavac dao redoviti otkaz( redoviti otkaz kod ugovora na određeno se može dati samo ako je u samom ugovoru to predviđeno i nikako drugačije)ali kako se radi o prestanku ugovora na određeno zbog povratka radnice ,a ne o otkazu, na otpremninu nema pravo.

Naknadu s hzz-a ima.

A sad što se tiče go naveli ste da se u 2 mj. 2009 vratila sa porodiljnog dopusta,ima pravo na go za 2009 ali ne puni nego razmjeran dio jer joj radni odnos prestaje prije 1.srpnja,možda ima nekakva 3,4 dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U toj situaciji ako nije bilo produženja ugovora na određeno(a nije)smatra se da je sklopljen ugovor na neodređeno.Pogotovo jer se ne radi o produženju radnog odnosa od nekakva 2,3 mjeseca,već je vaša supruga radila 4 godine nakon što se radnica koju je ona mijenjala vratila s porod.dopusta.

Radi se o otkazu ugovora na neodređeno,a ne o prestanku ugovora na određeno jer je ugovor na određeno davno prestao tj.bar trebao prestati onog dana kad se mijenjana radnica vratila na posao.I u toj situaciji vaša supruga bi imala pravo na otpremninu jer joj radni odnos prestaje redovitim otkazom.

Kad je sklopila prvi ugovor na određeno i kad se radnica koju je mijenjala vratila s po,njoj je radni odnos trebao prestati.Međutim vjerovatno je poslodavcu tad druga radnica otišla na bolovanje tj.po,pa je smatrao da će ona i nju mijenjati(što se i desilo),ali to na svoju grešku nije popratio ugovorom.Onda je vaša supruga otišla na bolovanje i porod.dopust pa je ,pretpostavljam, htio joj izaći u susret i ne raskidati radni odnos radi por.naknade.Ustvari poslodavac je htio postupiti korektno i fer ali zakonski neispravno jer joj je za svaku zamjenu trebao dati novi ugovor o radu koji bi ex lege istekao povratkom mijenjane radnice na posao.

Vaša supruga može tražiti kad primi pismenu odluku poslodavca putem zahtjeva za zaštitu prava utvrđenje da se ne radi o isteku ugovora na određeno jer se smatra da je sklopljen ugovor na neodređeno i samim tim treba dobiti redoviti otkaz i sve što uz to ide-otkazni rok,otpremnina..

A naravno može(ako se ne želi potezati s poslodavcem po sudu) otići do poslodavca,porazgovarati i na lijep način pokušati izvući ono što joj pripada-možda ne reagirati na takav otkaz ali zahtjevati otpremninu.Na njoj je da prosudi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija