Jump to content

otkaz zbog povrede radne obveze ili tehnološki višak


nemam-ideje

Preporučene objave

Poštovani,

odgovor mi je više nego hitan, pa bi molila da mi se pomogne, da li ima smisla uzimati odvjetnika i koja su prava mojeg oca.

 

Tata je "ulovljen" na radnom mjestu pod utjecajem alkohola i to u petak 27.02.09. Nemojte odmah stigmatizirati ni mene ni njega zbog toga, to je problem koji će se morati riješiti.

Kako se nije trijeznio, i već jednom bio u bolnici zbog toga, nastupila je kriza i povišen šećer. U ponedjeljak, 03.03.2009. zaprimljen je u bolnicu. No, isti dan pred ulaznim vratima i faxom došao je POZIV da iznese obranu u svzi teške povrede radnog mjesta i to 3 dana od primitka poziva. Nitko nije primio na ruke taj poziv.

Kako je u bolnicu primljen u teškom stanju i u nemogućnosti je razgovarati (ovo je iskreno, ne lažem, apstinencijska kriza) nazvala sam njegovog šefa i pokušala mu objasniti što je, da otac ne može razgovarati.

Produljio je rok do danas. Odnosno da se javi da li će prihvati otkaz kao tehnološki višak pa da ima pravo na naknadu s burze, mirovinsko i zdravstveno jer mu ostaju još 2 godine do mirovine. Bio je neumoljiv o povratku na radno mjesto i rekao da je jedino što mu može dati otkaz. Firma je s velikim brojem zaposlenika, d.d.

Tata se ne može javiti, ne može razgovarati, "resetira" mu se trenutno pamćenje a ja neznam da li ima koje pravne osnove potražiti savjet odvjetnika da ne prihvati otkaz. Liječit će se sigurno, ovaj put sam našla način da ga prisilim do kraja, a to je dugotrajno liječenje. Ne samo alkohol, već i drugi zdravstveni problemi.

 

Da li ima smisla tražiti odvjetnika i da li je moguće nešto napraviti da ne prihvati otkaz pošto je na bolovanju? On nije osobno primio taj poziv (ni bilo tko od nas) jedino što je zaprimljen u bolnicu u ponedjeljak, a ne u petak kada je taj poziv išao.

 

Molim Vas, bilo koji način da mi velite, bilo što što imam pravo tražiti da se to ne desi. Ako ide kao tehnološki višak, nema pravo na otpremninu? Kao otkaz nema pravo ni na benificije na burzi? U toj firmi je proveo preko 30 godina rada.

 

Zahvalna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam-ideje,znam da vam nije lako i situacija je ajme ali isto tako moram vam reći da je poslodavac postupio i više nego fer.

Rad pod utjecajem alkohola je razlog za izvanredni otkaz i poslodavac ga je u situaciji vašeg oca( pretpostavljam kroničnog alkoholičara jer ste naveli da ste ga nagovorili na liječenje)-imao potpuno pravo dati.

Međutim poslodavac je postupio krajnje korektno i ponudio mu redoviti otkaz kao tehnološki višak.Vaš otac u slučaju da dobije otkaz kao tehnološki višak ima pravo na otpremninu,pravo na otkazni rok( osim ako se u vezi otkaznog roka drukčije ne dogovori s poslodavcem tj.pretpostavljam da će poslodavac tražiti sporazum o neodrađivanju otkaznog roka,a s obzirom na situaciju vašeg oca smatram to ispravno)a i svakako ima pravo na naknadu s burze sve do ostvarenja uvjeta za prvu mirovinu tj.prijevremenu ili starosnu.

Prema tome,mislim da je otkaz kao tehnološki višak više nego izraz dobre volje poslodavca u ovakvoj situaciji.

Pozdrav i drž te se! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija