Jump to content

porez na prvu nekretninu


bebe007

Preporučene objave

Ako se prvom nekretninom (uključujući građevinsko zemljiše s uvjetom da ćete graditi svoj stambeni prostor) riješava stambeno pitanje onda ste oslobođeni plaćanja poreza. Inače je porez na promet nekretnina 5% cijene. U slučaju da kupujete novogradnju, ne plaćate porez na promet nekretnina jer je pdv uračunat u cijenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije istina da se kod novogradnje ne plaća porez na promet nekretnina. Kupoprodajna cijena nekretnine u novogradnji (izražena u kupoprodajnom ugovoru) se satoji od 3 dijela - 1) vrijednosti zemljišta i komunalnog uređenja, 2) građevinske vrijednosti nekretnine i 3) PDV-a. PDV se obračunava i plaća na građevinsku vrijednost nekretnine, a porez na promet nekretnina na vrijednost zemljišta i komunalnog uređenja. Zato je bitno da se napravi struktura cijene i po mogućnosti bude unesena u kupoprodajni ugovor koji potpisuju prodavatelj (investitor) i kupac nekretnine. Ako strukture cijene nema, porezna uprava će naknadno zatražiti da je dostavite kako bi Vam mogla razrezati porez na promet nekretnina - koji je u slučaju novogradnje ipak bitno manji od slučaja kad kupujete "staru" nekretninu (već spomenutih 5% ukupne kupoprodajne cijene). Preduvjeti koji trebaju biti ispunjeni za oslobađanje od plaćanja poreza prilikom kupnje prve nekretnine za potrebe stanovanja isti su i u slučaju kupnje nekretnine u novogradnji i "stare" nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

TurboMama je napisao:

Kupoprodajna cijena nekretnine u novogradnji (izražena u kupoprodajnom ugovoru) se satoji od 3 dijela - 1) vrijednosti zemljišta i komunalnog uređenja, 2) građevinske vrijednosti nekretnine i 3) PDV-a..

 

Stavak 1) je otprilike četvrtina vrijednosti nekretnine, i na taj dio se plaća 5 % poreza, ili se plaćanja oslobađa sukladno uvjetima za prvu nekretninu. Za građevinsku vrijednost plaća se PDV.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma sve je to ok....samo me zanima koliki je porez na poslovne objekte...ima li tu kakvh olaksica.? Evo...imam namjeru kupiti ili gotov proizvodni objekt... i jedan ugostiteljski ..ili gradjevinsko zemljiste za gradnju poslovnog objekta (2100 m2) i ugostiteljski objekt...placam li pdv...ili onih 5 % ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija