Jump to content

Zaposlenje na puno radno vrijeme + dodatni rad


mika8

Preporučene objave

Već duže vrijeme muku mučim sa ovim problemom.

Radi se o osobi koja je zaposlena na puno radno vrijeme u tvrtci A, recimo da ima klasičan posao, a tijekom turističke sezone pruža joj se mogućnost da dodatno zaradi, radeći 4 sata dnevno u ugostiteljskom objektu.

Takva se osoba ne može zaposliti temeljem ugovora o radu jer je već prijavljena na puno radno vrijeme kod drugog poslodavca, a inspekcije imaju napoutak da se ugovor o djelu "ne priznaje", odnosno, obzirom da se radi po uputama poslodavca, za vrijeme radnog vremena i da poslodavac odgovara za njegov rad, takav bi ugovor o djelu imao karakteristike ugovora o radu, te bi se takvim i smatrao. Stoga se javlja pitanje na koji način onda prijaviti takvu osobu, odnosno omogućiti joj dodatnu zaradu? Zar se takvom praksom ne krše ustavna prava građana kad im nije moguće na zakoinit način dodatno zaraditi i priskrbiti za sebe i svoju obitelj?

Naravno, pitanje nema nikakve veze sa izbjegavanjem plaćanja bilo kakvih davanja, već poslodavac želi zaposliti upravo tu osobu zbog povjerenja, poznavanja posla i sl. Također, ne radi se poslovima na kojima bi se javljala konkurencija poslodavcu iz tvrtke A.

 

Ako je netko sa foruma upoznat sa tematikom, zahvaljujem se na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

Zašto ovdje nitko ne odgovara? Evo i mene zanima ista stvar. Radim na ugovor o radu na puno radno vrijeme, ali sad želim sezonski raditi 3 mjeseca, ali poslodavac i ja želimo da sve bude legalno. Zanima me kako je to moguće? Naime saznala sam da ne mogu na ugovor o radu, ne mogu na ugovor o djelu ( jer hostesiranje nije djelo, nego radni odnos). Večeras sam saznala nešto novo, naime da možemo otvoriti svoj j.d.O.o. sa tom djelatnosti i onda sa poslodavcem sklopiti ugovor o suradnji. Trošak otvaranja vlastitog j.d.O.o je oko 800 kn. Zanima me je li to izvedivo (očito da jest) i koja je razlika poslodavcu, tj. da li mu je to ikako nepovoljnije od klasičnog ugovora o radu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija